婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我父母本有錢係外國住。家姐嫁得好有錢外國住但我冇。我只係一個返朝9晚6文員仔 。月入13000
我同家姐由細到大都冇比過家用(有試過比父母唔收)
屋企人同家姐送左層樓比我同老公住結婚禮物(唔洗供)
老公屋企都係住私樓仲有兩個細佬(有鋪頭)
結婚後奶奶即刻除左我老公個名。叫佢入名落我層樓道。我一直都扮聽唔到。同埋好少返去奶奶屋企
老公月入15000每月都比5千蚊家用。咁岩以家我失業仲要有左BB 。以家老公一個人搵三個人洗
請工人同陪月諗都唔洗諗。我媽媽又唔識坐月野。一心諗住求奶奶幫幫手 。幫我坐月同睇住BB兩三個月
奶奶話坐月要比13000家用之後可以比10000家用 BB奶粉尿布要我地自己買。我同奶奶傾可唔可以再比少D
我哩邊都要生活。我出返黎做野先再比多少少 。佢話唔得。我好嬲講左句咁我唔生啦。之後佢就話7千。
之後每個月17000睇唔睇BB都要比。之後收左我線。我未同老公講。
自己諗左成晚。連屋企父母都未養過以家去養人地呀媽。我應該點做????

複式洋房

新手小妹妹 發表於 19-4-6 03:13
我父母本有錢係外國住。家姐嫁得好有錢外國住但我冇。我只係一個返朝9晚6文員仔 。月入13000
我同家姐由細 ...

你奶奶咁勢利嘅?唔好嬲,大肚婆唔好動氣!
你話之後每個月17000睇唔睇bb都要俾,係咩意思?萬七喎!

複式洋房

Clar4b 發表於 19-4-6 03:44
你奶奶咁勢利嘅?唔好嬲,大肚婆唔好動氣!
你話之後每個月17000睇唔睇bb都要俾,係咩意思?萬七喎!
...

係呀17000每個月。我只係知道奶奶只係無聊先出去返工 。返D幾千蚊一個月個D夠打麻雀
佢話起碼都要睇住我同BB3-4個月到時冇左份工咁點算。所以之後我帶走BB請其他人睇。都要比錢佢

複式洋房

回覆 新手小妹妹 的帖子

其實我有同自己媽媽講過。我媽話返香港幫我睇同請人睇。BB跟我姓 。我又唔想咁樣。搞到咁殭

男爵府

畀面勳章

唔好將件事同阿媽講得咁差,佢會心痛你。雖然佢唔識湊,但起碼有財力可以返香港請個陪月比你兼幫下眼,奶奶咁計較,我怕你過去坐月會產後抑鬱

複式洋房

averymom 發表於 19-4-6 04:23
唔好將件事同阿媽講得咁差,佢會心痛你。雖然佢唔識湊,但起碼有財力可以返香港請個陪月比你兼幫下眼,奶奶 ...

其實我結婚只係簽左名。冇婚禮。冇禮金
我屋企人冇要求過。只要我開心就夠了。
我知老公一直都好內疚自己冇能力。佢都唔想再要我媽幫忙。層樓我老公一直都冇開口要入名

所以我都唔知點同老公講奶奶比多家用。呀媽要BB跟返我姓。都唔知點講出口

男爵府

回覆樓主:

請陪月請工人啦。唔好搵你奶奶啦。
其實我家境同你相似,經濟有壓力我會幫我女的。以你呢嗰case, 我會返香港同請陪月幫你。唔開心要講,娘家會幫你的。
唔好太內㡱,我唔會怪我女唔供養我,錫我關心我就得啦。家家經濟條件唔同,我都係有能力既媽咪,所以着眼點唔係錢。
奶奶要小心處理,真係要保持距離。睇得出呢位奶奶識計數。管好自己口袋既錢。
至於女婿,大家相處愉快就好。婚姻是你的,只希望你快樂。

男爵府

我同家姐由細 ...

