嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我既 BB 八個月大了. 由五個半月大 (2 月中) 開始餵第一次糊仔, 一直都唔要食固體.

稀和杰的糊仔、粥仔都有試過. 其他食材, 如南瓜, 紅蘿蔔, 蕃薯, 節瓜, 菜心, 蘋果, 香蕉, 啤梨, 木瓜, 蛋黃, 魚, 豬肉煲粥, 吊味...佢月齡食得既食材, 咩都試過晒, 但次次食, 就次次都發脾氣, 一啖都唔要食.

試過早少少餵 (等佢唔好太餓), 都係唔食. 亦試過比少 D 奶佢, 等佢餓 D, 希望佢會食. 但一樣, 都係唔食.

有 D 媽咪話比 D 耐性和時間, 比佢適應...耐性當然會比, 但時間, 已經兩個半月了, 怕佢唔係適唔適應的問題 (會唔會有其他問題, 我地唔知 ?) , 又怕佢唔夠營養 (7個月大時 7.7 KG, 今日磅得 7.6 KG, 無重過, 仲輕左), D 書又話要學咀嚼吞嚥動作, 唔係會影響日後講野本能, 又話營養唔夠影響學習遲緩.

真係好好好擔心, 又日日都好勞氣 (一見佢發脾氣, 其實佢食奶, 餐餐都會扭下, 不過扭極都會食奶, 最多食淨奶啫...佢初生到 4, 5 個月大時唔係咁架...)

有無媽咪的 BB 現在都有呢個問題 ? 或者有無 BB 之前係咁, 而家大了, 媽咪可唔可以分享下之前的經驗 ? 真係好怕 BB 一路大個都係咁...

大宅

唔好氣餒,我經歷過和你一樣情況,由bb5個幾月開始train佢食,所有都係唔食,但冇計,都食日日咁try,只好次次補奶比佢食,我bb都係差唔多9個月先完全接受到一餐固體,而且次次要食一個小時,開曬佢好like既dvd,係咁唱歌,做傻婆,引佢張開口,一係唔係就比水佢飲,因佢好like飲水,一張開口就放根反仔入去,就係咁train下train下,仔仔而家1yr,可以食餐2固體,2次生果,咩生果佢都食ka,但係反仔都係mama地,但好左d,而家幾0.5小時可以食完,所以都係耐性,我只有堅持日日都餵,唔食都try下,咁lor,加油呀!

大宅

同埋其實唔洗worry ka, 食奶一定對bb夠營養,而固體食物係要train佢咀嚼,只是bb未接受到,慢慢黎ka,不過我覺得用生果蓉開始會好d,因為好味d,可以加落糊仔度,side d 都要,我bb之前係開左一碗,都食唔到3根ka,係咁推開我,所以糊仔都係去曬條紗巾到ka,所以好明你心情,加油呀mami~~

男爵府

nokia6300,

多謝你的分享, 我會努力的.

我都有日日試, 但佢日日都喊好扭計. 有 d mami 話, 如果佢係咁, 就停下, 如果唔係佢日日都扭, 會怕左食固體, 可能之後唔 like 食野...所以我都唔知點好...

原帖由 nokia6300 於 09-4-27 11:20 發表
唔好氣餒,我經歷過和你一樣情況,由bb5個幾月開始train佢食,所有都係唔食,但冇計,都食日日咁try,只好次次補奶比佢食,我bb都係差唔多9個月先完全接受到一餐固體,而且次次要食一個小時,開曬佢好like既dvd,係咁唱歌,做傻 ...

男爵府

真係一模一樣囉...我次次餵, 佢就係咁拎開塊面, 又喊, 又扭計, 又唔會 "mark" 開個口, 有時塞到入口, 佢又 bu 或者唔吞, 等佢流番晒出黎, 食 2 teaspoon 既糊仔, 就用幾條紗布, 45 分鐘都食唔晒...果茸都係咁...跟本好似無野佢肯食...真係好灰.

原帖由 nokia6300 於 09-4-27 11:25 發表
同埋其實唔洗worry ka, 食奶一定對bb夠營養,而固體食物係要train佢咀嚼,只是bb未接受到,慢慢黎ka,不過我覺得用生果蓉開始會好d,因為好味d,可以加落糊仔度,side d 都要,我bb之前係開左一碗,都食唔到3根ka,係咁推開我, ...

