時事熱話

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

北區虐打老人事件,十分恐怖,事主唔係去搵議員幫手爆條片出嚟都係投訴無門!三個20多歲三十歲嘅警務人員,可以做出呢啲令人髮指嘅行為,真的很失望!之前有話拉咗去新屋嶺嘅示威者,比黑警打到骨折入院,呢啲冇片case點呢?警察選擇性執法,香港仲有冇公義?

大米愛老鼠    發表於 19-8-25 17:56

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

yoheymen 發表於 19-8-22 18:49
北區虐打老人事件,十分恐怖,事主唔係去搵議員幫手爆條片出嚟都係投訴無門!三個20多歲三十歲嘅警務人員, ...

新屋領是假野!記者會已清楚解釋是網上作野!

樓主,不要將真假一起講。有點良心,好不好。

大宅

北區虐打老人事件,十分恐怖,事主唔係去搵議員幫手爆條片出嚟都係投訴無門!三個20多歲三十歲嘅警務人員, ...
用下腦喇, 差佬唔係傻架!
個老人事前發酒癲襲警/侮辱警察在先, 所以差佬先係醫院打佢!
雖然打人係唔啱, 但咪成日學d黑衣人咁倒果為因喇!

男爵府

回覆樓主:

有腦個人先知道唔係真啦

大宅

syyysc 發表於 19-8-22 19:01

你指警察記者會?咁你都信?有好多單佢哋擘大眼講大話,警方只會自圓其說,你搵多啲新聞睇吓先。係咪因為新屋嶺冇片,所以佢地講乜都得

大宅

哆哆 發表於 19-8-22 19:38
用下腦喇, 差佬唔係傻架!
個老人事前發酒癲襲警/侮辱警察在先, 所以差佬先係醫院打佢!
雖然打人係唔啱, 但 ...

係你用下腦啦!講嘢似番人得唔得呀?差佬梗係唔係傻!如果唔係佢以為冇CCTV,就可以虐打人?呢啲咪天網恢恢囉!就算嗰個事主係犯法,已經比警方捉咗,點解佢地仲要十大酷刑咁要打人?

大宅

我開得呢個post,就唔怕你地警方嘅家屬喺度圍攻我!我講嘅係我嘅感受!

大宅

就算冇反送中事件 有證據公開 涉案差人一樣難逃法網

所以我成日都話法治唔係萬能 乜嘢都係講證據 如果有證據新屋嶺打人 涉案差人一樣都係難逃法網問題係你有冇證據

唔好將主觀角度凌駕法治 如果係冇證據嘅情況底下你話差佬打人 咁仲講咩自由講咩民主

YouNeverKnow    發表於 19-8-22 20:43

大宅

yoheymen 發表於 19-8-22 19:55
係你用下腦啦!講嘢似番人得唔得呀?差佬梗係唔係傻!如果唔係佢以為冇CCTV,就可以虐打人?呢啲咪天網恢 ...
無怨無仇點會隨便打人? 差佬傻架?
個老人被控襲警罪, 唔難想像佢被拘捕前曾經侮辱同埋攻擊警察!
所以係醫院度, 個幾個差佬先報仇打個老人!
個老人出院時無報警, 說明佢心有虧, 發酒癲時的確做左辱警及襲警行為!
咁都諗唔到, 唔怪得咁多人撐黑衣暴徒喇.
香港搞到今時今日咁, 就係林鄭高估左市民看待事物既理解能力, 大部份人看待事物都係目光短淺, 無限放大事件細節, 捉住個點唔放. 搞到睇唔到大局同事件全貎!

weldrick    發表於 19-8-24 08:31
yang_ma    發表於 19-8-22 22:29

大宅

syyysc 發表於 19-8-22 19:01

https://topick.hket.com/article/2433429?r=cpsdlc

有被捕者被捕時被警方用過分武力,我諗你有睇片

大宅

peacehk219 發表於 19-8-22 20:05

就算冇反送中事件 有證據公開 涉案差人一樣難逃法網

根本呢件事只係冰山一角,所以我咪話如果冇片冇證據,就投訴無門。其實警察濫用私刑唔係今時今日嘅事,但係有人選擇性批評,我只係講出我嘅感受.

大宅

yoheymen 發表於 19-8-22 20:15
根本呢件事只係冰山一角,所以我咪話如果冇片冇證據,就投訴無門。其實警察濫用私刑唔係今時今日嘅事,但 ...

冇證據就無野好講 所有投訴都要講人證物證 如果無證據就可以起訴一個人咁同誣蔑有咩分別 如果有證據係手 政府都有足夠嘅投訴機制 就算政府冇傳媒都喺度監察嘅作用

大宅

哆哆 發表於 19-8-22 20:08
無怨無仇點會隨便打人? 差佬傻架?
個老人被控襲警罪, 唔難想像佢被拘捕前曾經侮辱同埋攻擊警察!
所以係醫院 ...

唔怪得知咁多藍絲選擇去相信一啲看圖作文,或cut 片作文,沒有根據嘅事實。

即係你覺得以暴制暴係啱嘅?如果你認為係啱嘅你唔使喺度講,我唔會俾你說服到,因為良心話俾我知我接受唔到啲警察可以咁樣做。

你有冇睇事主兩個仔記招?另外一段係警方開完記招後即刻出黎反駁警察講大話,你睇下先。

大宅

peacehk219 發表於 19-8-22 20:22
冇證據就無野好講 所有投訴都要講人證物證 如果無證據就可以起訴一個人咁同誣蔑有咩分別 如果有證據係手 ...

冇證據真係冇得好講。就呢單北區case,原本事主都係冇證據,去投訴冇人理,但估唔到天網恢恢有CCTV拍到

禁止訪問

大宅

peacehk219 發表於 19-8-22 20:22
冇證據就無野好講 所有投訴都要講人證物證 如果無證據就可以起訴一個人咁同誣蔑有咩分別 如果有證據係手 ...

所以而家好多警察都阻止市民去拍片,仲要為難拍片嗰位市民,又話唔準拍,又要查身分證,又話懷疑人哋身上有毒品、藏有攻擊性武器等要搜身,呢啲咪濫權囉! 誰惡誰大誰正確

大宅

yoheymen 發表於 19-8-22 20:26
冇證據真係冇得好講。就呢單北區case,原本事主都係冇證據,去投訴冇人理,但估唔到天網恢恢有CCTV拍到
...

其實老實講句 香港警隊真係世界上最廉潔既執法機關 呢個真係世界公認

大宅

peacehk219 發表於 19-8-22 20:31
其實老實講句 香港警隊真係世界上最廉潔既執法機關 呢個真係世界公認

以前就可以咁講,但近呢幾個月好多警察失控,太多醜聞,令香港人失去信心

大宅

yoheymen 發表於 19-8-22 20:30
所以而家好多警察都阻止市民去拍片,仲要為難拍片嗰位市民,又話唔準拍,又要查身分證,又話懷疑人哋身上 ...

都係果句 呢啲係法例賦予警方既執法權力 警方執行呢的權力係冇犯法 反而市民阻止警方執行呢D權力就有犯法嘅可能

大宅

yoheymen 發表於 19-8-22 20:34
以前就可以咁講,但近呢幾個月好多警察失控,太多醜聞,令香港人失去信心
...

一個好人點會突然之間變咗個壞人 更何況一個團體。每個團體都有佢黑暗嘅一面 ,但並不代表呢個團係代表着一種黑暗嘅力量。

首頁
12345...9

尾頁

跳至