母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好啊~~
我bb而家兩個星期人仔, o係醫院時食奶粉為主, 因為開刀, 個傷口痛去唔到餵人奶, bb o係醫院6日, 我都係餵得4次人奶比bb, 仲要係佢唔多肯啜o個隻...
返到屋企, 我都有比人奶bb食, 但係bb每次食完都o係咁喊, 食唔飽, 餐餐都要補奶粉... 我試過泵出o黎, 原來得好小奶量... 泵成毎都係都o個10ml到... 唔怪得知bb食唔飽啦......
之後早排有三日, 因為食中藥, 我停o左比bb食人奶... 點知三日後, bb直頭唔肯啜... 好沮喪呀...... 好想比到bb食最好o既... 但係自己又唔得......
而家我泵出o黎比bb食... 泵o左三次, 每次40分鐘, 加埋都係得1oz...
點算呀???? 點先可以多d奶水呀???? 好想餵到bb食呀~~~

大宅

好媽媽勳章

埋身餵先係最有效刺激大腦做多d 奶既方法, 同埋泵出o黎既奶量唔代表你實際既奶量嘛, 唔好比個表面嚇到自己~如果情況可以既話, 辛苦少少, 全埋身幾日, 唔好餐餐都補奶粉(夜晚最後一餐先補), 佢一餓就比佢食, 之後個奶量可能會多返

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 tsyy 於 09-4-29 12:11 發表
大家好啊~~
我bb而家兩個星期人仔, o係醫院時食奶粉為主, 因為開刀, 個傷口痛去唔到餵人奶, bb o係醫院6日, 我都係餵得4次人奶比bb, 仲要係佢唔多肯啜o個隻...
返到屋企, 我都有比人奶bb食, 但係bb每次食完都o係咁喊 ...

唔好放氣,加油!!
可試吓去 buy 啲專俾人奶 mama 飲的增奶茶,我啲在外國的朋友個個都叫我買定,佢地個個都話有用, 你不如也試吓啦!!

千其唔好咁緊張同灰心,放鬆啲,因會影響啲 hormones 又影響奶量的了!

wish you all the best,如試過啲增奶茶okay的,同大家分享吖!!

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

唔好灰心呀,我初初都好似你咁泵好耐都先得1安都冇,我都以為自己冇奶架.但其實真係唔係架,泵出離同亞b啜個量有機會係2回事,真係唔好嚇怕左自己.埋身餵真係會令你做奶做得多d架,我頭1個月試過1.5至2個鐘餵佢,我連夜晚都係咁,你每補一餐奶粉佢就會啜小你一餐人奶,咁你d奶咪會小囉.頭果1至2個月會辛苦d架,之後就會餵得好順架啦,我已家亞b快3個月我都係全人奶,冇補過奶粉.比心機呀!
我果時就一星期會飲一次魚湯,日日都飲好多水同每日最小都有2杯奶,水我就覺得飲暖水就好似好d,如果你唔怕煩,餵前去沖下身都會令你上奶好d架.努力呀!

複式洋房

好多謝你o地啊~~~~~
我想問我bb唔知係咪食慣奶樽, 定係因為冇奶, 而家直頭唔肯埋身啜呀...
呢個情況, 可以點做呀???

子爵府

原帖由 tsyy 於 09-4-29 16:47 發表
好多謝你o地啊~~~~~
我想問我bb唔知係咪食慣奶樽, 定係因為冇奶, 而家直頭唔肯埋身啜呀...
呢個情況, 可以點做呀???

食慣奶樽<---呢個可能性會大d
唔可能完全冇奶,
向安靜而舒服ga環境下,除開一邊bra 放bb埋身,俾佢聞下,放向咀仔邊引下佢...
要慢慢黎,唔好心急,最好唔好向佢好餓ga時候試,因為佢又心急你又心急就咩都做唔到嫁喇~
呢個方法可以順便幫助你上奶...

別墅

係呀! 千奇唔好灰心, 唔好放棄! 想多D奶最隹方法是比BB啜多D, 放鬆心情,飲多D水或湯或多奶茶都有幫助. 初初泵係泵得好少, 如果BB唔肯啜你唯有密密泵, 果時我BB又係唔肯啜, 我只好泵D奶出來, 第一次兩邊加埋只有20ml. 當然要補奶粉啦! 我就一日泵起碼6-7次, 之後可以泵到60ml,80ml, 100ml咁增加奶量, 好好彩bb有3wk左右佢肯啜我, 我就全埋身餵. 仲之你唔好放棄, 就算你唔夠阿b食, 一半人奶一半奶粉都好過全奶粉.

如果你下次飲中藥, 道理上你一樣可以餵人奶, 只有係餵完人奶或泵奶後即刻飲就o.k. 如果你停餵的話,對奶量會有影響.

別墅

唔記得講, 你可以去健康院問d姑娘點餵因為有可能是姿勢問題, 果時bb唔肯啜,又試果用針筒同spoon,都唔得. 之後有去健康院, 個姑娘教咗我餵奶姿勢後就好好多.

大宅

叻叻勳章

原帖由 tsyy 於 09-4-29 12:11 發表
大家好啊~~
返到屋企, 我都有比人奶bb食, 但係bb每次食完都o係咁喊 ...

