跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,

好耐無見啦! 無工人, 又要返工, 又要揍孖b既生活, 實在太太太"充實"啦!! 巳經好耐無上到黎蒲, 但係點忙, 就今日發生既事都要同大家講一講, 等大家多一個認識。

事件:

今早, 細妹起身狂喊, 以為佢因為沒食過夜奶 (因佢未戒到夜奶架)一瞓瞓左成八個鐘超餓啦~~

咁叫佢老豆快快開支奶比佢, 點知佢一路食仲一路喊, 仲佢老豆發覺佢好似有d異樣, 細看下, 細妹對腳好似企唔到起身, 即刻大叫向廚房準備午餐(因為要我媽無機會同事間去整比佢地食)既我出廳, 細致一看, 死羅~~~佢真係起唔到身!!

我扶左佢起身, 佢好想抱我, 但係一舉步就跌低!!我嚇到半死, 即刻請假book醫生(由於試過廣華上一次既恐怖經歷加上有未確診豬流感人送晒入去, 我唔敢去急症室), 去到比私家醫生到check過之後, 就被斷症為:

由於之前一日都無出過街玩, 整到機會好微, 加上細妹巳患感冒成個月都未好, 而佢企唔到行唔到既徵狀出現得咁急, 好明顯係『麒麟胶水腫』(即hip join出現水腫) 導致佢無晒力, 家下開二日藥佢食先, 星期三要再返去覆診以確保佢無事, 呢d症起麻要二三日佢退到水腫先會無事, 所以向呢段時間盡量唔好比佢企/行, 佢想去邊盡量車佢/抱佢等同佢去.

你地都要小心呢d問題, 真係嚇死! 仲要好唔到就......麻煩啦!

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

mouth: 真係慘, 好彩大妹冇未o者!
希望細妹快d好番!!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

真係令人擔心, 希望快d無事, 多謝分享.....呢一刻媽媽更要小心身體, 如果唔係點去照顧bb呢!!加油....

子爵府

辛苦晒媽咪囉!
祝細妹快d好番!!!
咁係咪要隔離大妹同細妹架?

男爵府

慘慘囉細妹妹 希望細妹妹快d好番!! 好快可以同大妹妹玩!

媽媽要小心身體, 唔好攪到自己都"冧"埋,如果唔係點去照顧對寶貝! add oil

子爵府

真係好有同感,同時湊兩個真係超辛苦,一齊努力吧!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

聽到都好驚,希望你個細女快d好番呀,媽媽加油

大宅

祝細妹妹快d好番la!你都要爭取時間休息ar!唔係會仲辛苦ga!takecare ~
hee ~ hee ~ 我家有隻Cutie Monsters ar!

大宅

咁嚴重!好得人驚!
妹妹快 d 好返!

爸爸媽媽唔好太担心,
記得上黎報告情況!

別墅

真係唔可以睇少一啲睇嚟似係小事的病...bb仔真係要謹慎啲!

細妹要叻叻快啲好翻呀!

You are very special, There is no one just like you
Created by the Master, God made you to be you
You are very special, Exclusively designed
You are very special, And I'm so glad you're mine

大宅

希望細妹快d好返啦~
係呢, 點解冇工人呀? 抄咗?
您都要take care呀, 有咩新消息就報告吓啦~

大宅

真係嚇一餐~
祝妹妹快d好返~身體健康~

別墅

gozzila , 真係好耐冇見啦, 好掛住你對可愛孖女, 我不時都會上youtube 睇下你對孖女^^ , 希望你細孖快 d 好返, 仲有一個人同時要照顧兩個, 好辛苦, 保重身體 !!

複式洋房

回覆 1# littlegracehk 的文章

it is the time I heard about "hip join". Don't worry and take good care baby and yourself too. God bless you!

子爵府

嘩.....乜原來可以咁嚴重 !!!

希望細妹快d好番,媽媽就唔洗擔心喇!!!

大宅

『麒麟胶水腫』我真係第一次聽呀.
好恐怖,細孖仲有無事呀,希望快D好番...

大宅

各位媽媽,

多謝晒各位關心! 細孖雖然家下行得仲係未係好好, 但總算行得返, 但係一對膝頭腫左(呢....好似人地關節炎患者個d變形關節咁腫法), 個人都好明顯有d腫, 胃口麻麻.

今日覆左診, 醫生幫佢摸過晒對腳, 話鬆返好多, 幾好, 係仲有腫, 但睇下食多三日藥仲會唔會再好d, 會就close file.
醫生再一次講, 呢個病係黎得好急, 走得都快, 但都要小心小心!

祝各bb健康快樂!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

gozzila, 好耐冇見啦, 好掛住你對孖女呀, 妹妹依加點呀? 等你update, 保重!

子爵府

原帖由 gozzila 於 09-5-27 23:02 發表
各位媽媽,

多謝晒各位關心! 細孖雖然家下行得仲係未係好好, 但總算行得返, 但係一對膝頭腫左(呢....好似人地關節炎患者個d變形關節咁腫法), 個人都好明顯有d腫, 胃口麻麻.

今日覆左診, 醫生幫佢摸過晒對腳, 話鬆返 ...

陰公豬,細妹+油!!!

首頁

尾頁

跳至