親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係豉油價錢 ,另外又遇到好天氣,好人,所以好想同大家分享,趁富國島未完全被外界污染。
我又好重視洗費呢個問題 , 但係我見好多post 或其他 blogger都冇詳細講價錢同埋點樣去參加day tour, 希望呢個post可以畀到大家一啲有用嘅資訊

我係12月中出發,6日,3個大人。
坐越㨗航空,vietjet air, 連税連行李費(20kg,15kgx2), 埋單共HKD2800 有找。

住宿:住5晚同一間Resort , 係翁朗區(On Lang ),近Mango bay, 3人房 Queen bed+4尺床,有泳池,包早餐,HKD3xx/晚。
☆ 香港直航富國島,係唔使簽證嘅☆

越南買嘢,有好多0位,所以尾數000,我用K代替

補充返我嘅行程: Mango Bay, VinPearl (珍珠樂園)的 Safari , VinPearlLand, Bus Tour + Cable Car 城市遊, 快艇4島遊.
全部都係去到富國島先至買票及報名.

大宅

回覆樓主:

Day 1
16:40起飛,抵達係18:40(越南時間), 入境柜位開得2個,排咗一個鐘 , 攞埋行李都20:00, 所以匆匆出機場, 都冇睇清楚機場有乜嘢設施, 唔覺有提款機,找換店之類,係出口處門外,有一間找換店, 呢度有一堆司機兜搭, 我揀咗一個穿制服,話"Meter"(即是睇錶收費)嘅司機, 我哋三件大行李,26吋1件,28吋2件, 啱啱好放曬落車尾箱。

Resort 離機場約20km, 行車時間約20分鐘,司機收280,000越南盾(280K),落車問司機攞咗手機號碼, 司機唔識英文,不過佢手機有即時翻譯軟件, 可以翻譯多國語言

Resort處於旺區, 附近有好多食肆, 食完晚餐,咁就完咗1日喇。

大宅

回覆樓主:

Day 2
食完早餐喺Resort附近逛, 行經一間K+Mart 超市(呢間幾晚去逛都遇到香港人 ), 超市旁邊就有一間Safari, Vinpearl Land官方售票處, 店員介紹我哋可以搭下一班免費穿梭車 去樂園, 仲自動畀discount我哋, 因為我哋想玩足一日, 玩齊兩個樂園,又見可以即場買飛, 所以我哋影底穿梭車嘅班次就走啦。

午餐去返Resort 附近食,係好企理嘅餐廳,就算3course 晚餐,175K,如散叫,薄餅、意粉 200K内,飲品,如 smoothie 、果汁之類75K,越式小食,都係75K左右。

慢食完,換泳衣攞浮潛用具去Mango bay游水,約4點去到,水有小小涼㗎, 如果帶太細嘅小朋友去,就唔好咁晏去海灘啦。

flower9    發表於 20-9-10 13:55

大宅

回覆樓主:

Day 3
早餐後去返超市旁嘅Vinpearland售票處買飛,係門口等穿梭車,先去Safari, 因為佢閉場時間係16:00, 之後水上樂園>遊樂場>自助餐(套票包埋嘅)
Safari分2部份,Zoo/Safari, 羊圈外面有電車buggy坐,我建議畀錢搭100K(成人),80K(小童),電車會喺重點地方停低,影完相又可以再搭下一架車, 慳時間、體力。入去野生園區要轉巴士, 都幾多人排隊㗎!
Zoo 員工會派樹葉俾遊客餵羊仔, 圖片嗰隻小動物餵佢食嘢嘅時候仲會爬上膊頭 ,午餐喺長頸鹿餐廳食,順便餵長頸鹿 (呢兩個地方就要買食物餵, 約HKD10/杯)

※駕駛buggy嘅員工既靚仔,英語又好好,餐廳只有套餐,由100-140K。

大宅

回覆樓主:

續Day 3下午
坐園區接駁車去VinpearlLand, 係入閘時派咗張紙仔, 我先知係送埋自助晚餐
先換泳衣(記得要自己帶拖鞋)玩水上樂園,有幾條又長又高嘅滑水梯,另外有一樣特別嘅係: 有啲設施要4人1組先玩得,如水泡滑梯,唔夠人數排隊都無得排,所以我地無得玩 ,另外都有一組好似將軍澳泳池咁嘅設施及漂流河啱小朋友玩,其他如大喇叭等刺激遊戲…...建設中 ,另外, 呢度係要畀錢由員工存放衣物嘅, 而唔係畀locker你自己儲物嘅。有好多格沖身浴室

,不過係無熱水供應嘅
換返衫就再去玩機動遊戲, 不過呢part好少遊客, 甚至乎唔夠人數開動遊戲,有過山車,跳樓機,摩天輪等。另外, 有水族館, 音樂噴泉, 5D影院 (小朋友程度嘅5D ), 場刊有寫有其他動物表演, 呢D我無時間去, 唔知係咪真係有.

