自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

有D長文~
17號跟團返大陸玩三日,19號就在清遠市託導遊幫手包車到廣州市,到今日才醒起未安排21號掃墓後搭咩車返香港,因今日唔順路去火車站買票,又驚驚地明天即場買可能冇咩位,就諗用咩方法可以預先買定車票,知道有12306就去註冊啦~點知註冊認證過程一波三折,原本放棄唔再整,打算明天希望即埸買到車票,但自己又死唔x氣,慢慢同佢磨認證果度攪左好耐,終於比我攪掂一家三囗身份認證買到車票啦!

呢D分享可能對D神通廣大的 bk jm心諗~唓!濕濕碎啦~咁簡單都要讚.....
希望高抬貴手,比我自讚下先啦~

侯爵府

點磨?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lingirl 發表於 19-4-20 16:07
有D長文~
17號跟團返大陸玩三日,19號就在清遠市託導遊幫手包車到廣州市,到今日才醒起未安排21號掃墓後搭 ...

最難應該係要用國內電話send sms比12306 我部機係雙咭, 唔識整sms, 比老公笑
放下自在

伯爵府

醒目開學勳章

pollyly 發表於 19-4-20 16:38
點磨?

註冊時填郵箱資料時入gmail. com果個做激活帳戶用,填哂所有資料確定,點知等左成個鐘都收唔到信,心諗可能大陸封鎖唔比寄 Gmail. com,於是上官網睇下可唔可以改第二個郵箱,終於揾到改到收到激活到帳戶,跟住入12306app訂票,我加c6同阿女資料入 app一齊訂票,又卡住左佢兩個要身份驗證 我又再上官網慢慢揾解決方法,原來先前在Google dl的12306app唔係正式官 app,在官網站搵到正式官app dl左,再登入再改再驗證再訂票咁就得左!

珍珠宮

回覆樓主:

我個大陸號碼係數記既假no., 只用嚟收sms, 無得send, 所以一定要用email 註冊。電郵註冊要喺官網先得。
聽香討師兄講用gmail, 個邀活電郵通常被google 擺去垃圾桶,要去嗰度揾返

伯爵府

醒目開學勳章

cattz288 發表於 19-4-20 16:46
最難應該係要用國內電話send sms比12306 我部機係雙咭, 唔識整sms, 比老公笑 :laugh2c ...

我剛17號手機轉左去中移動個月費包埋大陸手機號碼,一開始先揀用手機號收驗證碼來激活的,點知send左幾次短訊都唔覆,無辦法下唯有用郵箱

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

RelaxHippo 發表於 19-4-20 17:07
我個大陸號碼係數記既假no., 只用嚟收sms, 無得send, 所以一定要用email 註冊。電郵註冊要喺官網先得。
聽 ...

哦!原來可以用email激活
咁無國內電話都開到?

伯爵府

醒目開學勳章

聽 ...

你啱~睇到你咁寫即去 gmail垃圾郵件搵到激活郵件

伯爵府

醒目開學勳章

cattz288 發表於 19-4-20 17:11

我冇入大陸手機號碼呀~

珍珠宮

cattz288 發表於 19-4-20 17:11

係啊,放寬咗可以用電郵註冊,但要喺官網註冊,之後再download 12306 app login.

我無真正既大陸電話號碼,唔可以激活鐵路暢行會員儲積分

琥珀宮

lingirl 發表於 19-4-20 16:56
註冊時填郵箱資料時入gmail. com果個做激活帳戶用,填哂所有資料確定,點知等左成個鐘都收唔到信,心諗可 ...

大陸要用qq mail呢

伯爵府

我今個月去完大陸旅行,搞大陸apps(包括12306)搞到好燥!不過搞掂晒就旅行時路路暢通

Btw,12306 夜晚11點到朝早6點都唔比買票

象牙宮

RelaxHippo 發表於 19-4-20 17:28
係啊,放寬咗可以用電郵註冊,但要喺官網註冊,之後再download 12306 app login.

我無真正既大陸電話號碼 ...

oic, 唔怪得就咁用app註冊唔見有呢個選擇
你講果個儲分係咪自動架?

珍珠宮

cattz288 發表於 19-4-20 18:02

oic, 唔怪得就咁用app註冊唔見有呢個選擇 :joyous ...

應該係掛。 開通咗鐵路暢行會員,喺12306買票有分儲,可以用積分換車票。

珍珠宮

pinky-peach 發表於 19-4-20 17:52
我今個月去完大陸旅行,搞大陸apps(包括12306)搞到好燥!不過搞掂晒就旅行時路路暢通

Btw,12306 夜晚11 ...

大陸嘢,搞掂煩一次,唔搞次次煩

象牙宮

RelaxHippo 發表於 19-4-20 18:19
應該係掛。 開通咗鐵路暢行會員,喺12306買票有分儲,可以用積分換車票。
...

好! 又試下先
放下自在

水晶宮

pinky-peach 發表於 19-4-20 17:52

Btw,12306 夜晚11 ...

點解好燥?
我趁呢個復活節假返大陸,順便開通埋12306,過程好順利

珍珠宮

聽 ...

我用csl 個假86 電話號碼可以send SMS, 所以好快10mins 就註冊咗

子爵府

回覆 lingirl 的帖子

請問你加c6及呀女名就可以買飛?點解我登記認證後加其他人就話佢哋未認證唔可以買飛

珍珠宮

Ononluk 發表於 19-4-20 23:38
我用csl 個假86 電話號碼可以send SMS, 所以好快10mins 就註冊咗

咁好可以send sms, 咁有無話喺內地send sms/打電話計漫遊費?個plan幾錢?

首頁

尾頁

跳至