樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我哋依家煩緊裝修問題,搵咗一兩間報價~~~但又驚比人“握”~~~請有經驗ga媽咪分享吓~~

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得搵邊間都唔係問題...
最緊要自己跟足d...
成日上去check 下佢地,
有陣真係講少句都會做錯

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 yandyyan 於 09-4-25 23:04 發表
我哋依家煩緊裝修問題,搵咗一兩間報價~~~但又驚比人“握”~~~請有經驗ga媽咪分享吓~~

我啤人"握"過, 所以衣家對d裝修既無物好感, 直頭有恐懼証. 因為第一個裝修師傅(仲要係熟朋友既親戚)爛尾, 跟住要搵幾個(因為個個都唔願執人手尾, 成日拖拖拉拉)執手尾, 由裝修都執手尾, 足足拖左成年. 個段時間, 真係煩到我想死.
Monkey媽媽

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫裝修造個地櫃, 點知比個裝修cf 偷走櫃後的地腳線, 佢梗係諗住地櫃傘住無人發覺, 好彩我老公醒, 諗住移個地櫃出來掃吓d垃圾先, 才發現, 如果唔係, 比晒錢, 佢一定唔賠返比我.

奉勸各位除了日日check之外, 千祈唔好急於比晒錢, 要check清楚才比尾數.

原帖由 bigmacq88 於 09-4-25 23:18 發表
我覺得搵邊間都唔係問題...
最緊要自己跟足d...
成日上去check 下佢地,
有陣真係講少句都會做錯

別墅

同情

大宅

因為層樓都樓齡高,所以全屋要換銅喉、電線、地板、窗、拆牆等、都幾大工程~~~~如有經驗裝修過舊樓ga媽咪分享吓!

大宅

原帖由 Mrsleaf 於 09-4-26 14:01 發表

叫裝修造個地櫃, 點知比個裝修cf 偷走櫃後的地腳線, 佢梗係諗住地櫃傘住無人發覺, 好彩我老公醒, 諗住移個地櫃出來掃吓d垃圾先, 才發現, 如果唔係, 比晒錢, 佢一定唔賠返比我.

奉勸各位除 ...

話呢個cf都幾缺德喎~~~地腳線都偷~~~你d地腳線係用靚料,如果佢都唔會唔偷啦!

大宅

原帖由 Monkey媽媽 於 09-4-26 05:20 發表

我啤人"握"過, 所以衣家對d裝修既無物好感, 直頭有恐懼証. 因為第一個裝修師傅(仲要係熟朋友既親戚)爛尾, 跟住要搵幾個(因為個個都唔願執人手尾, 成日拖拖拉拉)執手尾, 由裝修都執手尾, 足足拖左成年. 個段時間, ...

拖一年 真係人都巔呀!仲要係朋友親戚~~~冇話可以講~~~呢d叫做唔熟唔食!

民房

依個人經驗,
千祈唔好搵熟人,
大拿拿幾十粒去裝修,
唔通搵個熟人,
價又唔講得,
日子唔"吹"得,
款式唔改得,
做得唔好又唔鬧得咩:;pppp: :;pppp:

大宅

BK Milk勳章

hi yandyyan,

我最近都係買左樓(但未收樓),都係舊樓要大裝,而加我老公搵緊佢自己friend報價,佢話最少都要13~15萬喎。
你介唔介意pm我知你買左邊度呀?

原帖由 yandyyan 於 09-4-26 22:05 發表
因為層樓都樓齡高,所以全屋要換銅喉、電線、地板、窗、拆牆等、都幾大工程~~~~如有經驗裝修過舊樓ga媽咪分享吓!
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 babytina 於 09-4-27 08:54 發表
依個人經驗,
千祈唔好搵熟人,
大拿拿幾十粒去裝修,
唔通搵個熟人,
價又唔講得,
日子唔"吹"得,
款式唔改得,

絕對認同, 熟人仲食得甘
Monkey媽媽

大宅

我都係啱啱買樓, 六月中先收樓, 因為我哋本身有地方住,一啲都唔急,所以會等收樓後慢慢格價, 價到啱先做, 由於都係成廿幾年的舊樓,所以預咗徹底咁裝, 裝修, 傢俬,電器預咗起碼要30萬, 我同老公今次買樓真係一鋪清袋, 所以更加要小心運用一分一毫

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我覺得佢係想慳錢, 因為我要佢做個到頂櫃間返間房 (之前業主打通咗, 而家想還原), 近門口位用木板做返度假牆, 我們估計佢就用咗地櫃後面條地腳線, 做咗新做房牆條地腳線囉 ! 可惜, 天網灰灰, 比我地無心發現.

