自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

在家炒工人姐姐第一句點開口? 我第一次炒工人, 有咩要注意, 謝謝!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

最好出埋封解僱信,一式兩份,佢一份,你一份
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

搵多兩個人做witness,最好agent肯黎
搵人帶走小朋友,減少混亂機會

伯爵府

畀面勳章

記得全程錄影

大宅

回覆樓主:

最好帶去agent到。即時執野買機票送佢走

goldpiglet    發表於 20-5-21 22:23

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

記得send 終止僱傭張form給人民入境事務處

子爵府

我嗰陣都係揾agent上我度帶佢走!

男爵府

如果買機票買第十四日, 咁佢忽然中間個段時間想走咁我仲洗唔洗買過?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fanny媽媽 發表於 20-5-21 14:52
在家炒工人姐姐第一句點開口? 我第一次炒工人, 有咩要注意, 謝謝!

計好哂今個月嘅人工, 未放年假(按比例), 一個月代通知金, 機票錢...
白紙黑字一式兩份交俾佢簽收, 你自己存一份.
預早通知AGENT接收工人姐姐, 因為你即炒, 姐姐都要搵地方暫住.
如果驚佢情緒不穩, 最好搵朋友或家人帶走小朋友, 自己就搵多個人在場做証, 最好係AGENT個邊.
睇住佢執好行李, 交還鎖匙/八達通(如由僱主提供)
送佢落樓, 話聲俾管理處知姐姐已離職~
通知入境處你已解僱工人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

點解炒呀?呢樣都好重要?

水晶宮

決定炒不要心軟,同公主上agent攪可

大宅

我不單出埋封解僱信,一式兩份,佢一份,你一份,而且還去了管理處,有見証,有錄影。

男爵府

回覆 香港熊貓 的帖子

直頭去樓下座頭攪掂手續?

伯爵府

Fanny媽媽 發表於 20-5-21 15:53
如果買機票買第十四日, 咁佢忽然中間個段時間想走咁我仲洗唔洗買過?

Sure not

男爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

因為agent話如冇傾好上機日期可買第十四日就冇問題既, 所以唔肯定得唔得

伯爵府

Fanny媽媽 發表於 20-5-21 16:22
回覆 歌莉亞 的帖子

因為agent話如冇傾好上機日期可買第十四日就冇問題既, 所以唔肯定得唔得 ...

總之有張機票比佢就完咗僱主責任,佢亦有權找到新工唔上機
佢衰咩呀?

男爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

似借左財仔, 但我未有證據, 同埋滿口大話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

記住換大門鎖

子爵府

依家好難有海外工人黎到,諗清楚?

翡翠宮

牛年勳章

早前即炒咗個借錢工人,愈嚟愈無心機做,搣我個女

同agent夾定日子時間,我搵個星期六下晏,叫長老帶走小朋友,我同c6在家。同姐姐講炒佢(我嗰個借錢佢都知我遲早炒佢),你同佢講表現唔好,唔好話唔需要姐姐,佢會追你遣散費。

之前買定幾個紅白藍袋俾佢執包袱,睇住佢執嘢,俾一個鐘佢執。拎埋出糧紀錄contract等文件,一齊去agent度,agent計糧、計代通知金,計埋假期,印張list俾佢簽名,即時問佢想邊日走,book機票,所有文件簽名作實,尤其機票要簽多張係跟佢本人意願買。c6拍video影底交收過程,agent再跟手填埋入境處份表。

wcpcelia    發表於 20-5-22 10:50

首頁

尾頁

跳至