自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友由1年前開始,經常夜晚起身喊喉嚨痛,應該係鼻敏感鼻水倒流令佢覺得唔舒服。已做好多野去改善佢鼻敏感,開空氣清新機、床單每星期換、洗鼻、游水,情況都冇乜好轉。噴類固醇藥,食抗敏藥就冇事,停左又發作。

而家諗住帶佢睇耳鼻喉科,請問各位 jm 有冇介紹或者有其他方法改善鼻敏感?我有諗過帶佢去做天灸。呢件事實在太困擾,佢每晚起身攪到大家都瞓得唔好。

另外想問下你地小朋友有冇噴過鼻眼適,因兒科醫生之前話要連續噴2個月先有效,試過比小朋友連續噴個半月,但最近上網睇,好多都話小朋友噴1個星期就要停藥,令到我有啲擔心。

男爵府

icecream1213 發表於 19-5-15 08:04
小朋友由1年前開始,經常夜晚起身喊喉嚨痛,應該係鼻敏感鼻水倒流令佢覺得唔舒服。已做好多野去改善佢鼻敏 ...

最少要噴一星期,我自己噴左一年,好左好多,已停藥2年,只係間中復發。所以比小朋友開始用,用左半年,我會keep住穩定先停藥。

你試下按鼻翼上少少位置,可舒緩症狀

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

米雪果隻蟲草丸,吞唔到就開水服,每日食一次

大宅

topyy 發表於 19-5-15 08:41
最少要噴一星期,我自己噴左一年,好左好多,已停藥2年,只係間中復發。所以比小朋友開始用,用左半年,我 ...

係連續用半年?我小朋友得5歲。

男爵府

icecream1213 發表於 19-5-15 08:04
小朋友由1年前開始,經常夜晚起身喊喉嚨痛,應該係鼻敏感鼻水倒流令佢覺得唔舒服。已做好多野去改善佢鼻敏 ...

我睇左個耳鼻喉科醫生,佢話小朋友仲細,我女4歲,暫時只能噴藥洗鼻,不停循環,有機會大大下抵抗力大啲自己好

大宅

米巴太太 發表於 19-5-15 09:14
我睇左個耳鼻喉科醫生,佢話小朋友仲細,我女4歲,暫時只能噴藥洗鼻,不停循環,有機會大大下抵抗力大啲自 ...

噴藥是指鼻眼適?我個兒科醫生話要堅持洗鼻,唔駛用類固醇,但洗左幾個月都冇咩進展,最慘係影響睡眠,一定要即時處理,所以考慮去睇耳鼻喉我個醫生都話大大下會好。

男爵府

icecream1213 發表於 19-5-15 08:47
係連續用半年?我小朋友得5歲。

持續架,我唔會停,醫生話噴比搽身體吸收更少,不過建議你高小先噴啦,你用生理鹽水洗鼻都唔得?我見iherb有隻鼻貼評價幾好,但我未用過

Cs4食過,同學仔話得,但我地唔得,可能睇人啦

大宅

topyy 發表於 19-5-15 15:44
持續架,我唔會停,醫生話噴比搽身體吸收更少,不過建議你高小先噴啦,你用生理鹽水洗鼻都唔得?我見iherb ...

生理鹽水唔得呀,已噴左幾個月,都冇咩好轉。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我小朋友又係成日鼻塞塞,
看應該係鼻敏感,
約了星期五看 Dr.
試過洗鼻又係沒什麼用!

男爵府

鼻敏真好難攪, 我小朋友細時都是經常睇醫生, 噴/洗鼻, 食SUPPLEMENT, 天灸, 游水等等.......都有少少幫助, 真係要小朋友大先好D, 無咁容易發作

男爵府

icecream1213 發表於 19-5-15 09:44

噴藥是指鼻眼適?我個兒科醫生話要堅持洗鼻,唔駛用類 ...

唔係鼻眼適,係醫生開的藥,會有少少類固醇,雖然醫生話好少,無副作用,但好返就無再用了,真係好敏感時至再用返囉

大宅

cwmanna 發表於 19-5-15 15:55
鼻敏真好難攪, 我小朋友細時都是經常睇醫生, 噴/洗鼻, 食SUPPLEMENT, 天灸, 游水等等.......都有少少幫助, ...

食咩 supplement 呀?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好用藥先,可以試左麥勞卡先,唔得再試洋蔥素,之後先蟲草丸啦!

大宅

auhiyo 發表於 19-5-15 23:02
唔好用藥先,可以試左麥勞卡先,唔得再試洋蔥素,之後先蟲草丸啦!

Manuka 已試過
我小朋友既情況係唔用藥就晚晚都瞓唔好

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我仔6歲,都要用鼻眼適,醫生話用兩個月,佢叫我放心,副作用好少。

前晚用完後,佢即刻瞓得好左好多,亦精神好多。

兩害取其輕,小朋友發育階段,睡眠好重要。

男爵府

轉用有防塵蟎功能既床單啦

大宅

sunnymama2 發表於 19-5-15 23:51
我仔6歲,都要用鼻眼適,醫生話用兩個月,佢叫我放心,副作用好少。

前晚用完後,佢即刻瞓得好左好多,亦 ...

我仔用完都即刻冇事架,好有效。

佢細個就聞氣管類固醇,斷斷續續聞左年半,我嗰陣都係咁諗,佢咁咳法都一樣影響發育,所以咳得犀利就由佢聞氣。

唉,而家又到鼻敏感。以前都有鼻敏感,但多數朝早發作,唔會夜晚起身喊喉嚨痛

尋晚又起身攪左半個鐘。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

icecream1213 發表於 19-5-16 08:13
我仔用完都即刻冇事架,好有效。

佢細個就聞氣管類固醇,斷斷續續聞左年半,我嗰陣都係咁諗,佢咁咳法都 ...

我個仔細個都成日聞氣,佢又扁桃腺大,有睡眠窒息,5歲做手術,好左好多。

不過鼻敏感好難斷,每逢轉天氣就會發作,雖然唔想,但都會俾佢用鼻眼適,佢瞓得好左,精神左,胃口都大d, 計落應該benefit over cost, 況且我睇開的幾個兒科醫生(幾個都好出名,上過電視)重申副作用係好少,叫我放心用

可能長期瞓得唔好,佢生較細粒,唯有俾佢做多些運動,增強佢地抵抗能力,追番生長線。

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

icecream1213 發表於 19-5-15 15:50
生理鹽水唔得呀,已噴左幾個月,都冇咩好轉。

你係咪用洗鼻壺洗?定海豚仔噴嗰隻鹽水?
我覺得用洗鼻壺係有效啲

大宅

sunnymama2 發表於 19-5-16 08:36
我個仔細個都成日聞氣,佢又扁桃腺大,有睡眠窒息,5歲做手術,好左好多。

不過鼻敏感好難斷,每逢轉天氣 ...

我想問你仔會唔會呢啲日子嚴重啲?我仔就係一年前既3-4月開始夜晚起身話喉嚨痛。

首頁

尾頁

跳至