在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛生了bb, 現在三個月大, bb日間是外傭姐姐湊,奶奶下午會來睇吓. 我時時都聽到其他在職媽媽煩惱第時孩子會親工人多d因她是主要照顧者. 我時時好怕姐姐競爭孩子對自己的愛. 但如果姐姐唔錫孩子我又驚. 孩子上學後一定是我緊張她的學業和迫讀書. 工人姐姐一定只遷就孩子所有要求...孩子會對姐姐感情可能會好d. 大家在職媽媽有無這樣的煩惱呢?而大家有無好方法令孩子不會出現一個場面是要姐姐不要媽媽呢?現在一放工我已堅持自己同bb沖涼, 玩, "暗"瞓覺同餵夜奶...老公見我咁辛苦都叫我唔好咁執著. 我就話, "我咁做是因為第時唔想孩子同我說要姐姐做第二個媽媽!"

男爵府

我支持你~
繼續keep住呢個模式, 就係一收工就你去take care BB, 咁佢就會養成習慣, 晚黑就會跟你!
最初BB可能會唔要你, 係正常同必經階段, 但久而久之, 佢已經了解同開始認知唔同時間係有唔同既人照顧, 咁樣就好OK架啦!! (因為我都經歷過呢個階段)

不過, 你會好辛苦, 加油啊! 當你BB長大多D, 開始識得去攪住你, 去痴你個陣, 之前既辛苦都係值得架!!!!!!!!!!!!!

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

same as you..
我又係要返工, 日頭只有bb 跟工人...
但我都好似你咁, 每晚放工仆返屋企同佢沖涼, 餵奶, 玩, 暗訓覺...
只有我在既時候, 全部都係我湊返既, 有時開奶開水沖涼都係我自己添...
雖然係辛苦, 晚晚到10點過後阿囡訓左覺先有自己時間, 但自己時間得來用左一半用黎泵奶... 但我覺得係值得...
當每次我踏入門口, 阿囡望到我跟我笑既時候, "辛苦" 兩個字己經煙消雲散...

複式洋房

好多謝妳們的意見, 聽後個心舒服咗好多. 我仲吟bb大d帶佢去playgroup都搵星期六, 日自己同老公帶. 平日一定唔會比姐姐帶佢出街. 我見過太多外傭手拖住小孩另一隻手講電話, 一d都唔專心湊小孩. 我時時覺得她們來港人生路不熟, 有緊急事未必懂得應付. 總之就頭痛!

大家加油呀!

大宅

唉..我依家都由全職媽媽變在職媽媽喇, 我都好驚囝囝將來會跟工人多過跟自己, 因份工既工作時間好長, 晚晚返到屋企, 囝囝都已經訓左, 都唔知點算好
2個就夠晒數...

複式洋房

我都係在職媽媽. 以前同你們一樣驚阿仔不親我. 但大了後他會慢慢明白只有媽媽給無條件的愛. 他一定會錫媽媽, 只要平日花多些時間和他溝通, 他一定明. 我個仔現在小二. 常常會對我說最愛的人是我. 聽了都好開心. 大家加油.

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係working mami, 放工後我會照顧返bb, 尤其洗白白及訓覺. 最緊要唔好比工人暗/陪bb訓,實跟工人.

禁止訪問

別墅

如果bb是由姐姐湊的, 多數都會跟姐姐多d, 在識媽媽一定要得閒同bb講下野, 溝通多d, 多d時間倍bb玩, bb大d就會跟媽媽啦...我個b今年2歲半啦,,初初坐月都是自己湊bb, 同bb沖涼, 訓覺, 絕不假手姐姐的... 到自己要反回剛位工作, 姐姐對bb時間長了, bb就自然跟佢..到了歲多d, 我個bb跟姐姐訓都唔跟我訓. 但現在如果我一放假在家, bb一定跟實我的.
bb會知道邊個 佢多d,,,

珍珠宮

加油呀!
我都同你一樣,一放工就飛返屋企,然後沖涼、餵飯及「暗」瞓覺。一放假就全部時間俾晒BB,出街絕對唔會有工人係度。
BB已經一歲半啦!非常親我。
你要緊記同堅持呀!BB係自己的,雖然係辛苦,但係值得的。

禁止訪問

別墅

我之前除擔心BB親工人外, 還有另一個人同我爭, 就係我老公, 因佢放工返屋企先, 同BB玩到倦要訓我先返到, 醒左又爭住餵奶, 我同佢講就話只係唔想我辛苦, 我明白係我小氣, 但就係唔開心, 總覺得BB見到爸爸同工人笑得開心D

但依家我會同自己講, 父愛都係好緊要, 工人只係短暫的過客, BB有事我至係最重要的照顧及決策人, 同對BB有信心, 佢會知我好愛佢

複式洋房

親我老公又唔驚噃...如bb見到媽媽同爸爸關係好, 自然會兩個都錫. 親父母好過親外人. 我都同意出街唔帶工人去, 食飯時最多老公同我輛住抱b. 嘻嘻..我阿媽叫我唔洗驚..佢話大d跟到我去洗手間企喺門口等我出來呢!

