想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在安排緊做ivf, 但係我有子宮內膜異位, m的cycle又唔足28日... 唔知係咪好難有bb呢? 有無d sis係有呢個病又ivf成功的例子呢? 攪到我現在心大心細係咪應該做ivf... 因為做一次都要幾萬銀, 又唔知個成功比率係咪好好... 唔該晒~

複式洋房

真係無人成功過嗎?

大宅

我去年就做咗朱古力瘤手術,但巳足足一年了,仍未能Bingo(里段時間裏,食咗4個cycle 的排卵藥,1次iui,都衰咗)。所以我巳準備ivf了,不過因為我今年巳高齡,不能再等,如果你below 33、34,可以繼續試吓添。
原帖由 wilydia 於 09-4-29 14:30 發表
真係無人成功過嗎?

複式洋房

原帖由 desire08 於 09-4-29 16:33 發表
我去年就做咗朱古力瘤手術,但巳足足一年了,仍未能Bingo(里段時間裏,食咗4個cycle 的排卵藥,1次iui,都衰咗)。所以我巳準備ivf了,不過因為我今年巳高齡,不能再等,如果你below 33、34,可以繼續試吓添。
...

我都係07年8月做左朱古力瘤手術, 做完後DR要我打左半年針(唔記得乜野針, 只係打左半年都無M來果隻), 試左咁耐都無BINGO, 咁上年年尾去左睇不育, 當初諗住排政府, 但點知要排成年幾先可以見醫生, 所以我地又轉左私家症... 睇左不育, 醫生建議我直接做IVF, 唔好做IUI喎, 因為我有子宮內膜異位... 受孕機會低... 我UNDER 33, 但係唔想浪費時間, 因我都好似有跡象返發...

複式洋房

我個醫生一聽到我想生bb 佢就話做人工啦.. 如果唔係機會率都好低... 係bk 見有d姊妹話ivf 都有機會唔成功.. 我諗要睇下好多條件.. 而且每個人情況唔一樣..
你有異位症.. 咁有無做過手術呀?..

複式洋房

原帖由 CJ-7 於 09-4-29 17:17 發表
我個醫生一聽到我想生bb 佢就話做人工啦.. 如果唔係機會率都好低... 係bk 見有d姊妹話ivf 都有機會唔成功.. 我諗要睇下好多條件.. 而且每個人情況唔一樣..
你有異位症.. 咁有無做過手術呀?.. ...

有做過割朱古力瘤... 同埋又割左D卵巢...

子爵府

我同你CASE差不多, 年紀亦差不多~ 不過我做左2次手術~
試左幾次IVF都唔成功~

原帖由 wilydia 於 09-4-29 16:57 發表

我都係07年8月做左朱古力瘤手術, 做完後DR要我打左半年針(唔記得乜野針, 只係打左半年都無M來果隻), 試左咁耐都無BINGO, 咁上年年尾去左睇不育, 當初諗住排政府, 但點知要排成年幾先可以見醫生, 所以我地又轉左私 ...

男爵府

你有冇朱古力瘤呀?

你有下腹痛呀?

原帖由 wilydia 於 09-4-29 13:31 發表
我現在安排緊做ivf, 但係我有子宮內膜異位, m的cycle又唔足28日... 唔知係咪好難有bb呢? 有無d sis係有呢個病又ivf成功的例子呢? 攪到我現在心大心細係咪應該做ivf... 因為做一次都要幾萬銀, 又唔知個成功比率係咪好 ...

男爵府

我見有人有朱古力瘤, 割完都BINGO架, 係朱古力瘤朋友會內。

小馬(MAGGIE MA)都割過2次朱古力瘤, 而家有BB, 5月出世了。

原帖由 wilydia 於 09-4-29 14:30 發表
真係無人成功過嗎?

男爵府

你搵邊個醫生幫你做手術的?
你的朱古力瘤生在那裡? 有幾大呀?

我左右都有呀, 仲唔止1粒, 原本想做手術, 但又有豬流感, 都唔知點算好。

原帖由 wilydia 於 09-4-29 16:57 發表

我都係07年8月做左朱古力瘤手術, 做完後DR要我打左半年針(唔記得乜野針, 只係打左半年都無M來果隻), 試左咁耐都無BINGO, 咁上年年尾去左睇不育, 當初諗住排政府, 但點知要排成年幾先可以見醫生, 所以我地又轉左私 ...