至於自助餐, 有湯麵, 熱食, 生果, 甜品, 飲品, 要求唔好咁高, 係入得口, 食得飽嘅.

呢日消費: 入場900K, 自費午餐140K , 就已經玩足1日, 超值.

**樂園vinpearlland 網上資料好齊,1米- 1.4米以下及60歲以上都有優惠價.

**回程坐返穿梭巴士返去朝早上車地點, 呢到要留意, 係要自己通知司機你嘅落車點, 有人要落車, 佢先會停站, 我地唔知, 加上天黑, 巴士又客滿, 差D飛咗站

補充: 呢個樂園都幾用心營運, 員工親切, 英語好, 洗手間, 沖身室都好乾淨, 我係等接駁車, 自助餐廳都有請我做問卷調查.

大宅

回覆樓主:

Day 4
Bus tour + Cable car = 280K/人
呢個真係超方便, 因為我哋出發前冇plan行程(因為有豬隊友)Day 3玩完2個樂園,返到resort 都9點,先至研究下有乜野地方可以玩,如果要出海,上klook,trip嗰啲揾過, 要早2天前預約。
唔記得喺邊度攞咗份巴士遊小册子,上佢官網睇,原來45分鐘前預約就得 ,再睇埋我住嗰區,有2班免費接駁車載去總站 ,於是決定早餐前,去resort前台請職員幫我打電話約第二班9:35接駁車。
坐接駁車去到總站,先至俾錢司機買巴士票及纜車票, 呢啲巴士票都有2日遊嘅,我地只係買咗1日遊,巴士票只係一張收據紙仔, 纜車票就係實體票。

呢種巴士遊共有13部車, 20個景點站, 係想去嘅景點站落車, 玩完再係同一車站等下一個班次巴士就得, 我地選咗先坐纜車Thom island, 食埋午餐, 島上設施及水上樂園都未整好, 餐廳有幾間, 我地去果間近纜車站, 原來係沙灘都有另一間( 呢間仲有冷氣), 我地食扒餐包飲品, 250K .

之後搭buggy車出沙灘, 呢到好悠閒, 有好多吊床/沙灘椅免費任坐, 仲有充氣組件, 水又清又乾淨, 可惜我地呢日打算城市遊, 無帶泳衣.

除咗搭纜車, 另外我地去咗 Sao Beach, fishing village, 已經5點幾, 車上職員話部分景點商店已經關閉, 無乜野睇, 問旅客想去邊, 如順路, 可以安排落車, 部分旅客係night market 落車, 因為我地要跟接駁車返Resort, 仲要安排 Day 5 行程, 所以無落車
**巴士有耳筒, 多國語言介紹景點, 其他出名景點如: 監獄, 胡椒農場, long beach resort, night market
都有站.

**Sao Beach 比較商業化, 成日有電單車係沙灘來回叫賣, 我覺得打卡無妨, 唔去都無損失, 水質都無纜車果個沙灘咁好.

** 纜車中午有Shopping time, 會停止服務.

黃昏返到resort,再研究出海行程,resort前台放有好幾間公司嘅小册子,我地揀咗間比較出名嘅,請前台職員幫我哋打電話預約,原來resort仲會代收費用 ,我地計過俾越南盾抵啲, 不過手上無咁多

越南盾

,所以用美元同resort兌換,rate 仲好過香港

,之後我地去超市買手信,買咖啡豆,原來K+Mart都有得兌換,佢有1張list, 列明美金大細鈔兌換率, 美元大鈔會高小小。

大宅

回覆樓主:

Day 5

快艇4島遊包午餐,(USD48+5)/人
USD5 係額外嘅接送費,住其他地區接送費仲貴,(Vinpearl Area USD10/人),可能自己約的士去集合點仲抵

早餐後, 回房換泳衣, 防晒衣, 執浮潛用具, 其實呢個行程包浮潛用具, 不過我有近視同埋衛生問題, 所以就帶私家嘅泳鏡, 吸管.

(好彩我地有預先換定泳衣, 原來快艇上面係無地方換衫, 而上船嘅碼頭, 不單要俾 VND5000 用廁所, 而且無水箱, 要用膠盆仔裝水沖廁, 地下有啲濕, 唔方便換衫)

有架jeep安排到resort接我地,當然,沿途接埋其他客, 去到集合點, 即是果間公司門口, 再轉旅遊巴出碼頭, 幾個年青導遊上車點名, 兼吹水, 原來車上嘅人有來自德國, 日本, 馬來西亞, 台灣, 俄羅斯, 美國, 韓國 等地方. 其中有個導遊係台灣人, 唔怪得知有俾多USD60可以選中文導遊嘅服務啦 (有啲坑人民幣嘅感覺

), 去到碼頭就分開幾批人上唔同嘅快艇. 我地艘快艇最多人, 坐滿12個, 所以穿埋救生衣同放埋個人隨身物品, 就坐得好擠迫.

