自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

珊瑚宮

好媽媽勳章

mouth:

大宅

點解唔會,大家都係人,都想搵多D$..

伯爵府

基督教徒唔可以買股票咩

大宅

會,長線投資,唔會炒股。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

買唔買股票, 關宗教咩事 ?

大宅

點解d人成日都會問基督教可唔可以呢樣,可唔可以果樣,但問嘅嘢係好日常生活,唔係d咩特別嘢,好似好多規條咁嘅!(樓主我唔係話你,而係身邊真係好多呢d事發生)
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

大宅

但見過有啲教徒成日口邊掛住唔可以賭錢,講大話等...
其實買股票都係賭錢啦!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 ##21# 於 09-5-24 14:47 發表
但見過有啲教徒成日口邊掛住唔可以賭錢,講大話等...
其實買股票都係賭錢啦!

買股票=賭錢? 投資同投機好似係兩樣野黎

男爵府

基督教徒同普通人一樣,

有D好講原則,好忠誠,好熱心。

但「假見證」,被住「基督教徒」外表,

實則內心醜惡都有好多人。

正如買股票,是保值??? 定投機??

真係視乎佢自己解說。

如果,「真」基督教徒見到我咁講,

千其唔好嬲,因為我相信你身邊.....

一定都有呢D,「假」基督教徒。

男爵府

咁買5號仔黎收息又唔算賭錢
但買5號仔D窩輪咁就係賭錢
睇下買咩咯.咪標籤基督徒.純係個人意見.

男爵府

如果買股票==賭錢
咁 買佐樓,升佐值而賣出去呢?

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

咩唔買呀.仲買馬仔.打麻雀.十三張潻..................

大宅

原帖由 Icy_babe 於 09-5-24 14:59 發表
基督教徒同普通人一樣,

有D好講原則,好忠誠,好熱心。

但「假見證」,被住「基督教徒」外表,

實則內心醜惡都有好多人。

正如買股票,是保值??? 定投機??

真係視乎佢自己解說。

如果,「真」基督教徒見到我咁講,

千 ...

贊成~~
我身邊都已有咁o既基督徒啦~唱詩歌時舉到對手鬼咁高, 驚死人睇唔到, 背後咪周圍亂咁作野唔抵得人講人壞話, 不知所謂!!!

大宅

點解你認為買股票=賭錢 呢?
投資股票同炒股票真係兩樣野黎架喎~

男爵府

睛靈勳章

聖經只是講幾個原則者,「凡事都可行,但不都有益處」/「人若賺得全世界,卻倍上生命,又有什麼益處呢」
應唔應做作,同做得會唔會過份,請大家自己思考吓!!!

男爵府

原帖由 goldtomato 於 09-5-24 15:22 發表

贊成~~
我身邊都已有咁o既基督徒啦~唱詩歌時舉到對手鬼咁高, 驚死人睇唔到, 背後咪周圍亂咁作野唔抵得人講人壞話, 不知所謂!!!

因為係自讀書至工作以來,都遇過好多基督徒,我以前都有返教會。當中有好多好嘅,但年齡越大,遇到個一D越嚟越衰。

個D衰基督徒老師仲死,未能以身作則,口講一套,做又唔係咁,教唔掂D學生,就自己放棄唔理佢地,仲同人講比咗幾多心機!!!!對住校長諸多解釋,推卸責任。

如果人死後真係返回天家,希望主耶穌慢慢同佢地計數。

水晶宮

咁買基金呢?基金咪又係同股票一樣,只係股票係一隻雞蛋,基金係一籃雞蛋...咁保險呢又如何呢?以上呢D都有好多唔賭錢既人買喎...

無錯係聖經寫咗句:貪財萬惡之根,亦叫我地不要為明天憂慮,但我會覺得睇聖經亦唔好斷章取義囉,,,

好似早幾年前我响第二個forum度見到有個人鬧基督徒買保險同做保險,查實有其他網友講既都有佢地既道理,神叫我地不要為明天憂慮,係咪代表我地儲蓄唔啱?今日有幾多就駛幾多?聽日有無飯食係聽日既事,我地唔駛專登留番D錢黎等聽日駛?甚至有兩位網友講,聖經裡面,耶穌被釘十字架,瑪利亞黎搵佢,响耶穌身邊喊到好淒涼,跟住耶穌UP咗句:"呢個唔係我亞媽",咁又係咪要執住呢句,又話耶穌叫我地响街見到自己老豆都走去指住話:"呢個唔係我老豆?"

如果認為買股票買保險係神唔鐘意既,就唔好去做,但如果自己清楚知道自己唔係貪財,又無為咗錢而去做傷天害理之事,亦都對得住神同神交代到,只要唔影响其他教徒(咁人地唔買無理由响佢面前睇股票黎影响佢啫,咁人地唔買都係因為一心令神喜悅,係好事黎),咪買囉.

睇聖經唔係咁簡單,否則我地都唔駛成世番教會,團契要一齊讀經搵好多本解經既書一齊研究,亦唔駛個個星期日晨咁早番崇拜聽牧師講道.

同埋如果用大家同一個思路去諗呢D事,你認為基督徒買股票有問題,但股票都係你沉迷咗至變成賭錢咁啫...咁醉酒都有問題啦,但間唔中適量飲一杯餐酒,甚至乎舊約時期同耶穌時期既聖餐,聖杯裡面嗰D都係酒黎架噃...咁係咪即係又話教會同耶穌飲酒唔啱呢???所以真係唔可以斷章取義地去睇聖經同睇一個人囉.

始終呢D係信仰問題,有媽媽未信未認識呢個信仰,實情呢個論題真係幾敏感,我地去講聖經,真係未必有人聽得明而且好易有誤會囉.所以都係點到即止.各位弟兄姊妹自己衡量下啦,買股票-->你又對唔對得住神?買股票又係咪必需?

水晶宮

原帖由 Icy_babe 於 09-5-24 15:33 發表

因為係自讀書至工作以來,都遇過好多基督徒,我以前都有返教會。當中有好多好嘅,但年齡越大,遇到個一D越嚟越衰。

個D衰基督徒老師仲死,未能以身作則,口講一套,做又唔係咁,教唔掂D學生,就自己放棄唔理佢地,仲同人講比 ...

我諗你都係同我一樣係好受人影响既人,理智上實情唔需要介懷其他弟兄姊妹既'軟弱',咁講真信咗神啫,咪又係普通人一個,我地又唔係神亦唔係完美既人,信神都係要我地去守道去傳福音去愛所有人,但總有做錯事既時候,,,查實要不斷去原諒佢地...不過我太易受影响,好似你一樣,我一遇到D响人前人後兩個樣既兄弟姊妹,我會好嬲囉,但咁樣我會犯咗聖經既一句教晦:"不要論斷你弟兄"....再諗埋'愛是忍耐又有恩慈,,,不輕易發怒....',咁我咪又係五十步笑百步...但我又真係好容易受影响(屬靈方面),咁我又唔見得有做得啱,都有做錯既時候,為咗唔會互相影响,所以我早十一年前已經無再個個星期番教會,只會聖誔節或者LADIES CELL GROUP時至會返咋.

大宅

買賣股票關宗教乜X事?

與其做一個被一D精神標纖同無形嘅原則綁手綁腳嘅教徒,不如做番一個普普通通冇宗教規範自己嘅凡夫俗子好過啦。

首頁

尾頁

跳至