仲有佢亦攞走咗我地個慳電膽, 真係唔知咩人黎嫁, 當我們告訴他時, 佢仲毫無悔意咁講, 咪賠返比你囉, 真比佢激死.

等我之前對佢全無介心, 去開就帶咗d野過去, 最貴重係同事送比我套煲, 都唔知攞唔攞返走好, 老公話佢如果偷咗, 一定報警喎.

希望你遇到一個好而誠實的CF.

原帖由 yandyyan 於 09-4-26 22:08 發表

話呢個cf都幾缺德喎~~~地腳線都偷~~~你d地腳線係用靚料,如果佢都唔會唔偷啦!

子爵府

2018復活節勳章

原帖由 yandyyan 於 09-4-26 22:11 發表

拖一年 真係人都巔呀!仲要係朋友親戚~~~冇話可以講~~~呢d叫做唔熟唔食!

, 足足拖左一年, 果年(舊年)好唔開心.
本來對間屋, 期望好高, 覺得唔會再唸買其他樓自住.
但因為果個裝修佬攪到間屋好多問題, 所以等經濟能力好d, 可能都會換地方.

果個人係我既老同學歷(識左二十幾年)既姐夫.
我叫朋友介紹果陣, 講明一定要識村屋裝修(即有相關經驗, 咁先知要留意物野), 係唔係佢姐夫唔緊要.
佢姐夫答佢就話物都識, 點知....

1.
佢為左自己賺多d, 無搵專業人事去做鋁窗, 佢自己做, 但又唔識做防漏.
佢仲要買大陸先岩用既膠質(容易變形).
結果係我要入伙既前一個星期, 一場雨, 問題出現了.
我要將全屋既八成窗換過晒.

2.
佢又為左自己賺多d, 自己舖地板, 佢竟然先釘地腳線, 後舖板.
佢又預唔夠位啤地板冷縮熱漲.
結果入伙前果場雨, 因為鋁窗邊入水, 漏入地板, 令到地板卜起.
結果搵左好耐先搵到人幫我執翻有問題既部份.
其實, 我地唔係好想舖個地板, 因原有既, 懷舊d, 效果好d.
但佢諸多藉口, 話會收唔多口....

3.
本來話用ICI, 結果用左駱駝果隻

4.
話帶我地去買厠俱, 原本要去果間無開, 跟住求其去左間, 我話想行多幾間既時候, 佢竟然講, 如果你想買平野, 咁我地今日便白行.....

5.
成日想屈我請食下午茶, 有一次甚至係海鮮餐(我梗無啤佢屈到la), 仲要係請埋佢既伙計.
新年仲屈我啤利是佢既伙計.
我覺得請食下午茶或新年啤利是, 我自己自願(我都唔計較呢d, 只要佢做得好)係無問題, 但佢開聲要, 我就唔係好鐘意lor.

仲有好多好多問題, 都記唔晒la

最後, 佢竟然明明起碼要兩星期先做得完既野, 佢竟然話一日內攪點, 話要果日同我收尾數, 我話唔得, 要過幾日等老公出差翻黎先.
佢即刻發難, 話一拍兩散.
結果手尾無執, 尾數無收(當然係我唔啤la).

我搵人執手尾都好痛苦, 個個都拖拖拉拉, 一日拖一日.
日日都話黎, 上午等到下午, 下午又等聽日.
舊年又成日落雨, 攪到拖得更長.
執手尾既人, 仲每次黎整少少.
每次整完我都執餐死.

