夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

新婚
生活上好多細節我都頂唔順...用完廁紙唔換、去完廁所唔熄燈、用完遙控唔放返原位等,雖然睇落去都好小事,但每日生活就係充滿着呢啲細節,同佢講完都唔改,改完轉頭又故態復萌

而佢就好唔滿意我夜一夜都唔沖涼,影響佢睡眠質素,我覺得大家都有自己生活節奏,你想我改時咁點解我叫你改嘅又唔改?

我知道我哋兩個都係諗自己多於對方嘅人,再咁落去段婚姻唔會長久,有時我會平心靜氣攞出來講但永遠都係鬧交收場。佢覺得我講嘅都係小事可以遲啲先討論,佢講嘅就係大事要我即刻改

我唔知可以點樣做...坦白講你要我做讓佢嗰個我唔甘心,點解改唔係大家一齊改?

侯爵府

我自己覺得以上問題都係好小事 唔好放大啲細節
我C6都慣左臨訓先沖涼(我初初都唔like 慢慢都由佢) 我自己就鍾意攪掂晒就沖唔鍾意拖

瑪瑙宮

你講 ge 我都會好銀眼, 但又未在我身邊發生過.

點解有手尾同早 d 沖涼都咁難, 咁第時小朋友都會跟左你地咁樣. 你叫佢有手尾, 佢就話爸爸都係咁, 你叫佢食完飯沖涼, 佢又話媽媽都係咁.

大宅

首先,2位都是有原則,有立場的人(控制慾也不少), 我相信妳們應未有小朋友吧,否則,可能已經第三次世界大戰了! (原諒我的誇張)

或且你可以用一本靚靚的筆記,分開2部分,一部份是 1. 給愛我/我愛的老公 (不要用C6)! 2. 給愛我/愛我的老婆. 寫下妳對他的說話(不是要求)(請由淺入深,實際可行,當然,寫首詩也可以),告訴他妳的心情(不是開火), 如果妳老公係愛你的,他一定軟化,不忍妳不開心( 起碼一個星期啦)

兩夫妻經常爭吵,真的很破壞感情,我很後悔和太太過往因為兒子經常爭吵!

男爵府

ecila123 發表於 19-7-1 01:07
新婚
生活上好多細節我都頂唔順...用完廁紙唔換、去完廁所唔熄燈、用完遙控唔放返原位等,雖然睇落去都好小 ...

我老公同你老公一樣,而我又係同你一樣,我亦都係新婚,我嘅感覺亦都係同你一模一樣 我哋兩個就成日為咗呢啲嘢嘈交,不過轉頭就冇事。其實可以點吖,唯有記住呢個老公係你揀嘅,冇得退貨,自己調節下自己嘅心態囉

子爵府

新婚
生活上好多細節我都頂唔順...用完廁紙唔換、去完廁所唔熄燈、用完遙控唔放返原位等,雖然睇落去都好小 ...

用完廁紙唔換, 廁所唔熄燈 --> 可以反影他不顧其他人的感受, 係比較自私的行為, 事情雖小, 但可反影他的個人態度. 妳要再觀察他其他方面是否都有此傾向, 不然生左仔都係你做多....

我太太就是跟我的節奏不一樣, 她較重質, 食完飯慢條絲理睇完電視才慢慢洗碗, 以前會話佢阻我用廚房, 現在會直接幫她洗..... 她有時執野係把所有東西搬晒出來, 慢慢執, 執唔切D 野會留遲D 執, 但我係看時間分批執, 起初都有衝突, 現在會由她.... 不阻我由佢... 阻我會幫她執...
不過女人始終有母愛, 重家庭多一點. 男人比較冷性情, 不易表露, 對家務較不關心, 所以妳要想清楚, 了解對方多點再安排下一步, 不然生了衝突更多.

至於妳夜沖涼影響他, 有機會想等妳訓攪, 傾下偈, 擁抱和做愛, 妳唔訓可能令佢心掛掛, 依樣妳可能要理解和不能忽略的. 我太太都係夜訓人, 現在她都會抽時間早訓陪我.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

新婚

男爵府

嗲下佢,撒嬌咁要佢做返(例如:哎喲老公你咁傻豬豬唔熄燈?快d熄返,我等你,再錫一啖)
佢話你你又撒返嬌(例如:我老公咁想我快d沖完涼係咪想邀請我做d咩呀?)
千祈唔好發脾氣話佢,會變左佢呀媽
利申:新婚x2

男爵府

只要唔係價値觀分歧,只是生活習慣不同,萬事都有協調嘅空間。

婚姻是要經營,學習,付出,妥協。你所提及的生活問題要解決唔難,只睇雙方願唔願意啫

大宅

新婚

只要唸呢D係好小事
婚姻生活幾十年
大把大事/困難等住面對
咁就唔會執著呢D小事了
婚姻生活是要時間磨合的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

新婚
頭二年.........要磨合期,再落去先算,勿要BB

複式洋房

新婚

其實剛剛新婚一齊生活要時間去磨合既
暫時唔好將小問題放大
先包容 再坦白拎出黎講
然後慢慢觀察有無改善
嬲豬豬既情況解決唔到問題

大宅

新婚

大家互相生活就要遷就下,我同我男朋友一齊住左就黎4年,佢重來無換過廁紙,無廁紙,牙膏,沖涼液又唔買。你要原諒下男人真係好少care 呢d生活上的細節。
慢慢大家遷就下,咁我都有佢唔鐘意既地方(開d燈周圍都係,成日買野買到成屋都係我既野)
岩岩一齊住一定會因為呢d事嘈,慢慢就慣。

大宅

20150618bb 發表於 19-7-1 15:54
頭二年.........要磨合期,再落去先算,勿要BB

岩,無論新婚岩岩一齊住定拍拖同居,岩岩一齊住都一定會嘈交。過左頭幾年就okay.我當佢發up 蜂。我又唔會嘈佢,幫佢做埋lor

大宅

回覆樓主:

婚姻係要時間礳合

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

clarissakwan 發表於 19-7-1 17:24
岩,無論新婚岩岩一齊住定拍拖同居,岩岩一齊住都一定會嘈交。過左頭幾年就okay.我當佢發up 蜂。我又唔會 ...

禁止訪問

男爵府

新婚

結左婚就要一凹一凸,一定要人讓步
唔系話唔做自己,但婚姻就系甘
以前我有d野我唔會做,而家漸漸都會做
你講唔熄燈,唔換廁紙我同c6都會
佢就成日開曬d燈,我就唔換廁紙
通常我講講下,佢就自動波會熄,我仲會讚,終於記得熄燈
新婚要慢慢磨合

男爵府

回覆 english1221 的帖子

時間耐咗 嗲得多都唔想再嗲 嗰刻變咗佛都有火。無晒耐性

男爵府

回覆 drumay 的帖子

講得好啱 真係樣樣放大盞自己辛苦 我同老公都係 初初結婚經常為呢啲小事煩, 嗌得多我都煩 到睇唔過眼時我就唔話佢 會幫佢搞掂。

首頁

尾頁

跳至