自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

過年後要回歸天天煮飯的時光,有什麼一般家常餸菜超易準備,冇乜技巧都易煮得好味,健康有益又好送飯呢?可否指教!夠一星期仲好,因可循環用想

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 19-2-11 08:12
過年後要回歸天天煮飯的時光,有什麼一般家常餸菜超易準備,冇乜技巧都易煮得好味,健康有益又好送飯呢?可 ...

Del

珍珠宮

clarawuwu 發表於 19-2-11 08:21
Del

什麼叫del
delete?

男爵府

回覆樓主:

蝦仁炒蛋(蝦仁係一pack超市果d)。
長備雞翼雞脾豬扒牛扒,醃定放冰箱,早一晚放下格雪櫃解凍隨時煎,雞脾肉可以切定炒瓜菜,或者老水雞翼搭炸豆腐!
三文魚,又係可放冰箱,放下隔解凍隨時煎。
豆豉鯪魚罐罐,隨時炒菜(諗唔到煮咩間中可煮)。
買定攪豬肉加馬蹄蒸肉餅/加蓮藕煎肉餅。
鯪魚肉調味加蔥煎好可以炒瓜菜。
排骨醃定加豆卜蒸排骨。
急凍廣島蠔,落薑蔥煮。急凍大蝦可放粉絲蒜蓉蒸/茄汁/豉油皇煎。
茄子落蒜蓉/娃娃菜打直開四件放蝦乾一齊蒸(茄子娃娃菜可擺幾日)。
肥牛金菇/吉野家洋蔥肥牛(買定枝牛肉汁)。

男爵府

章魚妹妹 發表於 19-2-11 10:59
長備雞翼雞脾豬扒牛扒,醃定放冰箱,早一晚放下格雪櫃解凍隨時煎,雞脾 ...

好有用

男爵府

長備雞翼雞脾豬扒牛扒,醃定放冰箱,早一晚放下格雪櫃解凍隨時煎,雞脾 ...

翡翠宮

回覆樓主:

依D可以嗎?

珍珠宮

請問知唔知邊度有雞胸賣? 我見凍肉舖同 supermarket都冇

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我會買火煱用各類切片牛,豬用,加菜用日本燒汁炒,快熟,又好味

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

麵包超人^o^ 發表於 19-2-11 11:34
請問知唔知邊度有雞胸賣? 我見凍肉舖同 supermarket都冇

一田 aeon都有

侯爵府

熊熊老婆 發表於 19-2-11 11:42
我會買火煱用各類切片牛,豬用,加菜用日本燒汁炒,快熟,又好味

我都係,放工返到屋企都七點幾,都係用火鍋切片肉加菜,或什菇,或玉豆炒,再蒸一條魚或排骨,攪掂!

公爵府

MKma 發表於 19-2-11 12:40
我都係,放工返到屋企都七點幾,都係用火鍋切片肉加菜,或什菇,或玉豆炒,再蒸一條魚或排骨,攪掂!
...

咁啲火鍋肉片,你有冇洗、醃?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咸蛋蒸肉餅 (咸蛋白醃免治豬肉 放返咸蛋王上面 蒸得)

番茄豬扒 (豬扒先醃 煎好加番茄兜勻 少少茄汁調味)

魚香茄子 (用一包包果啲魚香茄子醬, 肉碎/茄子+醬+水兜勻)

洋蔥雞翼 (雞翼先醃 煎好 加洋蔥+水 蓋上鑊蓋 3分鐘)

炸菜蒸牛肉 (買預先醃好 /自己切片醃, 包裝炸菜(美味棧) 放面蒸)

侯爵府

20020116 發表於 19-2-11 13:00
咁啲火鍋肉片,你有冇洗、醃?

我會把長長的火鍋肉片切三份或四份,變成一口size,洗乾淨後用少少糖胡椒粉豉油醃一陣先煎。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

首先……你一定要有一款蒸嘅餸,蒸蛋、蒸豆腐、蒸排骨,蒸肉餅……飯熟已經整好一個餸……
炒多碟菜/瓜……再隨意加D肉……
買個燘燒煱……早上出門前㷛D蘋果雪梨水當湯水,点都要有D湯水濕吓喉嚨,個人舒服D……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

好媽媽勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

樓上方法對我唔得,我驚腸胃炎早一日解凍放下格,我要即日解凍就ok

侯爵府

麵包超人^o^ 發表於 19-2-11 11:34

我係一田買, 一包1kg 7-80蚊, 泰國產無激素

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ngwong2 發表於 19-2-11 11:30
依D可以嗎?

首頁

尾頁

跳至