自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

好定唔好?

https://today.line.me/HK/article/M36MZV?utm_source=washare

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

對啲相對實力冇咁強既學校就梗係冇咁好

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

直資校會有好大聲音,(自行收左最top果批,家長未必再考慮直資)。
津校一樣受影響,細節有排傾

公爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-8 00:47
直資校會有好大聲音,(自行收左最top果批,家長未必再考慮直資)。
津校一樣受影響,細節有排傾
...

肯定直資會再早一步收生 不過都開心阿妹可以受惠早D知自行,唔駛心慌慌到7月。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kirstyau 發表於 19-6-8 00:52
肯定直資會再早一步收生 不過都開心阿妹可以受惠早D知自行,唔駛心慌慌到7月。
...

係,要等到7月唔知為咩!
對其他自行唔中獎嘅學生,早被通知亦好安排啦!尤其有直屬聯繫位嘅,數人頭都易數d

別墅

早幾個月知,好啊

別墅

學生本來明明想讀津校,但直資收佐又吾敢博。
LS終於吾使俾提示收班特異功能。

琥珀宮

mypineapple 發表於 19-6-8 00:20
好定唔好?

https://today.line.me/HK/article/M36MZV?utm_source=washare

一早應該啦!收咗就唔使花精神再參加電腦派位。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-6-8 00:54
係,要等到7月唔知為咩!
對其他自行唔中獎嘅學生,早被通知亦好安排啦!尤其有直屬聯繫位嘅,數人頭都易 ...

仲要係自行收左定係大抽獎收左,永遠係一個迷!

珍珠宮

好定唔好?

對學生同家長一定係好事,可惜我仔係今年,而家震緊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

好定唔好?

梗係好喇
放下自在

珍珠宮

環保接龍勳章

好定唔好?

家長/學生係好事

全港直資中學及三線小學係壞事

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

kirstyau 發表於 19-6-8 00:52
...

如果直資收咗, 要咗offer , 仍可以自行選兩間津校嗎? 但就唔可以大抽獎?
如津校面試成功, 可以轉讀津校?

如有理解錯, 請指點。

公爵府

bobosweet 發表於 19-6-8 01:54
仲要係自行收左定係大抽獎收左,永遠係一個迷!

如果最心意既中學收了, 咩方法收咗係咁開心

公爵府

twodaughters 發表於 19-6-8 00:55
早幾個月知,好啊

咁同學咪知人地有offer, 但自己無?
會有心理壓力?

珍珠宮

環保接龍勳章

mypineapple 發表於 19-6-8 08:45
會有心理壓力?

年年都有人有直資offer,如果個學生有壓力點樣都會有。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王國長老

mypineapple 發表於 19-6-8 08:43
如果直資收咗, 要咗offer , 仍可以自行選兩間津校嗎? 但就唔可以大抽獎?
如津校面試成功, 可以轉讀津 ...

未轉(現行)係唔會發生咁情況,因7月至知有無官津收,咩直資都註冊完了
新安排得個框,咩都未落實;所以話如果自行早過直資知,直資實反檯
要記住整個收生安排,持份者唔係只得學生家長,所有中學小學都係持份者,家長緊係贊成啦,但有其他持份者會被影響的
所以如果自行提早知,有機會連直資收生時間表都會一齊改

子爵府

mypineapple 發表於 19-6-8 08:45
會有心理壓力?

有好多自行博高一線既家長,自行唔收唔代表小朋友成績唔好既,我又覺得想早一步心安理得可揀同level 或次一個level既學校就無走雞。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

早知,早安排,好過拖到七月

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-6-8 08:50
未轉(現行)係唔會發生咁情況,因7月至知有無官津收,咩直資都註冊完了
新安排得個框,咩都未落實;所以 ...

個人認為直資收多了一份政府資助,要比津貼學校又個人之處先可以吸引到學生,如果技不如人無理由要全港升中學生陪葬啫。

首頁
12345...9

尾頁

跳至