自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我弟弟有間獨資經營公司(出左架貨車送傢俬及安裝),年年都有補稅及準時交稅。剛收到稅局信,唔知點解要查返佢2014/15及2015/16年稅,要求佢提供返單據及僱員薪金資料。
但因為佢2017-2018年搬過幾次屋,當時都懷疑唔見左幾箱野,冇留意也醒唔起箱入面係d咩!到宜家收到稅局信,我叫佢找回單據,他完全找唔到,先至諗起可能當時唔見左嗰幾箱野就係d單,同時僱員多數係散工,以佢稅務知識水平,更本唔知要記錄員工資料,所以當時都冇留低員工資料。
可以錫教應如何做嗎?
其實我弟弟好可憐,2017年右腳患左一個腫瘤,割左後,一路都唔可以正常行路,頭一年都免強揸到車,但搬唔到,半年後連車都揸唔到,因為隻腳的痛無減退還在其他位置有腫瘤,架車基本上空置左一年,最近真係拮据得滯(冇收入)所以連部車都賣埋(佢一直希望自己好返可以揸返部車,點知一次又一次失望),都打算close埋個商業登記(因為完全冇business),請問如果close左business,稅局係咪唔會再追呢?我好鄧佢心痛。

珍珠宮

回覆樓主:

先看檔案號碼,如果是調查課檔案就要小心

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

winkho 發表於 19-5-5 17:14
我弟弟有間獨資經營公司(出左架貨車送傢俬及安裝),年年都有補稅及準時交稅。剛收到稅局信,唔知點解要查 ...

如實報囉,唔見左都冇辦法。

大宅

回覆 sochui 的帖子

你好,請問點樣分辦到係調查課呢?佢個檔案編號後面括住(S6)算唔算係?好擔心呀!

公爵府

好媽媽勳章

我弟弟有間獨資經營公司(出左架貨車送傢俬及安裝),年年都有補稅及準時交稅。剛收到稅局信,唔知點解要查 ...

應該試搵會計事務所幫手比意見和做法
會比較清晰

珍珠宮

winkho 發表於 19-5-5 17:38
回覆 sochui 的帖子

你好,請問點樣分辦到係調查課呢?佢個檔案編號後面括住(S6)算唔算係?好擔心呀! ...

不是調查課,盡量合作,講事實就得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

稅局開左FILE,就算即刻CLOSE左間公司,稅局都會繼續追架。

稅局唔係要求一定要保留7年單據同員工紀錄咩?﹗

如無錢,上稅局直接講明情況啦。無得避架喇。

Choco852    發表於 19-5-6 01:05
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 19-5-5 17:56
稅局開左FILE,就算即刻CLOSE左間公司,稅局都會繼續追架。

稅局唔係要求一定要保留7年單據同員工紀錄咩 ...

約稅局時,帶埋醫療証明,睇下有無得求情囉。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

my005 發表於 19-5-5 18:06
約稅局時,帶埋醫療証明,睇下有無得求情囉。

X 2

祗有把事實講出來,看看評税主任信不信,無晒記錄真係幾麻煩~

近年妳細佬有沒有買樓?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

最重要係解釋到,銀行存款來源~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

若真係無晒單據,唯有print 返過往 公司既銀行月結單,私人戶口既月結單,試下咁黎加強公司盈虧既

合理性喇。

侯爵府

所有有關公司支出收入既單據都要保留7年

大宅

感謝各位,我都知道稅局文件係要keep7年,但坦白講又有幾多獨資經營係咁細心,佢當年都係打工,比個老細半推半就出黎做左自僱(出左部車),判返以前公司野做,面數就似好大,但其實舊老細數期又長,又係佢個收入數到扣呢扣路全部冇單比佢(但舊老細報帳面數係佢支出),變左佢根本就唔係收咁多,但冇計搵食困難,可以點,佢老細扣起嗰d(無單)佢都話冇放落支出度。
佢又唔係專登唔keep,只係個人大意左d,真係人黑起上黎咩都會發生,我試下和評稅主任商量下啦!
另外,其實架車賣了,原本都打算cxl埋個BR, 同bank account, 因為真係冇業務架啦!但宜家咁情況去cxl,會唔會比稅局懷疑我地又野架,唔好意思,可能我多疑。

水晶宮

回覆樓主:

和税局傾

珊瑚宮

winkho 發表於 19-5-5 18:51
感謝各位,我都知道稅局文件係要keep7年,但坦白講又有幾多獨資經營係咁細心,佢當年都係打工,比個老細半 ...

建議CLOSE 之前要 PRINT返公司既月結單,之後CLOSE 就無問題喇。

其他,唯有同評稅主任照直講啦。

題外話,以前報稅,係邊個報既? 自己或揾會計公司?

子爵府

先盡量搵返有關既資料,幾多都好,整理咗先,再直接問稅局可以點

水晶宮

回覆樓主:

查數多數係懷疑少報税,呃政府。如果你細佬經濟咁困難,唔見d資料係無心之失。你比晒所有銀行存款資料佢睇,照講實話,受傷和無工作能力,唔會有太大問題。

水晶宮

winkho 發表於 19-5-5 18:51
感謝各位,我都知道稅局文件係要keep7年,但坦白講又有幾多獨資經營係咁細心,佢當年都係打工,比個老細半 ...

是否cancel BR 及 bank account, 根本不是重點.

現在, 只有照直同稅局講.

侯爵府

回覆樓主:

我都試過比稅局查,真係好煩,即使我有請會計跟,都覺得好煩。你都係如實報告啦,最worse都係罰錢,至少唔係要坐監嘅

大宅

回覆 my005 的帖子

當時佢搵佢朋友幫佢報(佢朋友做會計),我細佬冇咩所謂以為冇咩特別,朋友自薦,但宜家已經搵唔到佢啦!嗚嗚

首頁

尾頁

跳至