我都係同你一樣, bb因為o係e院住左1個月, 好少機會埋身食, 所以佢唔肯, 一定要我泵出黎.
依家每次泵都只係得2-3oz, 根本唔夠佢全人奶, 不過我冇放棄, 諗住食得幾耐得幾耐.
飲多d水或者湯水會好d架, 仲一定要食飯同熱野, 會多d奶同奶白色d架~
有咩問題可以再大家交流下 >8<

複式洋房

好多謝你o地呀~~~
我今日已經進步o左少少, 泵兩次已經有一oz啦~~~
雖然個量都係得好少, 但係見到有小小進步, 我已經好開心啦~~~
我會繼續努力, 等個量再多d就埋身餵bb, 希望遲d可以全人奶比bb啊~~~

複式洋房

原帖由 stefi 於 09-4-30 01:08 發表

我都係同你一樣, bb因為o係e院住左1個月, 好少機會埋身食, 所以佢唔肯, 一定要我泵出黎.
依家每次泵都只係得2-3oz, 根本唔夠佢全人奶, 不過我冇放棄, 諗住食得幾耐得幾耐.
飲多d水或者湯水會好d架, 仲一定要食飯同 ...

我冇2-3oz我已經覺得好叻啊~~~~
我o地一齊努力, 希望大家遲d都可以全人奶比bb啊~~~

複式洋房

原帖由 heihei1228 於 09-4-29 17:04 發表
係呀! 千奇唔好灰心, 唔好放棄! 想多D奶最隹方法是比BB啜多D, 放鬆心情,飲多D水或湯或多奶茶都有幫助. 初初泵係泵得好少, 如果BB唔肯啜你唯有密密泵, 果時我BB又係唔肯啜, 我只好泵D奶出來, 第一次兩邊加埋只有20ml. ...

好多謝你o既分享呀, 聽到你o既經驗, 我會更加努力啊~~~

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原帖由 beautylise 於 09-4-30 21:24 發表
ME TOO BEFORE, BUT, 相信我, 你一定要堅持泵或餵, 一定會好的, 我用了 1 MONTH 才有多奶, 有次試過泵出血絲, , 及被BB咬到我半夜自己哭, 但我沒放棄, 我BB JUST 3 MONTHS NOW, NOW, I HAVE MANY MANY MILK FOR HER ...

多謝你啊~~~ 我會努力啊~~
聽到你o既分享真係有d想喊呀...
餵人奶真係一d都唔容易...
希望我都可以好你咁, 之後有多奶比bb啦~~~~

男爵府

我都係!

Glad to hear your sharing.
My bb出生12日,已飲木瓜湯,乳房亦漲. 每隔三-四小時手擠也只得幾滴奶出!! BB埋身唔肯食,我估不喜歡出得太慢.
而我已開始補奶,每3-4小時 2.5安士.
真羨慕你,至少可bump到1-2安士!

複式洋房

琴日去洗傷口, 順便問埋醫生餵人奶呢個問題~~ 醫生話一定要埋身餵先有奶, 泵係冇用o架喎...
於是我琴日再試下埋身餵bb, 今次佢終於肯啦~~~
琴日埋身餵o左三次, bb啜到唔肯放口... 好痛!
今日暫時餵o左一次... bb啜o既時候好痛呀, 痛到想標眼水, nipple紅o左...
都唔知下餐仲餵唔餵好...?
同埋餵完成個鐘bb都好似唔飽, 要補奶粉~~ 我bb食奶又勁慢, 又唔知佢食幾多奶粉至夠飽, 卒之人奶加奶粉餵o左差唔多有兩粒鐘...
各位媽媽, 有咩方法可以令bb食奶快d, 同埋點先知自己夠唔夠奶水比bb食呀??
係咪食到bb瞓覺就即係佢飽啦??
但我個bb瞓得一陣(1~2mins)又喊啦喎... 如果咁係咪要補奶粉啦??
仲有, 而家nipple好痛, 咁仲適唔適合比bb啜呀????

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

恭喜你.......
我諗係要去健康院叫d姑娘教你點埋身餵,因為你覺得痛其實係佢啜得唔好,又可能因為咁佢食你嘅奶就唔多.所以佢會喊,同有時佢喊你可以睇下佢係咪其他野,有時喊唔一定係肚餓.想知佢飽唔飽就睇下佢d片,佢有6-7條濕片就ok架啦..

原帖由 tsyy 於 09-5-5 17:04 發表
琴日去洗傷口, 順便問埋醫生餵人奶呢個問題~~ 醫生話一定要埋身餵先有奶, 泵係冇用o架喎...
於是我琴日再試下埋身餵bb, 今次佢終於肯啦~~~
琴日埋身餵o左三次, bb啜到唔肯放口... 好痛!
今日暫時餵o左一 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 April2009 於 09-5-3 15:29 發表
Glad to hear your sharing.
My bb出生12日,已飲木瓜湯,乳房亦漲. 每隔三-四小時手擠也只得幾滴奶出!! BB埋身唔肯食,我估不喜歡出得太慢.
而我已開始補奶,每3-4小時 2.5安士.
真羨慕你,至少可bump到1-2安士! ...

出奶慢有可能係你d奶比較杰, 同埋只係十幾日, 即係佢做咗十幾日人仔, 你做咗十幾日媽媽而已! 餵人奶可以係好漫長的事(視乎你想餵幾耐), 不用比自己太大壓力.

複式洋房

頭一個月bb都唔會食得好快, 因為佢啜奶都好攰好多力, 所以都好容易訓著... 猛長期時仲差唔多24小時不停餵... 但係bb滿月之後就好好多架啦... 繼續努力啦, 不要懷疑, 只要你相信, 就一定得的... 成功哺乳係努力+努力... 唔夠奶的媽媽其實好少... 只係媽媽信心唔夠, 然後開始補奶粉, 然後bb啜少咗, 然後就越來越少奶...

bb啜得正確係唔痛, 亦都唔會損的... 所以你快d去健康院叫姑娘教你正確的姿態... 咁bb又舒服, 你又舒服..

加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