懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是甘的,老婆而加 19周,有左之後 有個有錢親戚介紹左我地去養和醫生,甘我地傻傻下就一直走去養和做 check up,次次落樓四五千蚊

然後岩岩有個fd,推薦我地一個聖保祿醫生,話全家人都係呢個醫生度生仔非常好,甘我地就打去聖保祿問問啦,發現產檢價格的確平好多,診金兩百蚊唔洗 超聲波幾百蚊,加埋一千蚊落樓,甘我地就心郁郁想轉去聖保祿,打算 22周果陣去 check直接比埋床位押金

但係呢,我嚮養和 同埋 聖保祿 個網頁睇佢地產房床位價錢,開刀/順產,價錢差唔多,如果開刀既話聖保祿仲平d 添?

我想問有無人有做過類似 research?係唔係有好多其他收費 加埋就養和會貴好多?唔該曬!

水晶宮

回覆樓主:

其實養和大房的話8-9萬都ok,俾其他醫院唔貴得好多

男爵府

Hksh產檢無4-5k吧,普通照一次2018-2019年度就18xx
除非次次加驗其他野

男爵府

Eatqqq 發表於 20-4-8 23:16
是甘的,老婆而加 19周,有左之後 有個有錢親戚介紹左我地去養和醫生,甘我地傻傻下就一直走去養和做 check ...

我都有喺養和做過產檢,但無4,5000蚊落樓咁跨張,最低消費係18xx, 嗰次開埋少少安胎藥都係2000幾啫,唔知你做咗咩要4,5000千蚊咁貴

養和同St. paul 兩間醫院我都住過,養和價錢上係貴啲嘅,但感覺上服務係比較好,價錢上貴萬零蚊左右....

但st paul 係4人房,養和係6人,St paul 感覺係清靜啲嘅

別墅

是甘的,老婆而加 19周,有左之後 有個有錢親戚介紹左我地去養和醫生,甘我地傻傻下就一直走去養和做 check ...

請問你次次做左乜檢查?
除左要做T21 同照結構,無理由一般產檢要4,5000落樓喎。
我睇左養和好多年,最近都大肚,一般產檢$2000頭一定搞掂喎

伯爵府

留毛學野。
St.Paul 和 HKSH都係心儀醫院
但唔知服務,環境,價錢差多少。

男爵府

M.A.C 發表於 20-4-9 23:20
留毛學野。
St.Paul 和 HKSH都係心儀醫院
但唔知服務,環境,價錢差多少。

st paul 開刀的話普遍7萬至8萬

養和一般8萬幾9萬

st paul 一房4人
養和一房6人

養和係多人好多,上病房啲長期爆滿
感覺養和啲姑娘nice啲

港島區其實港怡都好值得推介

複式洋房

Nbs 發表於 20-4-8 23:47
其實養和大房的話8-9萬都ok,俾其他醫院唔貴得好多

請問 8-9 萬 係順產?然後開刀既話就貴多兩三萬?

水晶宮

Eatqqq 發表於 20-4-10 11:13

順產大房。
開刀貴幾多我唔知喇。我嗰陣唔係住大房。

複式洋房

super_cat 發表於 20-4-9 08:32

我都有喺養和做過產檢,但無4,5000蚊落樓咁跨張,最低消 ...

可能係因為又驗血又超聲波又剩掛。。。有次醫生要驗血驗甲狀腺,然後有次要做 t21 果次一共八千蚊,甘我知道 t21 係外面做唔係養和賺既

複式洋房

EasyTrendyMum 發表於 20-4-9 21:40
請問你次次做左乜檢查?
除左要做T21 同照結構,無理由一般產檢要4,5000落樓喎。
我睇左養和好多年,最近 ...

我都唔係太記得,不過有次係超聲波+驗血,另外有次係 t21 我明白 t21 係外面做既
22周就要做結構喇,而加就係糾結要唔要換去聖保祿 不過聖保祿無結構要再 refer 去外面做

男爵府

Eatqqq 發表於 20-4-10 11:13

開刀唔洗貴兩三萬咁多

其實好多有數得計嘅

分娩套餐費用: 養和開刀好似28xxx
醫生費: 養和駐院醫生一般收 30000
巡房費: 大約每日1000 x 5日
麻醉科醫生費: 大約10000
兒科醫生費: 大約1000至1500 x 5日

再加一啲雜費,藥費,BB 做唔做代謝病測試嘅費用,嗰度多幾千蚊,如果一切順利的話,費用大約就係咁多

當然如果要照燈,瞓箱呢啲就要另外一筆錢了

複式洋房

回覆 Eatqqq 的帖子

養和照結構會係母胎學醫生做,不過就只係得2D

複式洋房

我睇開 St Paul :
平時普通產檢 照聲波 $6xx 埋單

生仔嘅話 要個別問醫生收費幾錢
吾同醫生可以相差1萬
黎緊我都book St Paul 生 :順產預6-7萬 (如果簡無痛分娩=開刀價);開刀就要8-9萬

想再平D嘅話 可以考慮法國醫院
不過最重要係 你嘅心儀醫生響邊間掛診丫

大宅

我喺養和做人工 產檢到生 診金1000 超聲波850 之後加到900 我住半私家搵副院長開刀埋單15萬 bb冇照燈 28週後驗到有唐尿去左糖尿科個度就真係次次幾千蚊喇

複式洋房

我因為宮頸短 每個禮拜要返養和覆診 醫生費 超聲波 藥費 lab費 加加埋埋每次真係4千零 但係因為藥都要2000

複式洋房

19年4月係St.paul開完刀生,非常滿意,bb房護士好nice...上年埋單出院$86000,搵掛單醫生開刀

複式洋房

同其他媽媽一樣,今年我响養和做普通產檢千九蚊一次,十零週嗰陣護士已經俾咗個收費表我,有齊晒醫生/麻醉/兒科等收費,你下次覆診可以問護士攞嚟參考。

我後來轉左醫生,比較權威+掛單養和嘅,一次產檢二千幾,仲甘

別墅

Eatqqq 發表於 20-4-10 11:17
我都唔係太記得,不過有次係超聲波+驗血,另外有次係 t21 我明白 t21 係外面做既
22周就要做結構喇,而加 ...

養和做結構無話特別貴喎

複式洋房

JoanneTse 發表於 20-4-10 21:16
我睇開 St Paul :
平時普通產檢 照聲波 $6xx 埋單

而加甘既經濟環境如果聖保祿真係養和一截,可以省 三五萬蚊 都係錢丫。。。聖保祿仲要近屋企,去養和就稍微遠小小

首頁

尾頁

跳至