婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

結婚後,我C6成日每星期反去99度兩晚吃飯。 我覺得好似成日都要番去咁。每次一問可唔可以唔番,佢就唔高興。 99有同另外一個仔住。 我明白62 已經唔係到,99 想有人陪。但係好似去佢到有d去得太多。連去旅行都要同99去。我自己都無見自己屋企人咁密。好奇想知你地平時會要隔幾耐反去6299度吃飯?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

FebgirlOng_FB 發表於 19-4-13 16:15
結婚後,我C6成日每星期反去99度兩晚吃飯。 我覺得好似成日都要番去咁。每次一問可唔可以唔番,佢就唔高興 ...

一個月食一、兩次飯,未必一定係喺奶奶屋企, 好多時都會出街食
不要從別人的嘴裡去認識我

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

藍尾巴 發表於 19-4-13 16:51
無小朋友時一個月1-2次,因為我同c6都夜收工。有小朋友後我做FTM,就算c6唔返,星
一星期最少三次,有時會 ...

嘩咁密....我真係頂唔順,一個月兩次已經好多

大宅

FebgirlOng_FB 發表於 19-4-13 16:15
結婚後,我C6成日每星期反去99度兩晚吃飯。 我覺得好似成日都要番去咁。每次一問可唔可以唔番,佢就唔高興 ...

剛開始 一個星期兩三次
後尾覺得同老爺好難溝通
就等奶奶放假先返一個一兩次
宜家奶奶退左休 又密返 一星期一次

大宅

回覆樓主:

一星期一次

侯爵府

6299屋企唔煮飯,老實講從未返過去食飯,一年都有6-8次家庭聚會出街食,另外6299每星期上黎我屋企探孫女順便煮飯畀佢哋食

男爵府

初期c6逼我個個星期食一次飯,6299亦個個星期打嚟問。講真,我都有娘家有朋友需要me time,真係分身不暇,後來我避得就避閃得就閃,而家我只有大時大節先出現,好好多,起碼番去時都寬容啲。

別墅

逢星期六,如有約就老公同仔女返,老公有約我同仔女返,都係陪老人家,都係想佢開心。

大宅

回覆樓主:

一星期一次,有時唔得閒就skip一個星期

珍珠宮

回覆樓主:

番工湊小朋友都好忙,一個月只食一、兩次,多數出街食,有時有咩活動,就每個星期見一次~
其實我覺得,有左家庭好難成日見,但我認為最好每日有個電話互相報平安係最基本!

水晶宮

never
因為99從不煮飯。
以前係香港maximum一個月出街食一次。

大宅

有數得計,過時過節先返去食,有時唔啱時間,直頭唔返

男爵府

每星期:星期六晚食飯+打麻雀;星期日下午打麻雀。

大宅

做個靚太 發表於 19-4-15 12:13
番工湊小朋友都好忙,一個月只食一、兩次,多數出街食,有時有咩活動,就每個星期見一次~
其實我覺得,有左 ...

好乖啊 日日通電話 我同我媽媽都未必日日傾電話

珍珠宮

s_for_samantha 發表於 19-4-15 22:45
好乖啊 日日通電話 我同我媽媽都未必日日傾電話

我同我媽,真係日日都會通電話,互相問一問今日大約點,如果果日無電話,就會諗有無咩事呢?我覺得咁樣幾好~
我覺得分開住,仲要成日見,係會變成負擔~
尤其有仔女,食埋飯番到去已經11點,太夜啦~

複式洋房

我冇小朋友嘅、結婚第一年、每個月返99家2、3次、每次去完、我都會黑面、因為我99永遠都在全家人食緊飯嘅時候、話我「越尼越肥、年紀又大、又唔生個孫比佢」、「唔生仔就冇用」、「成日掛住去旅行、用哂啲錢、唔留錢生仔」、又屈我唔返工揾錢、罵我用哂佢個仔啲錢。
但事實係、我有努力準備去生小朋友、有小產過、我同小朋友緣份未到、我都唔想、我有返工、仲揾得多過老公、仲要邦埋老公打理財政。
到第二年、99都仲係咁講野、我就忍唔住罵C6「做咩唔邦我話返99?」、C6開始發現99有問題、再加上有「其他人」做比較、C6知我每次返99家就會唔開心、所以而家一個月、都未必會返去一次

洋房

我講出嚟都覺得好怪雞,又好複雜咁,簡單d講,如果唔係我姑仔生左個bb,而我c6又中意玩我姑仔個bb呢,因為我地未有小朋友,根本可能唔洗一兩個星期去我姑仔屋企食飯,因為我99一向偏心我姑仔,雖然我姑仔一家唔係同我99同住,但我99差唔多每日早上10點到晚上10點喺姑仔度湊bb,重點係,我姑仔99每朝都喺度湊b,唔明點解要兩個老人家湊,如果有時閒日上去姑仔度,簡直多人到爆,所以我每星期都好鬼驚電話到叫去姑仔度,好辛苦,佢地人品又有問題先惡頂,我都借個位舒發下

伯爵府

2018復活節勳章

我每星期日返6299家食飯

男爵府

一個月一兩次(C6會順便比家用)。我地都要返工返學,住得又唔系近(一來一回要兩個鐘),平時小朋友放咗學都忙,邊得閒返去(去到又唔系有乜野緊要野,只係見吓),星期日放假有時都想自己係屋企鬆吓好過,可能樓主剛剛結婚,你C6+99未識認少見對方的生活,99緊張C6驚佢會餓死(我剛結婚我一返去99度,我99一定問C6平時會唔會有飯食有無湯水,我就會有意無意咁講,緊係有我平時晚晚都自己煮飯Xxxxxx昨晚先煲Xx湯,久而久之99就唔會再問,時間耐咗會好D。。。。有時你當做戲都要,係C6面前話呢個小禮物好似幾岩99不如買比佢,或者好似好想返去咁。。。等你C6覺得你係Care佢媽咪。

首頁

尾頁

跳至