自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 一到夜晚,就會聽到樓上系甘揼揼揼,都唔知揼d咩!
2. 有時半夜醒左,會聽到樓上好似又搬台又搬凳甘,移野伽聲音!
3. 有時行路聲都聽到!
真系好想投訴!不過每次都系持續一陣,然後就停左!!

大宅

回覆 ohbabyi 的帖子

唉!我樓上咪又係,一到半夜點幾鐘一係搬野,不過多數係移櫈聲,試過投數,管理處話要入我間屋聽清楚係唔係先得,唉,超多餘啦,點幾兩點鐘,入屋聽?黎到樓上唔嘈咪得個搞字!試過寫字條塞入佢信箱,好左一排,又再黎過,其實,自私的人講咩都無用架,jm你嘅感受我完全收到呀呀呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我樓上仲衰呀, 11年前, 天花板成日聽見珠仔掟落地, 然後珠仔在地跳動~得~得~得~得~咁聲, 不是一兩下, 係小朋友喺地下玩, 每次一玩就幾個鐘, 日日如是, 又聽見跑步聲, 也有家居雜物移動聲, 久唔久跌嘢落地下嘅聲, 不過最難頂就係小朋友喺地面掟珠仔, 每次都玩幾個鐘, 搞到我嗰幾年有焦慮驚恐症

珍珠宮

saladhk 發表於 20-4-2 11:20
我樓上仲衰呀, 11年前, 天花板成日聽見珠仔掟落地, 然後珠仔在地跳動~得~得~得~得~咁聲, 不是一兩下, 係小 ...

我有試過親自上去, 希望父母能夠理解, 點知個男主人蠻不講理, 我唯有繼續忍, 希望小朋友長大唔再喺地下玩掟珠仔, 唔再係室內奔跑, 終於忍咗幾年, 忍到佢哋長大啦, 其他久唔久的雜物移動聲都還可以接受

珍珠宮

ohbabyi 發表於 20-4-2 10:19
2. 有時半夜醒左,會聽到樓上好似又搬台又搬凳甘,移 ...

情況唔太惡劣, 就只有忍, 投訴係冇用㗎, 不過你都可以試下嘅

公爵府

我樓上仲衰呀, 11年前, 天花板成日聽見珠仔掟落地, 然後珠仔在地跳動~得~得~得~得~咁聲, 不是一兩下, 係小 ...

電視請過工程師解答為何成日有跌珠仔聲,D工師師話D珠仔聲係樓宇結構問題,好平常喎……。

大宅

kylieyee 發表於 20-4-2 11:08
回覆 ohbabyi 的帖子

唉!我樓上咪又係,一到半夜點幾鐘一係搬野,不過多數係移櫈聲,試過投數,管理處話 ...

成日都系夜晚先吵,早上就無動靜!

珍珠宮

樓上間唔中就鑽野,似工場。夜晚有小朋友不停跑同玩玩具,連刪門聲都聽到,真係好大力刪門。掉野同跳黎跳去。真係有人咁自私唔理咩時候。隔離屋就有個男人每日打好多乞痴,都勁大聲,仲要有拉長個尾音,有時無啦啦打個乞痴都嚇親我。我覺得佢特登既,佢呀媽放工返黎,佢自然無再打乞痴。每日如是。

珍珠宮

BGCOME08 發表於 20-4-2 11:29
電視請過工程師解答為何成日有跌珠仔聲,D工師師話D珠仔聲係樓宇結構問題,好平常喎……。
...

唔係嗰啲, 喺在你頭殼頂天花板掟珠仔, 跟住珠仔喺地下跳動得~得~得~得, 我上過去, 見到有兩個七八歲嘅小朋友喺度跳跳紮, 佢父母都承認, 仲話小朋友好難控制, 咁我話睇下大人點教嘅啫, 個男人就發惡。。。。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

呢幾個月係由早上十點嘈到晚上十一點有多
不停在家奔走,步行,啲聲係好似木屐咁響,一時就嘭嘭聲,好似大象行過
仲有成桶波子、成桶銀仔倒落地

實在太過火
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

子爵府

ohbabyi 發表於 20-4-2 10:19
2. 有時半夜醒左,會聽到樓上好似又搬台又搬凳甘,移 ...

買個噪音反擊神器

珍珠宮

...

樓宇結構發出嘅聲係冇咁應聲, 不會在你頭殼頂天花, 係分辨唔到到正確位置, 呢啲我聽過, 還可以忍受到, 樓上的小朋友掟珠仔, 佢父母都承認, 但不會阻止

大宅

...

跌珠仔聲都有,我以為系d水管發出!

水晶宮

saladhk 發表於 20-4-2 11:26
我有試過親自上去, 希望父母能夠理解, 點知個男主人蠻不講理, 我唯有繼續忍, 希望小朋友長大唔再喺地下玩 ...

我都等緊樓上個寶貝王子長大,而家晚上間中恐龍跑步,叫已開始改善

珍珠宮

M&A Mom 發表於 20-4-2 11:56
呢幾個月係由早上十點嘈到晚上十一點有多
不停在家奔走,步行,啲聲係好似木屐咁響,一時就嘭嘭聲 ...

大象行過嗰啲, 咪就係小朋友赤腳奔跑囉 係正你頭殼頂天花玩, 完全同我11年前一樣, 結果我要忍, 忍足幾年, 忍到佢哋長大, 唔再咁玩

子爵府

搬!人都癲

大宅

會唔會你天花同佢地下果層好薄?

珍珠宮

漱口水 發表於 20-4-2 12:03
搬!人都癲

佢搞到我精神緊張, 抑鬱, 焦慮, 一聽見佢掟珠仔我就好驚, 結果忍咗好多年, 啲小魔怪長大了, 不再掟珠仔, 不再奔跑, 我啲抑鬱焦慮就好啲。。。
唔係話搬就搬, 又要錢, 搬屋又好麻煩

珍珠宮

ricecooking 發表於 20-4-2 12:02
我都等緊樓上個寶貝王子長大,而家晚上間中恐龍跑步,叫已開始改善

唯有忍幾年, 等佢快高長大

珍珠宮

ohbabyi 發表於 20-4-2 12:00
跌珠仔聲都有,我以為系d水管發出!

分得出的, 在你頭殼頂天花掟珠仔會好應聲, 珠仔跌落地下會反彈, 得得得得, 分辨得出

首頁

尾頁

跳至