大宅

係ka,我有時冇mood,都stop 一至二日,希望佢忘記左呢d"唔開心既經歷" hehe,不過之後又係呢個反應,我個時係食 healthy times 既糊仔開始好轉,你不妨try下

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我個女都係咁...做mami既自己其實都好灰....睇住佢已經唔肥..好輕..重要唔食野...
你地bb可能好d..補奶佢都會食..我呀女..食左糊仔..無論佢一碗食晒..定係食兩三啖都好..補奶比佢都唔會再食...
都唔知有咩方法..粥日日都煲..日日都倒...糊仔又係..開親都梗要倒...唉.........都唔知有咩方法la....

男爵府

你囡囡幾大 ? 都好似好我個囡少少...at least 都會食固體...我都係開完糊仔又倒, 煲粥仔又倒, 果茸又倒...

仲有佢食奶都扭架...個奶咀放入口就喊, 扭唔要食...我迫佢啜, 佢會收下聲, 食幾十 ml 又扭過, 之後我都唔敢比佢食...一日食唔到 20 oz 奶...係夜晚最後個餐叫做好 d, 可以食到 180ml, 因為係瞓著食...如果佢清醒既情況下係唔要食奶架.

原帖由 wendyaupooh 於 09-4-27 11:56 發表
我個女都係咁...做mami既自己其實都好灰....睇住佢已經唔肥..好輕..重要唔食野...
你地bb可能好d..補奶佢都會食..我呀女..食左糊仔..無論佢一碗食晒..定係食兩三啖都好..補奶比佢都唔會再食...
都唔知有咩方法..粥日 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 你有沒有 TRY 過, 係用匙羹來餵奶奶 或 水? 如果連呢 D 都唔肯, 咁就多數係唔 LIKELY 過匙羹多過 D 食物, 你而家是用什麼牌子既匙羹來餵佢食?

另外, 唔可以太遲比佢食固體食物, 原因係對佢語言發展會影響的

我仔仔由細至大唔多趙野, 2歲前大粒少少既野都會整到嘔, SO 我仔仔要到3歲半才 PASS 左健康院既語言發展果 PART

複式洋房

同我個囡之前一樣,每次食粥都好似好痛苦.最好果次食左4匙羹粥.後來我把粥仔攪碎.佢可以食半碗.但都係唔肯食未經攪碎既粥.呢幾日我換過隻匙羹.突然佢咩都肯食..呢2日仲開始食爛飯仔..
之前我都好灰.不如你地又試下換過隻匙羹啦.

複式洋房

我囝囝都是不吃粥仔. 請問是什麼牌子匙羹呀!
Thanks.

男爵府

其實佢而家飲奶都好扭, 次次個奶咀未放入口已經喊, 唔要食咁, 我夾硬塞入去, 飲到 2 啖奶佢又無野, 都唔知點解. 有試過用匙羹餵, 都係唔肯食, 拎來拎去個頭.

水 / 果汁佢又係唔飲, 奶樽 & 匙羹都一樣.

我都試用過好幾款匙羹, 有 combi 既軟匙羹, pigeon, ridnell...後果都差不多...有無好提議 ?

真係好唔明, 好多 bb 對食物好有興趣, mud 都要食, 大人食野, 就叫到比佢食先停唔叫...我囡一 d 都無...

原帖由 szeszes 於 09-4-27 14:28 發表
其實, 你有沒有 TRY 過, 係用匙羹來餵奶奶 或 水? 如果連呢 D 都唔肯, 咁就多數係唔 LIKELY 過匙羹多過 D 食物, 你而家是用什麼牌子既匙羹來餵佢食?

另外, 唔可以太遲比佢食固體食物, 原因係對佢語言發展會影響的

...

男爵府

lanlan168,

我都想知你轉用邊款匙羹之後 bb 肯食 ?

原帖由 lanlan168 於 09-4-27 16:16 發表
同我個囡之前一樣,每次食粥都好似好痛苦.最好果次食左4匙羹粥.後來我把粥仔攪碎.佢可以食半碗.但都係唔肯食未經攪碎既粥.呢幾日我換過隻匙羹.突然佢咩都肯食..呢2日仲開始食爛飯仔..
之前我都好灰.不如你地又 ...

