自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人完全沒有近視,最近驗眼話我有125度老花,有以下問題想請教:
1) 老花是否只和年齡有關?大概幾歲開始?
2) 漸進鏡片大概幾錢?
3) 有無辦法推慢加深速度?
4) 125度老花需更配眼鏡嗎?
謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

同我一樣, 但我無驗眼, 只係食麵/飯時發覺哄個頭埋碗麵/飯度, 係睇得碗野唔清楚的, 我老公話呢d就係老花, 係同年齡有關~

子爵府

本來我是無近視的,,,之前同呀仔去配眼鏡,,順便驗埋眼,,才知我有幾十度老花,,d職員話無辦法預防,,是自然現象,,而家成日睇野都不太清楚,,感覺好無耐

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

媽咪50幾有成250度老花,要帶眼鏡看報紙.

大宅

原帖由 mrsho 於 09-5-21 16:22 發表
本人完全沒有近視,最近驗眼話我有125度老花,有以下問題想請教:
謝謝 ...
唉...我只4十出頭就有二佰幾度老花啦...比真實年齡快咗十幾年呀
因為我不但沒有近視,係本身有遠視,又加上生完阿仔無好好坐月,因為老公唔好成日喊,所以令視力更差
無法ga la...據我所知係無得避,會跟住年齡推進,佰幾度都要戴老花鏡,因為睇字(尤其細果d)會好辛苦,我屋企人教係家買幾副平平地四圍放,方便隨時有需要時即有用,但望人or郁動野就唔使,尤其揸車一定唔可以戴
之前睇新聞講有手術可以整走老花,不過貴過做激光近視,成3萬蚊一隻眼呀

大宅

好媽媽勳章

唉...我都好似開始有呀.....我只係3x old ,今個月發覺近睇細字檬,拉開少少就清楚返,唉....非常失落,唔知幾多度! -0-

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

眼科醫生話老花年輕化,有d30出頭已有,因常用電腦

大宅

唔知食藍梅素有無幫助呢? at least唔好加深得咁快.

原帖由 ernestchow 於 09-5-21 18:16 發表

男爵府

我有散光、遠視再加老花,而家用緊漸進鏡,視光師話老花雖然會同年齡有關,但好似我咁長時間用電腦,仲要熄晒燈都唔會開枱燈,所以令視力受損老花提早來臨都唔奇

大宅

答 : 與年齡有直接關係, 因為年紀大咗, 眼球四周的肌肉開始缺乏彈性, 不能充份將眼球拉長縮短使遠或近距離的影像正確地投的在視網膜上, 是之為'老花'。

答 : $1,200 +

答 : 減少眼睛過勞, 睇書, 用電腦或報紙 每30-45分鐘休息片刻,在充足光線下才閱讀及看電視(同一塲地光暗對比太大, 眼睛會很傷神,配戴合適老花鏡, 食D 例如 I Cap嘅眼睛維他命等。

答 : 視光師一般建議 100度老花開始要用老花鏡。

大宅

食D 例如 I Cap嘅眼睛維他命等。
Any good suggestion?
Thanks.

男爵府

原帖由 mrsho 於 09-5-21 22:51 發表
食D 例如 I Cap嘅眼睛維他命等。
Any good suggestion?
Thanks.

係啦我都想知呀?

禁止訪問

大宅

無乜幫助, 只可以令眼睛無咁乾,因為無咁乾所以使人有錯覺以為眼睛無咁易疲倦。

原帖由 overview 於 09-5-21 20:15 發表
唔知食藍梅素有無幫助呢? at least唔好加深得咁快.

大宅

Really? That's why I asked does it relate with the age so I will not tell anyone about it.
They might know how old am I.

原帖由 木馬 於 09-5-21 23:00 發表
沒有近視的人, 大約40Y開始有老花, 比有近視的人更早有老花~

大宅

http://www.icapsvitamins.com/
Is it this one that you are talking about?

伯爵府

牛年勳章

人地話無近視,就會早d出現老花。

你地享受左幾十年咁清楚的世界,係時候要試下濛查查的滋味!

琥珀宮

「胡燕妮係佢專欄中介紹治老花妙方

一向能看清楚極細少的字,去年,忽然不行了,以為自己老花,跑去配了副老花鏡。依然近視,近視的人不會老花是錯誤的傳說,眼科醫生告訴我。
也是湊巧,朋友幾個月前介紹我飲一種生搾汁,功能是清腸胃。初看用料不外是蘋果、番茄、紅蘿蔔這些熟口熟臉的東西,最特別的是還有馬鈴薯,那是整個配方的關鍵。
做法很簡單,生磨成一杯水連渣喝。喝後一小時內不要吃別的東西。
我是在早上空肚喝的,味道不錯,有點像番茄汁,整杯橙色的,相當悅目。
喝了兩三個月,發覺不但皮膚晶瑩,而且,神奇地,多細少的字也看都得見了,一清二楚,老花眼鏡根本用不上,我沒有老花!
如果你開始老花、散光或者視力模糊,大可試試這配方,每天早上連渣喝一杯,精神爽利,男女老少咸宜。

配方如下: 中型馬鈴薯一個(去皮) (生)
蘋果半個 (去皮) (生)
中型番茄一個 (去皮) (生)
粗紅蘿蔔一截 (去皮) (生)
放在攪拌機中,攪成一杯,最好即飲。
祝君眼利! 」

我老公佢與我同年,佢朝朝飲一杯,而我就怕左陣味冇飲到。我舊年已驗出有150度老花,而佢2003年做左鐳射,一度近視都不留,佢到依家都冇老花。我頂唔順,最近配左副老花眼鏡睇書,戴住隱形眼鏡睇遠野,冇辦法,慣左唔戴眼鏡太多年。

如果大家唔介意呢條方有生腥味,不妨試下。

大宅

Do I need to add water? Or just those 4 things?
Thanks.

原帖由 SandyKL 於 09-5-22 02:11 發表
「胡燕妮係佢專欄中介紹治老花妙方:

一向能看清楚極細少的字,去年,忽然不行了,以為自己老花,跑去配了副老花鏡。依然近視,近視的人不會老花是錯誤的傳說,眼科醫生告訴我。
也是湊巧,朋友幾個月前介紹我飲 ...

侯爵府

唉, 我做IT架. 30歲時就有老花, 要帶老花鏡, 醜到爆..
原帖由 ernestchow 於 09-5-21 18:16 發表

首頁

尾頁

跳至