複式洋房

請問你哋有邊個係同奶奶住, 而啊b比奶奶揍架?! 依家我個b7個月大, 但就好纏奶奶.我放工返來都自己揍, 不過去到夜晚就一定要奶奶"暗"佢訓. 試過有一排佢直情唔要我同老公, 見到奶奶就開心到跳. 唉.... 當時真係好傷心架, 試過自己偷偷响到喊.....佢直情當左奶奶係媽咪. 你哋好多都比工人揍, 可以自己話晒事, 自己在家或出街時, 都可以自己全日跟到足, 但我同奶奶住, 啊b點都會對住佢,就算出街,點都要返屋企,又會見到佢, 同埋有時佢一聽到啊b喊, 就即刻過來抱啊b, (佢好識得逗小朋友開心), 咁既情況, 佢直情代替左我既位置啦! 個心有陣時真係好唔舒服....(當然我好感激奶奶佢揍到我啊b咁精靈).但作為人母, 更係希望個b跟自己多d. 依家啊b個情況都好d,出街無奶奶一齊, 佢就跟我啦! 但我始終都好驚啊b唔要我呢個媽媽啊!

大宅

我都係自己同BB沖涼/餵夜奶/"暗"訓/出街...BB係同我房睡...現在2歲半,真係連去廁所都要跟埋入...

自己湊多D係好辛苦,工作上又會有所忽略,變得原地踏步...不過,對BB有很多好處...同埋,老公都要有參與...BB係需要有父愛才健全成長的...

so far,我個囡少病少痛,語言及自理能力發展正常,活潑,有禮貌,合群...背後係我要負出龐大的時間同心力+耐性,不過,這是做媽咪的天職...

原帖由 olive008 於 09-5-8 17:50 發表
親我老公又唔驚噃...如bb見到媽媽同爸爸關係好, 自然會兩個都錫. 親父母好過親外人. 我都同意出街唔帶工人去, 食飯時最多老公同我輛住抱b. 嘻嘻..我阿媽叫我唔洗驚..佢話大d跟到我去洗手間企喺門口等我出來呢! ...

複式洋房

原帖由 skmibb 於 09-5-7 23:10 發表
加油呀!
我都同你一樣,一放工就飛返屋企,然後沖涼、餵飯及「暗」瞓覺。一放假就全部時間俾晒BB,出街絕對唔會有工人係度。
BB已經一歲半啦!非常親我。
你要緊記同堅持呀!BB係自己的,雖然係辛苦,但係值得的。 ...

我都有呢個煩惱, 我姐姐揍過b, 又鍾意bb, 識得豆bb開心,一定比我呢個新任媽媽熟手, 初時一聽到bb喊, 會主動黎由我手中抱走b, 話姐姐抱抱就抱走,我好唔鍾意, 後來佢知道我唔like, 就少咗, 我未返工都堅持全部自己揍返, 但下星期返工喇, 好唔舍得bb, 因諗住返工後會跟姐姐訓, 等自己精神好d, 而家我都十五十六, 唔舍得夜晚囡唔係身邊, 因bb已經介了夜奶, 只係夜晚最後一餐會餵夜d, 同要暗訓覺, 自己揍返其實都ok, 如果跟姐姐訓, 就會由姐姐做, 見你們所講, 真係擔心bb會親姐姐多d, 因我放工返到屋企都成8點几, 初時諗住自己食飯同沖涼後, 只可餵bb一餐, 而最後一餐留比姐姐, 星期六晚放假至自己揍返,而家真係要重新計劃

珍珠宮

原帖由 susannechan 於 09-5-10 16:30 發表

我都有呢個煩惱, 我姐姐揍過b, 又鍾意bb, 識得豆bb開心,一定比我呢個新任媽媽熟手, 初時一聽到bb喊, 會主動黎由我手中抱走b, 話姐姐抱抱就抱走,我好唔鍾意, 後來佢知道我唔like, 就少咗, 我未返工都堅持全部自己揍 ...

係呀!我初時個工人都係勁錫阿B,所以我就更加著緊啲。
個B同自己瞓好啲,除非阿B有自己一間房就另計。

由於我個仔每日都好準時六點左右食第一餐奶,所以阿仔已經識得每日叫我開奶俾佢食。我又好你少少,返到屋企太約六點,我又可以餵阿仔食晚飯。我每日就餵阿仔三餐,工人只係兩餐。

我會堅持一個原則︰工人只係日間幫我湊BB,晚上幫我減輕家務的壓力。返到屋企就係BB個媽媽,就應該做回媽媽要做的事。你都要加油呀!千萬不可以俾BB同工人瞓呀!恨錯難翻!

複式洋房

原帖由 skmibb 於 09-5-10 21:59 發表

係呀!我初時個工人都係勁錫阿B,所以我就更加著緊啲。
個B同自己瞓好啲,除非阿B有自己一間房就另計。

由於我個仔每日都好準時六點左右食第一餐奶,所以阿仔已經識得每日叫我開奶俾佢食。我又好你少少,返到屋企太約六點,我 ...

絕對同意! 我都堅持姐姐只係輔助性質, 我在家時會自己揍番, 所以我已經同老公講想囡囡留番同我地訓, 我過兩日就返工,本來呢几日會將囡囡d嘢搬過姐姐房, 而家唔洗喇, 寧願自己辛苦少少, 不過見到個女每晚臨訓前同我笑個樣, 我覺得絕對值得

男爵府

醒目開學勳章

大家唔洗咁擔心,我之前個仔都係跟姐姐,直頭同人地講唔要媽咪,但當佢有返三.四歲,佢就會意識到邊個係佢媽咪,自動自覺黏住我,可能係返學見得多同聽得多媽咪係至親,就算真係唔跟你,你同佢去多几次,密d去街,咁就會發現佢個會向住你呢!

洋房

我比EE揍,但不會過夜,晚上自己揍番,會同佢玩吓比啲得意的食物引佢同我玩,唱吓歌比佢聽.
但我每天早上接去比EE佢都會好開心咁叫,到晚上見到我也是好開心咁叫.咁即係佢2個都好LIKE所以好放心.

首頁

尾頁

跳至