男爵府

好媽媽勳章

我個仔 (8個月大) 都係咁呀! 不過好似好少少:

1. 食奶勁扭,都係每日最尾嗰餐食得最好,因為瞓咗!

2. 只鍾意食甜嘢,生果嗰啲。不過我驚佢成日食甜,有時畀菜蓉嗰啲佢食,佢就唔肯食,重要畀個好唔like嘅樣我睇。迫/氹佢食,佢就敷衍我食幾啖,之後見我得寸進尺就索性bu返哂出嚟,然後個口撬都唔開。

3. 打死唔肯食粥! 米糊加咗生果佢好肯食,不過一轉粥就唔肯食。最近工人走咗畀佢返育嬰園,老師畀粥佢食佢肯食,以為一天光哂。點知食咗兩日又唔肯食,老師都投降! 結果要我買米糊,in case佢唔肯食就唯有補米糊。 (我買healthy times 米糊,so far brown rice、oatmeal 同 barley佢都肯食)

4. 我係用combi匙羹,so far 佢好似幾鍾意,有時擺咗入口佢係掛住咬隻羹 instead of 食嘢。

5. 體重由新年期間嘅17.x磅到而家18.x磅,幾個月嚟先重得一磅。

6. 佢好鍾意食零食 (似我 ),牙仔餅米餅星星餅食唔停口,不過呢啲又唔可以畀佢食太多,兼冇乜營養,所以幫助唔大。

總括嚟講就係:你想佢食嗰啲佢唔食,你唔想佢食咁多嗰啲佢就食!!

吹脹!!

男爵府

CheukC9,

咁你 BB 都好丫, 佢係有 D 野, 唔 like 食唔食啫, 都好過我囡 mud 都唔食丫, 連 bb 果汁都唔要飲, 真係好怪.

by the way, 你 bb 番邊到育嬰園 ? 我囡都呢幾日都係, 因為婆婆唔得閒, d 姑娘同我講, 佢食奶 lam 下 lam 下個奶咀, 唔啜, 食得唔好又少, 粥仔又係唔咁食...攪佢唔掂...

超灰 ~~~~~~~

男爵府

好媽媽勳章

我仔返緊石圍角福幼呀,你呢?

原帖由 ramen 於 09-4-28 11:49 發表
CheukC9,

咁你 BB 都好丫, 佢係有 D 野, 唔 like 食唔食啫, 都好過我囡 mud 都唔食丫, 連 bb 果汁都唔要飲, 真係好怪.

by the way, 你 bb 番邊到育嬰園 ? 我囡都呢幾日都係, 因為婆婆唔得閒, d 姑娘同我講, 佢食 ...

男爵府

太子呀 ~

複式洋房

呢隻

複式洋房

原帖由 ramen 於 09-4-28 11:49 發表
CheukC9,

by the way, 你 bb 番邊到育嬰園 ? 我囡都呢幾日都係, 因為婆婆唔得閒, d 姑娘同我講, 佢食 ...
唔好咁灰啦.正所謂至古成功在嘗試.慢慢來.
不如同bb轉下口味.之前我見營養師.佢話.bb唔食就試下比第二隻牌子既米糊和果汁佢試下.唔肯食粥咪從頭由米糊開始.可能佢仲未準備好食粥呢.唔食就真係唔好逼佢食呀.會反感的.有的bb唔食粥.突然會跳去食爛飯仔...我就聽營養師講.真係從頭開始.又換下匙羹..終於都守得雲開見月明

子爵府

好媽媽勳章

唔好灰啦.唔肯食唔好逼其,过一阵再喂.我同你一样啊,阿b唔肯食,有时仲喂到我 .后来老公开解我.他话bb唔肯食唔好逼其,就好比你不想食我逼吃一样.再后来我就由她,胃口好就吃少少.有时一口也不吃,有时bb眼瞓都唔肯食.我就在她睡醒后喂.比的耐心.到现在.她可以吃一碗粥<每日2餐>,胃口好仲吃一碗半,4餐奶,每餐7安.我個囡依家差不多8個月大.<比的耐心>说容易做好难我都好明白加油.....<做mami eq 会高好多.

首頁

尾頁

跳至