自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

小弟之前未看清楚版規並貼了違規內容,導致大家有任何不便,小弟在此致歉. 而家重post一次並加了少少相,可以再同大家分享.

最近見到有爸爸分享自己單拖BB去旅行, 我心郁郁都想分享下自己單拖嘅experience (不過無果位爸爸咁厲害, 我最細試過單拖剛三歲嘅仔仔).

我係在職爸爸,平時返工姐姐湊.
過去三年每年都會一次單拖一至兩個小朋友去旅行.
因為每次屋企都會有個細B (而家有三個小朋友,所以...),老婆留香港照顧細b.

最近嗰次係2018十月, 單拖三歲大妹同五歲哥哥去東京8日(2日係飛機).
2017 單拖四歲哥哥去大阪7日.
2016 單拖剛三歲哥哥去東京7日.
轉酒店,搭早機早車都試過, 2018嗰次住4間酒店同埋搭5AM機7AM火車(可看行程)不過我諗未必個個想咁做.

我全部搭廉航 (Dragonair, Peach, HKExpress).
試過去程red eye同十一點幾落既flight.
我唔敢講邊樣好D啦, 始終我明白每個小朋友唔同, 2018 嗰次兩個都無訓 (激死), 2016(十一黠落) & 2017 (red eye) 就有.
可以訓到就perfect啦.

每次去都係日本, 始終好baby/kid friendly單拖都OK舒服.
日本人見你一個男人一拖二會都幾helpful, 試過幾主動走黎問are you ok? 又有人主動幫我叫外賣.

同埋用APP即時搵搭咩車最方便最快.

Playroom
--------
之前post嗰位爸爸講得岩"日本0既親子館真心抵玩"所以我通常PLAN早上景點下午PLAYROOM(放電).
啲playroom通常有d特別野玩吓個人認為值得, 分享吓先:

箱根
----
Day trip其實可行 (不過我留左1晚),我搭7am觀光火車,坐晒cable car, 海盜船, 去埋食溫泉蛋, 玩鴨船, 去埋Yunnesan溫泉, 7pm已經玩夠.
最好就係全程唔需要收BB車 (cable car預留BB車空間). 我無租車(其實唔需要).
可以火車上叫餐悜時間, 我回程叫左兒童便當lunch, 小朋友話好食.
用Buggy board推埋1晚用嘅行李:

單車
----
京都, 東京都試過單車遊(小朋友坐後面), 幾好玩, 又有電動start起步, 超推薦單拖爸爸試下.
兩個小朋友應該難d啦...分享吓先:

京都:

媽媽
----
我兩個大小朋友都係掛住媽媽/屋企兩日就無再提了(返酒店就話"I want to go home"). 我諗想試下單拖嘅爸爸唔洗擔心.

BB車
----
收同取回bb車位置對單拖都幾重要, especially red-eye flight (訓住上機), 因為多野拎上機 (一個backpack, 一個sports bag, 未計上機前買手信), 小朋友又可能訓左.

我少少嘅經驗分享:

上機
(香港機場) Dragonair, Peach, HKExpress --> 上機前收
(日本機場) Dragonair, HKExpress ---> 上機前收
(日本機場) Peach ---> Check-in收 (想死, 11點機DELAY左粒鐘)

落機
Dragonair/Cathay --> 一落機就有
Peach, HKExpress --> 行李一齊取

我覺得小朋友落機訓左就好似一落機就有BB車好D.

酒店
----
Book一個大人+兩個小朋友基本上係好難搵到房.
要search兩個大人+1個小朋友先得.
但係原來日本有個rule, 有小朋友要加錢, 就算房係預兩個大人.
通常酒店唔會加, 但我試過箱根加.
我一個大人兩個細路三人, 住兩個大人嘅房就多收兩個小朋友嘅charge.

行程
----
Day 1 - 去程機, 入住Ginza酒店
Day 2 - 多摩動物園; Hug Hug Playroom
Day 3 - 雷門, Skytree, Sumidae Aquarium, Skytree 溫泉Playroom, Hakuhinkan
Day 4 - 入箱根 (7am Romancecar), 座左個圈 (cable car, 溫泉蛋, 海盜船), Yunnessun溫泉, 入住箱根溫泉酒店
Day 5 - 強羅公園, 回東京, 台場 (沙灘, toys r us, 高達), 台場VENUS FORT playroom, 入住近迪士尼嘅酒店
Day 6 - Disneyland
Day 7 - 轉近機場嘅酒店, 出返巨蛋Asobono playroom, 上野買手信, 入住近迪士尼嘅酒店
Day 8 - 3am 起身準備去機場, 回程機

其實諗返有D chur (esp. day 5), 可能唔去箱根會好d...

比較難搞係3AM起身準備搭早機返 (完全叫唔醒):

睇下大家有無興趣知多D, 如果有我會再分享多D

伯爵府

3m_daddy 發表於 19-2-13 11:49
小弟之前未看清楚版規並貼了違規內容,導致大家有任何不便,小弟在此致歉. 而家重post一次並加了少少相,可以 ...

大宅

好勁呀
下次同埋老婆+3個小朋友去啦

別墅

回覆樓主:

好犀利

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

你真係好爸爸

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

好爸爸
I 大蚊豬   

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

有爸爸分享係好事,角度唔同
你用Buggy board推埋行李好主意
哈哈,我以為做戲先會著鞋上床瞓原來現實生活係有㗎

男爵府

好勁!我自問係媽媽都唔夠膽一拖二去旅行,諗起都攰。。。好厲害,我估兩個小朋友都好乖,對嗎?我嗰兩件怪獸仔,應該由第一日俾我鬧到第七日番香港,期待下次分享。
我是一隻大草蚊

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章

你好犀利啊...
小朋友好幸福...有你呢個爸爸

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好勁 !同細路去旅行最怕中途病

男爵府

回覆樓主

你老婆真係好幸福。

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

勁,好爸爸z

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

樓主好勁。
我一拖一去都唔敢諗。

大宅

樓主真係好爸爸,厲害!

洋房

回覆 mrslam2014 的帖子

哈哈 我都想呀, 好期待可以全家去玩. 或者調轉老婆一拖二

洋房

回覆 Rjeuxxx 的帖子

幸福就真, 老婆比我帶住大嗰兩個去玩, 佢自己就同姐姐喺香港睇住細嗰個.

洋房

ChoMan 發表於 19-2-13 15:56
好勁!我自問係媽媽都唔夠膽一拖二去旅行,諗起都攰。。。好厲害,我估兩個小朋友都好乖,對嗎?我嗰兩件怪 ...

都算乖嘅, 佢地知得我一個帶就會乖d. 可能你兩個小朋友都會?

大嗰個五歲而家定左好多, 會幫手睇住妹妹 (通常妹妹唔理佢, 又要我追住 )
不過仔仔兩歲前就唔係咁, 唔會坐定定食野, 要追住嗰隻, 所以頭兩年基本無乜帶佢同朋友食飯.

今次妹妹有D煩, 佢好多野唔食 (哥哥乜都食) 有時食得唔多要我餵先食多D。
頭兩晚佢去到6點7點開始扭計大喊, 到第三晚無事lu.

子爵府

好媽媽勳章

真心勁,小朋友咁細,仲要一拖二

首頁

尾頁

跳至