夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己30, 月入30K,現任有一個拍左7年既男朋友(~35+),對方收入45-50K,中間有分開過一段短時間,主要原因同對方好多野睇法唔同,當中有感覺佢愛自己比愛我更多,佢亦同我屋企人相處一般,分開後佢好遷就我,努力融合我屋企,屋企人對佢印象亦唔錯, 雖然到談婚論嫁既階段,但間唔中仍然會因為小事噪交,唔同既價值觀問題似乎一直存在..

同佢分開既呢段時間(一齊只有7-8個月)認識左另一位男仔(~30),佢好愛我,愛我絕對比自己多,佢愛我既程度喜歡我既興趣, 什至會改變自己既生活習慣去迎合我/討好我,佢亦好願意同我屋企人相處.但係佢既收入20K,佢知道我好想結婚建立家庭,亦知自己經濟能力既不足,好努力搵好多方法搵更多錢,但似乎係事業上仲係摸索階段.佢不斷強調已經認定我係結婚對象,亦被我睇到為左我佢好有決心..

到依加呢個男仔仲未死心,間唔中都會搵我,自問我會掛住佢.但一想到將來立即會卻步,好想結婚建立家庭的年紀,而現任男朋友,好似無左果種好愛佢既感覺?我會猶豫自己對呢位只係拍左一陣拖既男仔,係咪只係剛相識既激情呢?

我知道愛情呢樣野好難被意見,但實在好苦惱,有無結左婚既JM可以分享,究竟經濟能力對於婚姻或者家庭係咪真係應該睇得禁重?

子爵府

畀面勳章

20k果個咩學歷?係咪潛力股?

複式洋房

我好膚淺,愛情唔可以飲水飽。
但我認為應該選擇一個愛你嘅男人,只要佢有上進心,我願意等再睇有冇進步。但樓主嘅問題係到左30想結婚,冇時間等。
我覺得如果本身男友其實不太差,又有足夠$照顧,你可以嘗試 appreciate 佢,找多點佢嘅優點。
結左婚我覺得大家月入多少同點 contribute 個家好重要。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

WingKevin 發表於 19-3-6 15:57
自己30, 月入30K,現任有一個拍左7年既男朋友(~35+),對方收入45-50K,中間有分開過一段短時間,主要原因同對 ...

你儲錢多定好大洗?
唔想置头家, 愛自己多個愛你, 永遠你會係最痛苦個個, 就唔好免強去諗啦,
但想跟你置家的那位, 諗你要多點時間觀察, 可能睇你會得再更透

大宅

回覆 jeremylui83 的帖子

學歷不高,除非再讀書,而似乎暫時佢都未有打算

大宅

xxjooolisa 發表於 19-3-6 16:08
我好膚淺,愛情唔可以飲水飽。
但我認為應該選擇一個愛你嘅男人,只要佢有上進心,我願意等再睇有冇進步。 ...

謝謝回覆!現在就係躊躇是否應該再用時間等待..而放棄現有

大宅

TwinWong 發表於 19-3-6 16:09
你儲錢多定好大洗?
唔想置头家, 愛自己多個愛你, 永遠你會係最痛苦個個, 就唔好免強去諗啦,
但想跟你置家 ...
"愛自己多個愛你"無錯..當初就係禁樣同佢分開..到依加一齊返..係好了..但相比起現任..另外個位男仔對我既愛真係大好多..

瑪瑙宮

雖然面包好重要, 但女人終其一生都係想有人欣賞自己錫自己. 成世係有面包, 但响屋企吹風, 咁樣好嗎?
男人搵唔到錢就自卑, 搵到錢就得戚. 女人又唔可以自己過一生.

第一位唔理想, 第二位又未睇清, 你又急嫁, 睇定 d 先喇.

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

WingKevin 發表於 19-3-6 16:22
"愛自己多個愛你"無錯..當初就係禁樣同佢分開..到依加一齊返..係好了..但相比起現任..另外個位男仔對我既愛 ...

比多點時間觀察現有的,
如佢真係愛你, 佢會不斷去進修自己
担起置家的责任, 家頭細務佢都肯幫你,
唔係得個講愛你架

水晶宮

20K.. 我會揀.

想白頭到老, 要穩個佢愛你多過你愛佢. (呢一刻, 難保第日,你愛佢多過你, 因為相向的)

佢20K,你30K, 夾埋50K,
公一份婆一份, 組織家庭絕對唔成問題

我同老公已15年, 都無你地50K,
一樣恩愛, 我覺得, 兩個人一齊, 錢只係佔一部份,
並唔係全部.

你現任, 穩得多, 俾晒你?
俾晒你, 佢又愛你錫你?

只係聽你講"價值觀唔同" 已唔洗講下一步.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

自己30, 月入30K,現任有一個拍左7年既男朋友(~35+),對方收入45-50K,中間有分開過一段短時間,主要原因同對 ...
睇完你的野,似乎經濟都重要的係你

大宅

其實搵得多但係唔俾你係冇意思㗎喎!搵得多嗰個會唔會成日同你計住晒?相對搵得少又肯最愛你嘅話,你會快樂多點!

anna59    發表於 19-3-6 18:04

大宅

我會選佢愛我多過我愛佢的
有錢都補償唔到

子爵府

畀面勳章

WingKevin 發表於 19-3-6 16:18
回覆 jeremylui83 的帖子

學歷不高,除非再讀書,而似乎暫時佢都未有打算

寧缺毋濫,其實咩係愛唧?麵包最實際,佢依家對你好,係因為求愛,佢覺得你愛得比佢少,所以你覺得佢好落力之嘛,只係表面功夫。。 如果佢真心愛你,佢會不斷進修,力爭上游,俾更多安全感你,呢啲先係愛你。。

男爵府

熱血金章

一定要選擇一個和自己有相同價值觀、理念相近的人,呢點真係好重要。

子爵府

我會揀50k,20k果個你依加覺得對你好,難保係因為未溝到你,互flirt階段一定係好就你架啦!到到得到手又一齊返咁上下日子,佢露出真面目仲要搵得20k,點生活
幾時先上到車.....

大宅

兩個都唔啱
一個收入夠但其他方面唔得
一個愛你但冇前景

大宅

揀個相愛既。未結婚已經冇感覺,最後都會離婚。對一世,一定要揀個自己愛。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

睇埋家境⋯⋯
對方父母感情好:可以考慮。
對方父母感情唔好:放棄。

男爵府

c.hutchson 發表於 19-3-6 18:38
我會揀50k,20k果個你依加覺得對你好,難保係因為未溝到你,互flirt階段一定係好就你架啦!到到得到手又一 ...

其實2萬唔係真係咁差下嘛?樓主自己都有收入咖嘛。

當然你仲要考慮買樓供樓、要唔要養小朋友啦。

亦同意有JM講,追你同一齊左表現可以差好遠。你要從細節觀察呢個男人係咪追前、追後,甚至婚後係咪對你如初。

首頁

尾頁

跳至