自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

2016年舅父因有婚外情,被情婦威脅會找舅母及破壞他家庭的情況下,迫舅父到律師樓簽下一張300萬的借據,內容是由立據起每月還一萬元。這借據上只有舅父和律師見證簽名,封信是個情婦準備的,不是律師樓出,亦無任何交易紀錄。那位情婦經濟環境亦不好,跟本無可能有300萬現金借出。她之後亦有跟我舅父提及過,這借據已撕掉。續.....

子爵府

回覆樓主:

借乜鬼據吖!巧立名目俾生活費情婦咋!

複式洋房

舅父之後每個月亦有付生活費給情婦(不是還款)她也沒有提及過借據事宜,維持了三年。舅父跟她分開,她拿來這借據追討,要求我舅父先還50萬,餘額才每月一萬還。我舅父知道自己簽的文件要負責,接受每月一萬跟借據上的內容付。但她苦苦相逼,騷擾家人,上工作地方吵。想問:
1. 這借據沒有交易紀錄,其實是否不成立?
2. 舅父應依足借據上每月一萬?如她單方面要求更改還款方式或時間可以的嗎?

民房

法理上冇乜野嘅,
但日日俾個潑婦玩都煩

複式洋房

我們全家為這事被迫到快到絶望。舅父感到非常後悔及內疚,亦有心理準備跟借據上每月一萬還。但我們不太熟法律,總覺得這借據在沒有任何證據下為何可以成立?我們置業按揭銀行所有借款也是經律師交收。為何律師可以在無任何交收下做見證?而且這借款上只有舅父(借款人)及律師(見證人)的簽名,並沒有那女士的簽名,是不是有問題?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洗d 錢問律師LA! 風流嘅代價!!!

男爵府

去搵律師啦
你舅父現在有無資產? 幾多歲? 如果人又老本身名下無資產, 咁最多申請破產, 個女人吹得佢脹?
無腦又要滾, 又唔想比錢, 呵呵。

wcpcelia    發表於 19-3-21 12:02

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

阿苗果 發表於 19-3-20 10:56
法理上冇乜野嘅,
但日日俾個潑婦玩都煩

點解唔揾律師問下呢?係度up冇人比到答案你

珍珠宮

時辰未到 發表於 19-3-20 10:50
2016年舅父因有婚外情,被情婦威脅會找舅母及破壞他家庭的情況下,迫舅父到律師樓簽下一張300萬的借據,內 ...

唔明:
2016年舅父因有婚外情,被情婦威脅會找舅母及破壞他家庭的情況下,
❝迫舅父到律師樓簽下一張300萬的借據,內容是由立據起每月還一萬元❞。
這借據上只有舅父和律師見證簽名,封信是個情婦準備的,不是律師樓出,亦無任何交易紀錄。
❝那位情婦經濟環境亦不好,跟本無可能有300萬現金借出❞。
她之後亦有跟我舅父提及過,這借據已撕掉。續.....
❝❞嘅兩句即係點?

邊個律師咁蠢,兩個立約嘅當事人未簽,佢簽先?
唔合理。大陸點玩唔知,香港持牌真係犯不著為雞毛蒜皮咁上身。正式文件會註冊,一人撕了也沒用。

子爵府

回覆樓主:

情慾債! 有$咪一次過上侓師樓清左去。

不過, 這個女人應該吾会放口。你親戚預左養佢一世。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

時辰未到 發表於 19-3-20 10:55
舅父之後每個月亦有付生活費給情婦(不是還款)她也沒有提及過借據事宜,維持了三年。舅父跟她分開,她拿來 ...
勸你舅父正正式式搵律師問啦。
我地又睇唔到佢簽咩文件,舅父同你口講,幾多真假又唔知?
佢自己單對單同律師講事實,等律師幫佢爭取最大權益吧。

複式洋房

馬爾太 發表於 19-3-20 10:52
借乜鬼據吖!巧立名目俾生活費情婦咋!

係,只怪當時我舅父太蠢,因之前情婦有打電話騷擾過我舅母,所以舅父為左想不東窗事發,才被迫簽。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

舅父如果係怕情婦威脅會找舅母及破壞他家庭咁而家仲怕定唔怕?

怕既就有冇借據都要畀,

唔怕就要睇借據寫乜, 而家即係有借據定冇借據? 有又係邊個手上?

大宅

律師見證簽名?嗰個真係律師?

男爵府

時辰未到 發表於 19-3-20 11:00
係,只怪當時我舅父太蠢,因之前情婦有打電話騷擾過我舅母,所以舅父為左想不東窗事發,才被迫簽。
...

你舅父滾左人, 人地要錢好正常。

子爵府

回覆樓主:

有幾耐風流咪有幾耐折墮囉
公開都好嘅,比其他人知包二奶嘅代價

複式洋房

clpapa 發表於 19-3-20 11:00
舅父如果係怕情婦威脅會找舅母及破壞他家庭咁而家仲怕定唔怕?

怕既就有冇借據都要畀,

宜家事件已爆光,舅母及家人亦知道,大家亦選擇原諒他。
有借據係手,係影印本。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

如果而家件事已經爆左煲,
舅母同家人都已知,
咁仲駛鬼怕佢威脅咩!
講到尾都係色字頭上一把刀啦,
唔抵可憐

男爵府

抵死啊,食咗嘢要比錢

翡翠宮