自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

見post有人問星期一至五, 一家4口2大2小平時煮飯買餸開支幾多錢。我自己就以自己一家4口, 2大2小做例子計俾大家睇下條數先, 大約一個月可以用到幾多錢。 當然有富貴人家係豪食嘅!我只是以自己為例。

早餐:12蚊3個包(無涵的,平啲)

午餐: 8蚊包娃娃菜 十 10蚊魚肉
雞翅11只大約17蚊(34蚊有2磅的)
煎蛋5只大約4蚊 (係佳寶買24蚊一盤)炒菜莆大約4蚊(11蚊有3包)

晚餐: 一斤基圍蝦80蚊
一條鯧魚30蚊
尖葉菜芯苗一斤12蚊
36蚊一盒玉米青紅蘿蔔豬骨湯包(百佳一盒裝)因見街市豬肉要58蚊一斤唔捨得買。

一天買餸錢用了217蚊 , 若是20日大約4一5000蚊,仲未計柴油米錢。

大家呢

大宅

死囉,我尋日一煲湯都唔止217,我好大使

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我都係兩大兩小,
唔駛煲湯(每星期返婆婆度飲),
平日超簡單既一菜一肉:

早:食方包加醬、莎莉蛋糕、提子包等,$10內

午:有機菜半包$12,豬牛雞三文魚輪住食$20-$30

晚:有機菜一包$24,肉$30-$50

買餸好多時$100內搞掂
最貴係我自己去嘆早餐
同老公出街午餐

男爵府

mln 發表於 19-6-3 00:02
見post有人問星期一至五, 一家4口2大2小平時煮飯買餸開支幾多錢。我自己就以自己一家4口, 2大2小做例子計俾 ...

貼地

男爵府

陪月勳章

一家4口,晚餐150-250之間,視乎煲湯定滾湯,有無海鮮,另外補買薑蒜香料乾貨調味料會開支大D。再➕水果20-50。

男爵府

2024年龍年勳章

兩大兩細,我家早餐晚餐(為左小朋友用心煮)用錢多,午餐大人好求其,一個月(基本日日煮)淨系買餸約6000左右,不過買水果都用錢多,小朋友食嘅買的比較貴的水果

珍珠宮

miu2012 發表於 19-6-3 00:21
一家4口,晚餐150-250之間,視乎煲湯定滾湯,有無海鮮,另外補買薑蒜香料乾貨調味料會開支大D。再➕水果20- ...

係喎,我唔記得計埋生果, 平均一個星期2次生果錢50嘅!

珍珠宮

baby彤 發表於 19-6-3 00:22
兩大兩細,我家早餐晚餐(為左小朋友用心煮)用錢多,午餐大人好求其,一個月(基本日日煮)淨系買餸約6000 ...

其實我覺得一個月以一家4口好貼地咁計真的要大約6000蚊先够,我呢度只是計左20日都要差不多4500蚊了!

男爵府

見post有人問星期一至五, 一家4口2大2小平時煮飯買餸開支幾多錢。我自己就以自己一家4口, 2大2小做例子計俾 ...

見你全部好平,原來加起來也要$200幾一天。
難怪我天天也是買便宜的,但是錢也是不見了

男爵府

babyhoi 發表於 19-6-3 00:16
我都係兩大兩小,
唔駛煲湯(每星期返婆婆度飲),
平日超簡單既一菜一肉:

你食咁小肉。
我菜小,肉多

子爵府

我肯定唔止... 一家兩老兩大兩小... 因為小朋友細,又係女,盡量少食激素嘢會早發育... 雞亦一餐得18,9隻要$70。食丹麥豬($40/4塊豬排)或者本地豬 (肉餅$50/ 排骨/一字骨果d要$8、90)平d食倉魚都要$30-40... 如果煲埋湯,一餐晚飯都要成$300。但點都平過出街食,起碼食材有保障d,又無味精,少油鹽糖。

男爵府

陪月勳章

mln 發表於 19-6-3 00:35
其實我覺得一個月以一家4口好貼地咁計真的要大約6000蚊先够,我呢度只是計左20日都要差不多4500蚊了!
...

無買餸自己煮真係唔知要咁大開支架,呢條數都只係每日食材,仲有米啊油啊其他雜7雜8呢,真係小數怕長計

男爵府

如果99煮晚餐一定唔過50蚊,4個大人,湯一個月都唔知有無一次。平時佢會煮,四季豆炒豆豉10蚊左右,蒸排骨或魚肉炆豆pop around 30蚊,再炒碟菜,一定係唔10-12兩斤既菜。記得之前成日落雨,D菜好貴佢就日日西生菜或者super market幾蚊一碌既王牙白。真係食到想死

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

回覆樓主:

早餐一家三口$20 煲粥配炒米 米粉河粉 豆槳 雲吞水餃(自己包,一次過包一大袋放冰格)

午餐$20 自己一個求其食 有時煮有時約朋友出去食
晚餐$80~$100 視乎條魚有幾貴。我哋食要求唔係好高,周日會好餸啲,買海鮮煲湯大約$300~$400。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

我覺得街市賣野價錢都有重要影響,菜心苗半斤都$8,美國雞翼$24/磅,買12-16隻已經$4X,蒸一碟肉餅都要買$25肉先夠,好難慳

wcpcelia    發表於 19-6-3 11:01

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

一家五囗(連姐姐),只煮晚餐,每日一定過$200。未計柴米油盬及家庭用品。
姐姐隔日總要去轉超市,$200-500不等。

用戶要求終止服務

上月一家4口,煮星期一至五午餐+晚餐,用$2500

有好多餐都係食烚蛋,炒芽菜,豆腐

珍珠宮

早餐4個人3個包,唔夠飽,
我自己都起要食$9蚊以上個包加一盒奶先夠
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁
12345...7

尾頁

跳至