出海約20分鐘,

已經有幾個人暈船浪, 導遊先至問有無人要食暈浪丸, 之後, 快艇開到坐纜車果個沙灘(Thom Island) 附近,

係海中心開始釣魚, 機乎人人都有收穫, 1 條魚絲有兩個鉤, 我同阿囡每人都釣都4條約6吋長嘅魚, 有個洋人高手更加釣到幾條約8吋長嘅班, 可惜豬隊友係船上面影唔到一張清晰嘅相片.

釣魚約30分鐘, 就轉去1個海灣玩浮潛, 呢個灣水清, 有好多小魚, 導遊都會拋麵包落海, 引大量魚群係船邊進食, 呢到可能係經常有船出入, 就呢日都有幾艘快艇停泊, 海底無乜顏色, 珊瑚都係灰灰黑黑, 又無乜海葵.

玩完1個鐘浮潛, 就開船去一個沙灘午餐, 呢個又係一個做生意嘅沙灘, 沖身同坐沙灘椅都要收錢, 好彩去廁所就無收費.

導遊就將我地之前釣到嘅魚攞去炭燒.

吃飽休息完再去另一個海灣浮潛, 有部份人就自費去玩水底漫步, 又係玩一個鐘, 不過呢個海灣水質無第一個浮潛點咁好, 但就深好多, 景觀多小小, 不過一樣係無靚珊瑚

.

回程返碼頭, 我地無換衫, 其他人最多都係換返條沙灘褲就上車返市區, 車上面有冷氣, 好彩我地仲有乾淨嘅大毛巾.

返到resort 沖完涼再出去晚飯, 今次我地搵咗間用磚窯烤PIZZA嘅店, 都係約150-200K一個PIZZA.

食完PIZZA, 再去超市最後衝刺, 返到 Resort 請前台職員幫我地約的士明早9:00出機場.

Day 6

的士8:45已到 Resort, 職員幫我地搬行李上車, 有個高大年青人走出來同我地握手送行, 我懷疑佢就係太子爺, 因為幾日都見到佢係resort唔同地方巡視, 又同一群有老有小孩嘅家庭進餐, 幾個長者有時係泳池邊休息, 有時摘菜, 淋花, 好悠閒, 一定唔係員工.

出到機場, 車費270K, 即是第一日嘅的士司機都係老實, 無收多我錢.

flower9    發表於 20-9-10 13:56

大宅

schi 發表於 19-12-26 13:10
真係豉油價錢 ,另外又遇到好天氣,好人,所以好想同大家分享,趁佢未完全被外界污染。
我又好重視 ...

等你分享我想暑假去

水晶宮

回覆 schi 的帖子

点解唔洗簽証既?

伯爵府

回覆樓主:

水晶宮

不錯油雞

子爵府

chocolatebean 發表於 19-12-26 23:41
回覆 schi 的帖子

点解唔洗簽証既?

淨係富國島才免簽,因搞旅游吸遊客,越南其他地方是要簽証

大宅

回覆樓主:

(補充返富國島機資料)
出到機場都未够9點半,但係counter已經開咗,可以寄行李,不過機場無乜野睇,得幾間賣咖啡,三文冶之類小店,手信店又係得幾間,所以我地好快逛完就過安檢離境,呢到安檢要除鞋
飛機來回都係3—3排,所以啱晒我地,坐埋一排無外人,廉航要自費飲食,汽水飲品一律2美元,我叫咗1個餐食,....好難食

大宅

回覆樓主:

總結,呢次因為無plan 好行程,全部都係即興安排,好彩原來富國島有啲旅遊行程都好成熟,又加上resort員工好好,好樂意幫我地訂購行程,其中一個職員放工换咗便服,都幫我地約埋出機場的士先收工,另外巴士遊回程嗰日,原本有接駁車送我地返resort,但唔知邊到出咗問題,無安排車,職員叫我地Don't worry, 之後就特別安排咗一架私家車送我地走
所以我對富國島印象非常好,先至會用咁多時間寫呢個遊記

flower9    發表於 20-9-10 13:56

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

水晶宮

回覆 fatboyL2 的帖子

THKS! 可以隨時起行

珍珠宮

最近都睇緊 想下年聖誕去
多謝分享

珍珠宮

tingpak 發表於 19-12-26 21:19
等你分享我想暑假去

暑假搵到平機票嗎?

大宅

schi 發表於 19-12-26 13:10
Day 3
早餐後去返超市旁嘅Vinpearland售票處買飛,係門口等穿梭車,先去Safari, 因為佢閉場時間係16:00, 之 ...

你住邊間resort?
我Easter去6日
搵緊酒店
吾知住邊區好
尾2晚book 左Vinpearl Resort(全包門票)

大宅

andyan324 發表於 19-12-27 21:27
暑假搵到平機票嗎?

我上個月睇都仲有機票嘅,昨晚睇完你D資料之後決定暑假去點知再入去望望D機票直飛已經冇啦,搵到有嘅已經成五千幾一個人頭

首頁

尾頁

跳至