我因為要帶住小朋友, 裝修果陣唔可以成日去睇, 太大塵同危險.
自己又好多野唔識, 但經過呢次經歷, 真係上左一課寶貴既堂.
佢爛尾既數都唔夠啤我再搵人執手尾既錢.
好慘好傷....
Monkey媽媽

大宅

我屋企人都遇個同樣問題, 因為都係廿幾年樓, 全部大執. 我唐舅父介紹佢個好朋友, 做裝修喎, 又讚佢好人,好好手工. 包放心.
但最後就:
(1)我daddy成日去睇裝修, 但發覺成日冇人係度
(2)比原先訂的日子, 遲左半個月都仲有好多野未做, 我媽好迷信, 所以一早擇左日入伙, 個cf成日話得得...
(3)冇話要做的工程, 唔問我哋就自己做左, 做完之後仲好似好為我哋着想咁, 咁當然要收返錢啦.
(4)d地板, 整完唔到兩個星期就有一條好大的坑, 可以插到一個5元硬幣落去
(5)厨栕講明用西德板(牌子名), 但黎到係第2個牌子, 我咪問佢囉,cf回覆係西西德黎的板. 我問過人成本相差好遠, cf食水好深
咁多唔滿意, 我地咪唔比尾收囉, 衰到搵人恐嚇我地, 仲同我唐舅父講話我地做完野唔比錢. 我唐舅父信個cf, 係我親戚面前唱我地冇錢比. 我媽好要面, 所以最後好無奈咁比埋個尾數. 唉.
後來我有個朋友做室內設計, 佢都聽過好多cf的衰野
佢話幾熟都好, 先小人後君子, 文件要做足, 如:完成幾多工程才支付第幾期款, 要加插新的工程要有文件簽名確認, 收錢後要有收據. 完工期註明幾多日後/星期後滿意才付錢, 料的牌子名等等. 所有都要有文件, 這樣若真係要追討起來, 你也有証明嗎?
good luck
2h媽咪

大宅

講得好,我都中過招,唔熟唔食,識都唔好呀,費事似住,試過怕怕,之後到依家仲有好多手尾要跟…

原帖由 babytina 於 09-4-27 08:54 發表
依個人經驗,
千祈唔好搵熟人,
大拿拿幾十粒去裝修,
唔通搵個熟人,
價又唔講得,
日子唔"吹"得,
款式唔改得,

大宅

原帖由 Monkey媽媽 於 09-4-27 15:46 發表

係, 足足拖左一年, 果年(舊年)好唔開心.
本來對間屋, 期望好高, 覺得唔會再唸買其他樓自住.
但因為果個裝修佬攪到間屋好多問題, 所以等經濟能力好d, 可能都會換地方.

果個人係我既老同學歷(識左二十幾年)既姐夫 ...

嘩!真係睇到眼淚流~~~咁痛苦ga裝修經歷~~個cf唔死都無用~~~算啦!已經過去~~~吸收經驗日後小心搵個好cf。

多謝你咁長盡分享~~

大宅

原帖由 winkho 於 09-4-27 17:14 發表
我屋企人都遇個同樣問題, 因為都係廿幾年樓, 全部大執. 我唐舅父介紹佢個好朋友, 做裝修喎, 又讚佢好人,好好手工. 包放心.
但最後就:
(1)我daddy成日去睇裝修, 但發覺成日冇人係度
(2)比原先訂的日子, 遲左半個月都 ...

佢話幾熟都好, 先小人後君子, 文件要做足, 如:完成幾多工程才支付第幾期款, 要加插新的工程要有文件簽名確認, 收錢後要有收據. 完工期註明幾多日後/星期後滿意才付錢, 料的牌子名等等. 所有都要有文件, 這樣若真係要追討起來, 你也有証明嗎?

認同~~~所以我都會以文件為準!

大宅

其中,有個cf話因為要搭棚~~所以要買“第三者保險”~~~佢仲話可以幫我買~~不過要$2000~~~有冇經驗媽咪分享吓!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

如果要搭棚, 咁一定要買裝修保穩陣的, 舊年我間出租屋都有買裝修保, 不過冇搭棚, 第三保有500萬, 保費$1000(如冇記錯)

首頁

尾頁

跳至