家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

子爵府

虎到金來勳章

想做樓奴 發表於 20-5-10 09:22
小弟背景:29歲
女友準備結婚(已求)
月入3萬中

1) 你父母想買好d正常, 但佢地知唔知你同女朋友財政狀況, 買唔起佢地理想既樓?3萬中供2萬幾, 壓力太大。之後生b開支大, 要長期屋企人幫手供, 會唔會日後有說話聽?

2) 價錢反映, 近垃圾房, 景觀差平d。

3) 你阿爸想你地同住 / 全佢另一個單支單位?

複式洋房

princessgw 發表於 20-5-10 09:49
1) 你父母想買好d正常, 但佢地知唔知你同女朋友財政狀況, 買唔起佢地理想既樓?3萬中供2萬幾, 壓力太大。之 ...

佢地知我財政狀況,但老豆覺得自己月入高又同時覺得我無用(emoji)‍♂️

垃圾房唔係景觀,係每層呀位掉垃圾袋個度
(門口唔對得)

佢地係預分開住

大宅

princessgw 發表於 20-5-10 09:49
1) 你父母想買好d正常, 但佢地知唔知你同女朋友財政狀況, 買唔起佢地理想既樓?3萬中供2萬幾, 壓力太大。之 ...

壓左層樓供兩邊 ...... 都有風險

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

叫你父母親自去揾、睇樓,得佢感受吓在有限金錢下點選心水。

男爵府

老老實實直接同佢哋講,我都好想買靚啲好啲新啲,但係首期真係得咁多,貴一百萬就係借多一百萬,我哋真係供唔起!亦太冒險!

題外話,貴多一百萬,按揭未必過到壓力測試

父母期望總有落差,我奶奶直情鬧我哋百無搞錯點解打算買一房,緊係買兩房,第時唔夠住點算,我哋考慮老牌籃籌大型屋苑,又鬧做乜買成三十年樓齡。我內心係反白眼嘅,但明白佢哋係不了解現實,只可以恨恨地同佢哋講買唔起嚟打沉佢哋

複式洋房

sheepmui 發表於 20-5-11 11:44
老老實實直接同佢哋講,我都好想買靚啲好啲新啲,但係首期真係得咁多,貴一百萬就係借多一百萬,我哋真係供 ...

唉,我都同佢地講,我都知啦咩係靚樓啦,實際得先得架

複式洋房

想做樓奴 發表於 20-5-11 11:47
唉,我都同佢地講,我都知啦咩係靚樓啦,實際得先得架

見住樓價係咁升,其實都有d驚架

子爵府

有限錢又真係冇可能完美喎,尤其是而家樓咁貴,再講你遲d結婚都要洗筆錢。

有時父母真係離地冇細心了解子女財政狀況,我果時結婚我爸媽都要豪擺,我每日拎住唔同酒店菜單,日日喺佢地面前講要擺哩間幾錢果間幾錢,當然說話態度係傾偈分享無辜樣,之後我爸媽都冇乜要求由我揀了。你父母應該好錫你,不妨多溝通。

子爵府

虎到金來勳章

想做樓奴 發表於 20-5-10 09:52
佢地知我財政狀況,但老豆覺得自己月入高又同時覺得我無用(emoji)‍♂️

垃圾房唔係景觀,係每層呀位掉垃 ...

供樓唔係1,2年既事, 選一個能力範圍內既,
要中晒佢地要求唔係無,係無錢。

狠狠地講, 你只可比到甘多錢, 超個個數買唔起

男爵府

回覆樓主:

其實粉嶺樓5百萬已經好好,牽晴間,碧湖花園,花都廣場, 聯和墟嗰邊都有好多私樓
你買7百萬會好吃力

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

冇辦法,仲需要父母幫手,唯有同佢地溝通,話俾佢地知而家先29,人生第一層樓降低高求,但求有得落腳,先可以計劃結婚生仔,將來再儲錢換個好少少。有時老人家以為有能力幫到你,就叫你去馬,但都冇體諒你嘅擔憂。

