時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

作為中一生家長,我真係好徬徨,一開學見到的不是陽光孩子對接受教育的期待, 而是一臉茫然,還有一群憂心忡忡嘅家長如我押送自己仔女上學, 希望免受滋擾 。但入了校門, 先到戲肉, 學校竟然裏面有連儂牆!?忽然有人嗌口號, 同學個個起哄, 謠言不斷瘋傳,本來同學間既WhatsApp group 用来問下功課,但會有一啲不知名嘅人add咗阿仔講仇警、太子地鐵死人。

我唔明即使係舊生曾經喺過呢間學校讀書,有乜權喺個門口度擾攘聚眾? 畢咗業幾廿年的梁家傑都忽然醒起係英華仔,又走去做人鏈拖手! 我真心想嘔。

我感覺初中生係黑衣人目標,作為家長非常無奈!

https://youtu.be/Yy5zvv-TpVE

侯爵府

英華而家乜環境?

侯爵府

HKITMan 發表於 19-9-12 08:18
英華而家乜環境?

唔知, 最好問小朋友讀緊嘅家長, 梁家傑我只係喺新聞片度見到佢。

伯爵府

好似完全做唔到嘢幫啲未受影響嘅年青人

侯爵府

urgentc9 發表於 19-9-12 08:55
好似完全做唔到嘢幫啲未受影響嘅年青人

我朝早望住個仔返學,好似送羊入虎口咁呀,啲金魚佬見到佢咁高大但一臉幼氣又為食,重唔揾佢掟汽油弹、掟磚。

男爵府

我仔都係啱啱中一,我每日都要送佢返學,其實係小四我已經冇送佢喇,而家中一反而要送佢返學。 好擔心呀,擔心去到時畀人拉去做人鏈,擔心佢入咗學校啲黃師會教啲咩思想畀佢! 我哋家長可以點做呀?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我學校都有整連儂牆,但係就唔寫連儂牆個名 好醒㗎

侯爵府

elderberry 發表於 19-9-12 09:15
我仔都係啱啱中一,我每日都要送佢返學,其實係小四我已經冇送佢喇,而家中一反而要送佢返學。 好擔心呀, ...

我個仔淨係畀我送咗一日就唔畀我送
開學到而家有三日係有人練嘅,但係佢話琴日放學車站附近又有人鏈喎, 有幾個阿婆街坊指罵,然後散水。
我唔再淨係緊張佢讀書,我淨係緊張佢嘅思想唔好走呀。

別墅

回覆樓主:

我都日日問阿仔學校有冇講政治,佢只是話有同學仔在校車講,好彩佢仲係小學生

伯爵府

容許學生嗌口号,中學校內有連濃牆,绝對係學校同校長問題,悲衰!

侯爵府

PacoMum 發表於 19-9-12 09:23
容許學生嗌口号,中學校內有連濃牆,绝對係學校同校長問題,悲衰!

學校冇容許㗎即刻stop佢哋㗎,問題係佢哋好似食藥咁耐唔中又嗌幾句。
連儂牆有畀學校拆咗,但係第日佢哋又整返跟住小息又看住。 呢啲係阿仔講嘅嘢,校內學校手法真係冇人知。

侯爵府

時代革命

历史回顾【紀錄片】文革三十年ep2 造反有理1996 节目 第2集TVB
https://www.youtube.com/watch?v=EPFixYUf4SU

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

tutik 發表於 19-9-12 09:21
我個仔淨係畀我送咗一日就唔畀我送 !
開學到而家有三日係有人練嘅,但係佢話琴日放學車站附近又有 ...
係呀,經過呢場浩劫, 讀書成績對我嚟講已係浮雲, 而家我最重要嘅係教好佢嘅思想品德,分清是非對錯,唔好咁易受人影響。

侯爵府

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大家都係中1家長,真係好擔心。之前小學為自己仔女未來打算,諗住入到b1,最起學校校風同學生品行差勁有個譜,點知D校友自己畢業入左大學,可以呢個sem唔take科咪下個sem囉,讀得唔好drop左re take 都得架。但中學唔係咁架,佢地自己都知啦,罷課果日除左人鏈,仲有D賤到開埋車黎學校門口阻人返學,超級自私,好彩校長老師出黎護送學生入校,所以學校係咪黃真係好重要

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我仔K2我已經驚驚地

男爵府

anita_yps 發表於 19-9-12 09:43
大家都係中1家長,真係好擔心。之前小學為自己仔女未來打算,諗住入到b1,最起學校校風同學生品行差勁有個譜 ...
阻人返學,真係超級賤格! 自己唔讀書就算啦 ,要冲自己出去沖,唔好搞我哋啲小朋友!

大宅

經過今次....我明白到....BAND 1真係未必好(個人見解)

水晶宮

tutik 發表於 19-9-12 08:16
作為中一生家長,我真係好徬徨,一開學見到的不是陽光孩子對接受教育的期待, 而是一臉茫然,還有一群憂心 ...

同樣感受!比他們開心學習啦!
自由太多會令世人失去平衡

首頁

尾頁

跳至