自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日係惠康借,先知而家要用現金$500做按金,以前係$100,開始咗幾耐要$500㗎?我好少有咁多現金係身,好彩琴日同C6一齊去咋,佢有錢係身 ,否則,要攞啲貨返屋企就麻煩啦

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好似有 d 人情願唔要 100元, 唔去還車
所以超市改咗要 500 元借車按金

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好耐冇去惠long, Market place 係$100,冇改為$500喎

水晶宮

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

schi 發表於 20-3-15 00:00
琴日係惠康借,先知而家要用現金$500做按金,以前係$100,開始咗幾耐要$500㗎?我好少有咁多現金係身,好 ...

以前好似$100,我諗太多人無還車,所以咁貴

別墅

我昨日在我屋企樓下見到,有個穿得斯文的女士,我諗都係三十歲零歲咁上下,應該係收工返到樓下想買嘢上樓,買咗半車嘢

收銀姐姐話要收佢5舊,佢就起度死都話早幾日唔係咁,都係收100,姐姐話公司政策變咗,唔好意思。佢就發哂脾氣咁話好唔合理,明明平時100元,我今日無帶500元,我咪無得借車,我無車點返屋企etc,之後係咁逼個姐姐批准佢100元都可以借,話樓上樓下好快,你記得我的

我心諗呢d咪西客,我係姐姐真睬佢都費事,其實用eps 咪可以即拎現金交按金,我係姐姐都唔想教佢,唔應佢繼續收下位錢

wcpcelia    發表於 20-3-15 09:45

水晶宮

我成日見超市D車周街丟!D人可能覺得一日唔志在!其實都應加佢地錢!

珍珠宮

毛毛公仔 發表於 20-3-15 00:55
我昨日在我屋企樓下見到,有個穿得斯文的女士,我諗都係三十歲零歲咁上下,應該係收工返到樓下想買嘢上樓, ...

就算收1000都預左會還架啦。 點解要咁執著呢? 除非佢一心諗住拎唔返按金?

大宅

MM2H 發表於 20-3-15 00:03
好耐冇去惠long, Market place 係$100,冇改為$500喎

琴日去market place,已見poster寫借購物車$500按金

男爵府

琴日係惠康借,先知而家要用現金$500做按金,以前係$100,開始咗幾耐要$500㗎?我好少有咁多現金係身,好 ...

我尋日去惠康買完米、油一大堆野碌完卡比錢借車,以為都是100按金
點知而家要500我身上又冇咁多現金 唯有再求其買樣野用EPS比錢叫收銀再羅多500現金出來做按金
好彩有卡咋
收銀姐姐話因為100蚊按金
的人借完好耐都吾落來還車
而家改500蚊按金啲人借完就會嗱嗱聲落嚟還車

珍珠宮

BK Milk勳章

thomaswop 發表於 20-3-15 01:15
我尋日去惠康買完米、油一大堆野碌完卡比錢借車,以為都是100按金
點知而家要500我身上又冇咁多現金 :thin ...

咁調高 係好事

男爵府

無所謂啦,$5000還車時都會比返你,唔夠$味求其買樣野拎eps。
我反而唔中意借車,仔仔會推住架車係屋企撞黎撞去,又會爬上去坐係度,而且我覺得d車碌好污糟,唔想推入屋

大宅

真係有人唔還車嫁,所以改500都係迫人還車

公爵府

$100都唔還車, D人真係富貴
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

thomaswop 發表於 20-3-15 01:15
點知而家要500我身上又冇咁多現金 :thin ...

我住嗰條村有啲人應該連按金都無比就咁推走架車,如果唔係點會成日見到啲手推車放喺大廈門口又有,公園又有吖

子爵府

我昨日在我屋企樓下見到,有個穿得斯文的女士,我諗都係三十歲零歲咁上下,應該係收工返到樓下想買嘢上樓, ...
你應該話佢知eps可以拎現金
睇下佢有無聲出麻

子爵府

我睇完呢個post先知原來超市d車可以借,我仲成日以為d人偷車添

侯爵府

d人遲還車有冇得罰?2個月後先還都全退按金?

水晶宮

近期都少左去超市,我有自備手推車,米,油,廁紙多數網購。超市係買食物多。費事借車又還,一部手推車都係百多元有一台,方便。(但是阻自己地方)咁如果費事阻地方就唯有浪費時間借還車。

瑪瑙宮

大廚勳章

我係姐姐就踢個經理出嚟叫佢同呢位西客傾。。其實呢啲咁嘅西客最鬼麻煩。。好心就唔好難委D前線啊。。

侯爵府

回覆樓主:

加碼合理,$100真係好多人唔還或延還,攪到d超市少了好多車
特別係屋村附近細超市,因為$100好多人借車,有時入去買野真係冇車,反而商場內的就好少見有人借
$100好多人會借一兩日, 因為可能一來一回也要幾個字,d人嫌煩,出開街才還

其實超市可以在借出時打上時間,$100 借出要一小時內還才有退款,否則每遲還半小時要罰$50没收,一路加, overnight 才要$500(仲要冇得退) 可能成效更大

首頁

尾頁

跳至