我細佬畢業後開始儲錢,我老豆阿媽成日想知佢地打算幾時結婚,佢又唔耐煩話未咁快,我地又唔敢過問太多,後尾無意中得知想買左樓先考慮結婚,但2人一齊儲都追唔切樓價,我老豆有話買樓會幫手,但細佬一來唔想郁老豆老本,二來又冇概念老豆幫幾多,後尾全家攤開來講,商量老豆可以幫手嘅銀碼,細佬每月可接受嘅供款壓力,再選擇心儀嘅屋苑。所以溝通好緊要。

男爵府

回覆樓主:

我記得當年我第一次買樓 (細單位, $125 萬) ,爸爸睇咗一次,望住我笑笑口,睇住我簽約。

男爵府

家人資助嗰筆使唔使還?我當年係話問佢地借,之後慢慢還。咁樣係咪自主度高D呢?我睇樓至收樓都無問佢地意見。

複式洋房

ahmi 發表於 20-5-11 20:09
家人資助嗰筆使唔使還?我當年係話問佢地借,之後慢慢還。咁樣係咪自主度高D呢?我睇樓至收樓都無問佢地意 ...

唉,其實一邊供一邊比埋管理費又比家用,無理由家用當還錢(emoji)‍♂️ 如有額外還都唔知幾時還得完(emoji)

男爵府

想做樓奴 發表於 20-5-11 20:10
唉,其實一邊供一邊比埋管理費又比家用,無理由家用當還錢(emoji)‍♂️ 如有額外還都唔知幾時還得完(emoj ...

如咁掹掹緊,仲無可能兩邊供啦。真係要開心見誠同佢地傾番你個情況。

男爵府

睛靈勳章

回覆 想做樓奴 的帖子

我99 同埋佢哋兄弟姊妹就係D咁樣嘅人,97 時結婚,我自己有層得寶花園自住樓,又係話細,廁所都轉唔到身!其實我單位已經是全屋苑最靚最大又冇窗台!後尾有人找agent 上門求賣比佢!頼死到零晨一點都唔走!攪到最後賣出左才後悔!99 唔認自己錯!
買樓最好位置好放便就可以!

我都好D,我媽咪借錢比我買到又大又新的大埔樓,但係唔升乜!得寶就係咁升五倍六倍升!好啦住大D,又來了,話隔涉,見到我一停工作,照顧仔,又日哦夜哦,唔使住咁大,住細D,佢以為佢我老公供樓好辛苦,其實乜都唔知!我老公竟然又聽佢講,2010 又賣咗層欠100 萬都冇的樓,因為佢見買咗八年都冇乜升!點知一賣了升到冇朋友!

好彩我一賣了半年,日日睇樓日曰升!根本冇能力買又新又大又方便的樓!老公,99 唔使理,佢哋話樓價一定跌兩年內!我自己清楚自己話事,自己差差地買了層細一半,二樓的單位,二十幾年樓,仲比99 及叔仔老婆笑!但係住細一半,住舊二十年,又冇車位,都係三房兩廁所,最好笑我99 唔知,其實我老公仲要由一百萬供樓變咗二百幾萬供樓,仲貴過我地舊樓的價錢!如果再遲啲,就入唔翻去!

我叔仔兩公婆就慘啦,08 年比我99 講到佢哋層新樓這樣那樣,兩間房點樣生小朋友及工人,賣出左,有兩個小朋友,買唔返!現在一家四口都係租屋,租金越貴,工人都cut 了!屋住越細!現在又年紀大,都慘,竟然99 話佢叔仔自己決定賣樓,唔關佢事!

複式洋房

一講起呢d發現大家都好多心酸(emoji)

琥珀宮

想做樓奴 發表於 20-5-10 09:22
小弟背景:29歲
女友準備結婚(已求)
月入3萬中

當年我係買左樓先通知父母,但我一元都冇攞過

pakyumama    發表於 20-5-12 09:17

伯爵府

虎到金來勳章

想當年我地都係買最細單位上車先, 住左10年,有小朋友唔夠住,加上樓價不停升, 我地先再補多幾十萬換大D.
唔夠錢買細單位做踏腳石囉
好難儲夠首期架

首頁

尾頁

跳至