婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

近38週 已經好擔心第時99成日上黎 阻住哂休息 我本身請左陪月
今日99仲同c6講話我生左要上黎訓廳 話幫手湊驚我地冇得訓 重點我間屋得二百幾尺 聽完真係人都巔
99本身唔注重衛生 思想做法完全係鄉下果套 人地講佢又聽唔入耳
生完已經好攰 冇心力應付佢 入左黎訓第時請唔走佢
呻完..

男爵府

叫老公講掂99返屋企唔好黎你度過夜,否則你返外家坐月,而佢同99都唔洗黎見個b。老公如果唔開口,你已可以執定嘢走人,坐月對自己好d,萬一攪到抑鬱真係唔係講笑。

大宅

KILW 發表於 19-3-27 22:43
叫老公講掂99返屋企唔好黎你度過夜,否則你返外家坐月,而佢同99都唔洗黎見個b。老公如果唔開口,你已可以 ...

之前面對6299 已經好抑鬱 忍讓左好多 因唔想老公難做
但而家關係到bb 我冇辦法忍住唔出聲 遲早會同佢地爆大鑊

洋房

你呢家吾叫c6做d野,遲下你爆左佢仲難做⋯

男爵府

堅拒自己想盡阿媽本份,想自己攪返掂,多謝奶奶好意,

大宅

lemon1013 發表於 19-3-27 22:20
近38週 已經好擔心第時99成日上黎 阻住哂休息 我本身請左陪月
今日99仲同c6講話我生左要上黎訓廳 話幫手湊 ...

你奶奶好熱心喎 我有左 6299已經係咁暗示佢地吾會幫我坐月又吾會湊 你同老公講 叫佢同奶奶講 瞓廳咁辛苦 話吾洗 多謝佢好意 推左佢啦

大宅

我99都話同我坐月,夜晚留底過夜果隻,我一口拒絕佢,我話好辛苦,您攪唔掂,跟住佢話仲有62,我冇出聲,心諗您冇嘢呀,您叫62幫手,咪即係攪唔掂囉,死爭住嚟做,佢又唔同仔開聲 ,諗住我唔可以拒絕佢。重點係佢重男輕女,唔識揍BB,又扮識,每晚10點會瞓覺,污糟唔在講,鐘意認叻,太多不能盡錄。

大宅

WHCS 發表於 19-3-28 14:38
我99都話同我坐月,夜晚留底過夜果隻,我一口拒絕佢,我話好辛苦,您攪唔掂,跟住佢話仲有62,我冇出聲,心諗您冇 ...

你99同我99係一樣 重男輕女 唔衛生 自己唔識又鐘意霸住黎做 話自己當年都係咁咁咁 仲話我請工人唔比佢湊 工人會虐待打bb 好黑心

珍珠宮

回覆樓主:

係囉…同老公講,自己想盡番做父母責任,唔想辛苦99啦~99無義務架~請99唔駛過尼啦!

大宅

做個靚太 發表於 19-3-28 17:51
係囉…同老公講,自己想盡番做父母責任,唔想辛苦99啦~99無義務架~請99唔駛過尼啦!
...

以前我99對佢個仔就係服待太周到 搞到我而家對住老公好有幫人湊仔既感覺 成日要幫佢執手尾 老公咩都唔願做 叫佢做就拖同懶 真係嘔血
而家連照顧BB既責任99都幫佢個仔做埋 驚佢個仔冇得訓 唔通生完BB 自己做父母就可以大教訓 唔駛照顧負責任

珍珠宮

lemon1013 發表於 19-3-28 18:34
以前我99對佢個仔就係服待太周到 搞到我而家對住老公好有幫人湊仔既感覺 成日要幫佢執手尾 老公咩都唔願做 ...

我唔會俾99做!尼點我結婚前就已經同老公講過~我一直都有同老公講,我接受唔到依賴長老,我地有頭家就要自己搞掂,如果長老有咩突發事,咁我咪煩上加煩?我話你自己都未搞掂,仲諗住做孝順仔?點孝順?
我99對我老公一D都唔周到架,佢以前最中意人前講到自己好命苦,個仔廢嘅,佢無人可以依靠,外人就讚佢佢好偉大,同情99嘅不幸,其實外人唔知,99唔俾老公有主見,讀書都唔俾,佢亦唔會點服侍老公,總之老公以前,就係成日俾人笑傻仔,乜都唔識架!99好早就幫老公搵朋友嘅店打工,糧直接出俾99架!
到我出現,99直頭覺得請左個保姆咁架~

男爵府

lemon1013 發表於 19-3-27 22:20
今日99仲同c6講話我生左要上黎訓廳 話幫手湊 ...

新生兒 + 99長期在家作客 = 等待爆炸的計時炸彈

千祈唔好, 因我"賴"過野"。

主要原因係, 剛生完仔既女人殺氣係好重, 意指脾氣會好差, 就算平時幾好脾氣, 生完仔面對各重轉變, 同荷爾蒙變化, 脾氣一定唔會好。我好多朋友都經歷過, 已經有自已親生阿媽幫, 都辛苦到攬住個b喊。都日日同自已親生阿媽嗌交。

更何況係99?

其實bb出生並唔係99來你家作客既好時機。
如99在, 你等於湊 bb + 99, 屋企多個客人, 行步路都要就黎就去。 (當然你c6會好舒服啦, 有阿媽服侍, 佢唔捨得阿媽走tim) 開頭你可能盡量忍, 忍到後來, 可能會同99反面, 到時你c6仲煩。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lemon1013 發表於 19-3-27 23:06
之前面對6299 已經好抑鬱 忍讓左好多 因唔想老公難做
但而家關係到bb 我冇辦法忍住唔出聲 遲早會同佢地爆 ...

一定要一口拒絕, 唔係你一定會奶嘢

大宅

Solarflare 發表於 19-3-29 14:02

拒絕就拒絕左 希望佢到時唔好我尷粗黎 但就算唔黎過夜 好肯定佢會成日走上黎 雖然一早同左老公講 不過佢唔明 老公好天真覺得係有多對手幫 我有預感自己會一定爆99 因為而家未生已經唔想對住佢 咩都唔識成日大大聲覺得自己好叻 我心入面反左無限個白眼

複式洋房

最好叫C6 推左佢阿媽唔好過夜啦,開左個頭莫講話坐月,遲啲郁啲又話要睇個孫又離過夜架勒..
我99都想係我坐月過來訓架,好彩最後62叫佢返去咋..其實唔過夜日日過來都好影響你休息..我6299就隔日離,坐足一日阻我休息...個段時間真係差啲產後憂鬱

大宅

減齡達人勳章

我奶奶都日日黎,但溝通到只係幫bb沖涼,每日留2-3個鐘先無咩衝突咋

複式洋房

你同佢講,費事麻煩你啦,咁咪得囉。唔通仲要湊埋佢咩

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Solarflare 發表於 19-3-29 14:02

我係阿媽度坐月,又是同阿媽都開拖。產後荷爾蒙的變化真是不野少。不過,始終是阿媽,轉頭又冇仇口了。

所以第二胎,我都不會同奶奶坐月。一旦開拖,收唔返。

男爵府

aquaQ 發表於 19-4-9 15:49
我係阿媽度坐月,又是同阿媽都開拖。產後荷爾蒙的變化真是不野少。不過,始終是阿媽,轉頭又冇仇口了。

...

同意。產後婦女情緒波動。
一定要找長老來服侍坐月的話, 自已阿媽一定係 top choice.
正如你所講, 兩母女無隔夜仇, 開完拖第二日仲會煲雞湯比你。
99 on the other hand...

首頁

尾頁

跳至