自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

黎明父親節前夕派台新歌《顧家》有兩個版本,一個「同居版」,一個「已婚版」,女聲會出現在「同居版」內,兩首歌今早在各大音樂平台上架已高佔排行榜位置,尤其有女聲的「同居版」更高居榜首。但我覺得已婚版好聽D,同埋已婚版長過同居版。

已婚版歌辭

誰和誰 長吻到斷氣 像演戲
誰和誰 狂奔於沙灘 和雪地
而平凡情侶 也許只 像知己
沒誇張生死 隨歲月流逝 靜靜在一起~
為何還 埋怨過聖誕 未真正約會你
遺忘誰 維修好手機 電腦樣樣完備
常沉默但我 雷電夜 總給你挽著臂
齊整過每日 我便滿足 不祈求傳奇
沒有溫柔和鮮花
但夠顧家有用嗎
忘掉了情人節嗎 平日卻一直留下
我只盼 年年 淡淡 暖暖 像綠茶
浮誇風的戀愛家
甜味確實有點假
沒有詩 沒有畫 亦沒有空學結他
愛你卻不靠密碼
明白你 其實怕 濃情是太難量化
才計較虛偽情話
我不過 無暇 浪漫 替你 摘月牙
其他的細節 還不週到嗎
同行時 男女永遠對 幸福各有理解
誰明瞭 男人的體質 無法直白告解
人崇尚實際 甜蜜蜜 怎麼要有十誡
情願你快樂 我便放心 不遺餘力捱
沒有溫柔和鮮花
但夠顧家有用嗎
忘掉了情人節嗎 平日卻一直留下
我只盼 年年 淡淡 暖暖 像綠茶
浮誇風的戀愛家
甜味確實有點假
愛你卻不靠密碼
才計較虛偽情話
我不過 無暇 浪漫 替你 摘月牙
其他的細節 還不週到嗎
伴我多年還好嗎 從沒太大問題吧
讓我不時提一下 我未顧己都顧家
比最高難完美吧 不過比下亦不差
唯未可擔保~ 玫瑰訂過幾打
未算溫文而優雅
但會吃苦有用嗎~
長路有雨有風沙~ 仍做你守護人馬~
我不怕 年年 默默 灌溉 著嫩芽
情願聽無瑕誓約
亦不想我兌現嗎
愛你卻不靠密碼
才計較虛偽情話
愛得太 奇情 浪漫 故意 便肉麻
餘生都送你 還不足夠嗎

你會揀一個顧家而唔識浪漫嘅老公嗎?

我講先,男人顧家果種都係一種浪漫,不過要細水長流同細心女人至會明白。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

BK Milk勳章

我想說,其實都好幸苦。女人對精神層面要求高,顧家自然好,若完全不浪漫都好失落

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個人認為顧家比較重要。

日月水火    發表於 20-6-25 11:00

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我同C6 老夫老妻,同意顧家係浪漫嘅另一層次! 谢推介,好聽

男爵府

回覆樓主:

如果只可以揀其一,我會揀顧家,當然兩樣都有就最好啦

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

男人識浪漫真係可遇不可求繁上添花咋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

appledai 發表於 20-6-18 10:45
我想說,其實都好幸苦。女人對精神層面要求高,顧家自然好,若完全不浪漫都好失落 ...

其實男人對精神層面要求未必低,只係佢地要求嘅定義不同,當然顧家又浪漫就最好,但要揀的話,得把口講到識飛天都冇用,正如歌辭入面提到「維修好手機,電腦樣樣完備。。。忘掉了情人節嗎,平日卻一直留下。。。長路有雨有風沙~仍做你守護人馬。。。」呢D關懷要體會,講出嚟當然會感動,但其實如果男人對女人事事擔戴的話,呢個女人喺男人心目中嘅份量非常重。

曾幾何時我聽到男人同朋友嘅對話,當時男人嘅爸爸走咗,屋企其他人冇一個幫佢搞爸爸葬禮,每個通知親戚朋友嘅電話都係佢同太太兩個打嘅,太太每日陪佢奔走,由朝到晚去花店去殯儀館去申請死亡証等,男人過後同親友提及,每次都係讚佢太太喺佢最需要陪伴同幫助嘅時候給予一切支持,連佢心情唔好發脾氣,太太都冇怨一句,佢失眠,太太陪佢起身坐陪佢睇電視~其實男人係知道女人對佢地好,只係佢地未必宣之於口。

水晶宮

回覆樓主:

我c6正是

polliebb    發表於 20-6-19 09:15
Giyueng    發表於 20-6-19 06:51

王國長老

1314625 發表於 20-6-18 14:10
我c6正是

恭喜,幸福

水晶宮

回覆 rose-mag 的帖子

當然要顧家啦,為家庭承擔都是責任的一種。得把口那種男人,往往到最後,女人最慘。最憎男人得把口。

rose-mag    發表於 20-6-19 06:48

大宅

首歌幾有意思,但好怕啲歌詞咁多「嗎」「吧」做句尾,比較低層次作詞,而家啲作詞人墨水少得可憐

王國長老

外星語 發表於 20-6-18 14:40
首歌幾有意思,但好怕啲歌詞咁多「嗎」「吧」做句尾,比較低層次作詞,而家啲作詞人墨水少得可憐
...

由雷頌德作曲、編曲及監製,黃偉文填詞

公爵府

顧家重要,好多嘢都會令人快樂,浪漫只係其中一種,我同老公吹水講無謂嘢笑一餐好快樂,同老公一齊分工合作教養小朋友都好快樂。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我C6正是顧家但不浪漫

王國長老

feifei_baby 發表於 20-6-18 14:57
顧家重要,好多嘢都會令人快樂,浪漫只係其中一種,我同老公吹水講無謂嘢笑一餐好快樂,同老公一齊分工合作 ...

快樂好緊要,成世人流流長,兩夫妻就算生活唔富裕,一齊捱都係開心嘅。
浪漫我覺得係錦上添花,如果心意相通,就算係幫你酙杯水都令人窩心。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我老公就係呢種人,顧家但不浪漫

rose-mag    發表於 20-6-19 07:10

王國長老

qq媽媽咪 發表於 20-6-18 15:00
我C6正是顧家但不浪漫

顧家已經好好,成日見人話老公咩都唔做,淨係打機,仲有衰到成日鬧仔女,家嘈屋閉。

侯爵府

有冇浪漫的例子
係男人做d乜的例子可以講下嗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 20-6-19 07:10
顧家已經好好,成日見人話老公咩都唔做,淨係打機,仲有衰到成日鬧仔女,家嘈屋閉。
...

我明呀,所以自己成日買嘢比自己,氹下自己

王國長老

HKITMan 發表於 20-6-18 15:10
有冇浪漫的例子
係男人做d乜的例子可以講下嗎

你指我喺上面講男人顧家果種都係一種浪漫?
倒如:知你忙,幫你接仔女放學/買定餸俾你煮飯(甚至煮埋俾你食)~
又或者:知道你M到會唔舒服會痛,煮熱嘢俾你食,幫你準備個暖水袋~
得閒幫手執屋,等你唔駛一個做晒家務
仔女升學嘢一齊搵資料,主動去問人去睇學校

其實日常好多細微嘢,如果識得欣賞,都可以覺得好浪漫,因為背後嘅動機就係想老婆仔女開心。

199707100304    發表於 20-6-19 11:25

首頁
12345...9

尾頁

跳至