其實你又唔係同佢住埋一齊洗乜理佢叫你比幾多家用呢?你1毫子都唔比都得啦,又唔係佢你,你又唔係住佢用佢。
你阿媽講得無錯,出世紙你唔填爸爸名跟你姓。
你連請工人同陪月都無錢要佢幫手,講乜野要你地每個月比$17000家用

公爵府

回覆樓主:

你盡快將你層樓轉返俾你屋企人的名啦? 你奶奶有野心呀! 要小心,你一生都無供養過親生父母,但你千祈咪被奶奶用鬼計再謀左你家人的心血呀?(樓)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我同家姐由細 ...

奶奶嗰度你唔駛理佢,唔比佢都得。唔請工人你自己湊ok嗎?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

同媽咪講,佢雖然唔識,但一定會比錢你請個陪月,坐好個月,之後自己湊bb~你99果度唔駛理佢。

大宅

我同家姐由細 ...

如果你比得17000不如請陪月 起麻人地專業仲要唔洗受氣 一陣比左你奶奶 到時佢上黎坐月講三講四 激親你咪仲衰 點都係叫阿媽返黎好d 就算佢唔識湊bb 都可以煮下野比你食 而且陪下你傾計 心情都好d 有阿媽點都好過求奶奶

男爵府

不如問你媽媽借住幾萬請陪月先啦,過左最難過個關先然後BB排育嬰園,唔好講唔放心點點點,馬死落地行而因為最大問題係無人有義務幫你地,唯有靠自己。

侯爵府

私人樓點解要除你老公個名?佢有冇份供樓?其實你哋已經唔使供樓唔使比租我估都好幸福啦,既然你奶奶咁計較錢,你又失業你老公又搵得唔多咁就cut佢$3000家用囉,當幫補下出世BB開支, BB幾多個月之後先出世啊?什麼跟你姓嘅就無謂搞啦,你哋遠離奶奶自己開心啲生活啦

子爵府

喱啲99 我就唔會再有求於佢,一搵佢做一次野就好似欠佢成世咁。我寧願將bb 俾育嬰園。

珍珠宮

回覆樓主:

同99講心講義氣,除左天真,唔知講咩好~
你地自己搞掂啦~既然阿媽話可以幫手,就搵左自己阿媽先,可能覺得委屈左阿媽,但有回報嘅~你到時記住尼份恩情咪得囉~
至於家用,唔係99話要幾多你地就俾,你99份人都幾勢利,你地自己就要識保護自己,況且你想佢幫手,佢梗係會開價啦~到時仲要爭佢人情債,條數有排計!
你自己先好好養胎,都要諗下出路,你老公搵得15000,事實係太少,你唔適合唔做野~
我當初都諗住唔做野自己湊,我媽即時反對,佢話女人一定要有份工,我覺得係岩嘅!

大宅

我同家姐由細 ...

萬7元一個月你可以自己請人湊,不用佢老人家唔做嘢幫你湊了,照直同你老公講你99要咁先肯幫你湊,你唔講你99亦不會多謝你的

子爵府

老公月入都係萬五點比萬七呀?你99真係好PK,比萬七佢我會cut佢家用自己全職湊,孫你都唔駛指意會比你見

男爵府

你是否很年輕?就算唔洗供樓,你兩公婆嘅經濟能力似乎都未準備好養小朋友,就算你無失業,加埋三萬都無,請工人你哋負擔得辛苦,一係就全職湊,一係就要靠家人湊。

咁你認為奶奶幫你湊,合理嘅家用係幾多?no free lunch, right?

俾家用果個係你老公,佢都係養自己呀媽,無謂講到係你養人哋呀媽呢?

樓嘅嘢,奶奶講咩無需要理會,根本佢打唔到你主理,就算你加名都只會加你老公,唔會加奶奶名架,佢唔會有咩著數過手。按你邏輯,唔通係你貼埋大屋俾老公住咩?我相信你愛你老公所以無咁嘅想法。

翡翠宮

回覆樓主:

好心自己搞掂啦,大把人自己生自己揍自己坐月
吾洗求人咪吾洗煩

首頁
12345...8

尾頁

跳至