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-4-29 22:56 發表

我左右都有呀, 仲唔止1粒, 原本想做手術, 但又有豬流感, 都唔知點算好。

我覺得我果個一般咋, 太穩陣了, 可能個DR年紀大啦, 所以我開刀的, 你唔使驚, 我都係有兩粒, 都有成差不多10CM架~ 唔細架... 我覺得最好搵DR做腹腔鏡, 因為RECOVER PERIOD會短好多, 同埋個傷口細好多, 我係開刀的, 所以個傷口都幾大... 著低腰褲有時唔少心都會見到少少... 所以現在回想都好後悔, 不過個DR就好有EXPERIENCE, 呢樣係唯一搵佢做的目的. (但價錢都唔平..)

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-4-29 22:56 發表

但係我子宮內膜異位都幾嚴重... 我諗我個內膜會唔夠厚比胚胎著床... 所以對IVF都係唔敢抱太大期望...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問清楚醫生先决定做ivf...
我上年都做左腹腔鏡...remove朱古力瘤..每邊一粒...割左D卵巢...做完後3次M後就natural bingo...
加油& relax!!..
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 wilydia 於 09-4-29 13:31 發表
我現在安排緊做ivf, 但係我有子宮內膜異位, m的cycle又唔足28日... 唔知係咪好難有bb呢? 有無d sis係有呢個病又ivf成功的例子呢? 攪到我現在心大心細係咪應該做ivf... 因為做一次都要幾萬銀, 又唔知個成功比率係咪好 ...

我 M cycle...(after operation)..都係27days到...

如果你做過operation..知道輸卵管冇塞...不如自已try 下先...iui/ivf...d 藥可能會刺激卵巢...
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

複式洋房

原帖由 wincat 於 09-4-30 13:43 發表
問清楚醫生先决定做ivf...
我上年都做左腹腔鏡...remove朱古力瘤..每邊一粒...割左D卵巢...做完後3次M後就natural bingo...
加油& relax!!..

謝謝你鼓勵, 但我try左差不多兩年, 都唔得... 唔知係咪我surgery後, 佢要我打半年針 (應該係hormone), 之後d m cycle就短晒... 有時20日, 有時2幾日... 所以我都唔知natural係咪唔得囉... 但dr都recommend我去睇不育... 我自己都係抱住平常心, 如果試左呢次ivf唔得, 我諗我都會順期自然...

複式洋房

原帖由 wincat 於 09-4-30 13:48 發表

我 M cycle...(after operation)..都係27days到...

如果你做過operation..知道輸卵管冇塞...不如自已try 下先...iui/ivf...d 藥可能會刺激卵巢...

但dr話輸卵管無塞唔等於佢function到喎... 佢話照左我一邊卵巢係明顯過另一邊, 所以佢話我有可能會卵巢功能衰退, 叫我如果真係諗住有bb, 就盡快決定... 其實我都唔想洗錢架, 但我真係唔想過左兩年後先後悔自己唔做ivf... 浪費時間...

大宅

我係 有 子宮內膜異位 + 黏連, 做咗腹腔鏡後 e生話 安排做ivf 好運地一次bingo 最緊要好放鬆心情

複式洋房

原帖由 鍏晴媽 於 09-4-30 14:44 發表
我係 有 子宮內膜異位 + 黏連, 做咗腹腔鏡後 e生話 安排做ivf 好運地一次bingo 最緊要好放鬆心情

請問你係邊度做腹腔鏡架? 祝你一次成功呀~

大宅

我係 mq 做腹腔鏡 (04年) ivf (05年+07年雪旦)

原帖由 wilydia 於 09-4-30 14:46 發表

請問你係邊度做腹腔鏡架? 祝你一次成功呀~

複式洋房

我都係07年10都做咗腹腔檢查, 由於06年頭養和照到我左邊有朱古力瘤....其間我都去咗不同既化驗所試咗唔同既化驗話我左右都有(大概3-5cm), 直至我係07年1月決定生bb既時等極都冇已經心知不妙(因為曾經問過養和有朱古力瘤會導至不孕既原因之一)所以便決定做腹腔檢查, 但到手術後是發現一切正常.....冇朱古力瘤, 卵巢正常同輸卵管通既, 只係有小小內膜異位, 但都電咗!(其實其間我一路有睇中醫食中藥, 唔知關唔關事中藥幫我排清咗!) 當然到而家我都依然未有.....其實都試過iui同針灸, 上年7月就叫私家寫字比我去公立排不育(因為覺得仲可以有時間比自己試下).....來緊11月就可以見緊生, 到時都會試埋ivf.....!我覺得最影響自己既其實係心情.....所以我而家會用平常心來等待.....我希望係等待做ivf前用放鬆既心情而自然有就最好! p.s. 我自從做完手術後發覺每當排卵時左邊腹會痛....唔知異位係咪仲係度呢??????

首頁

尾頁

跳至