懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

搬新屋啦!!!!!!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

thanks jelly

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 jelly-pudding 於 09-6-1 18:22 發表
搬新屋啦!!!!!!!!!

e... 啱啱返黎就見到搬左新屋喇

今日收到美讚臣既入會禮物, 3罐細奶粉, 1個奶粉袋 + 1張包被 真係好喇! 應該仲會有雅培及雀巢

珍珠宮

有facebook既mama快d join埋我地facebook既0908MaMaClub啦

http://www.facebook.com/topic.ph ... php?gid=69756249141

大宅

原帖由 雨晴B 於 09-6-1 18:27 發表
有facebook既mama快d join埋我地facebook既0908MaMaClub啦

http://www.facebook.com/topic.php?topic=7404&uid=69756249141#/group.php?gid=69756249141

啱啱join左lu... 一路都唔記得添, 好彩雨晴係度提一提姐

伯爵府

jelly-pudding & ada,

唔記得食鈣片, 係較易抽筋的... BB呢個時期骨骼發展得好快, 儘量記得食啊!

陀大女時, 我都係有一輪間中唔記得食鈣片, 都試過抽筋, 等我食返正常, 就無事啦!'

每日定時, 無咁易忘記食的!

ying2,

休息夠就OK啦... 我去完成日街, 第二日要nap下先抖得返... 平時, 我就挨住沙發睇陣書, 想訓就訓, 唔訓就當休息下... 不過, 我成日都去街!

聽日我想去游水(朝早10am), 有無興趣?

雨晴B,

係呀! 係打z-eggㄚ! 我BB都開始間中打架啦!

別墅

美讚臣?? 我淨係收過1個奶粉袋咋... why??

原帖由 erica615 於 09-6-1 18:26 發表

e... 啱啱返黎就見到搬左新屋喇

今日收到美讚臣既入會禮物, 3罐細奶粉, 1個奶粉袋 + 1張包被 真係好喇! 應該仲會有雅培及雀巢

別墅

bb 換片抹 pat pat 用邊隻濕紙巾好??

我想問下咁多位...

"思詩樂 嬰兒濕潔淨棉" 只含嚴格淨化的純水,絕無化學品和添加劑, 好似幾好...

大宅

原帖由 lovecarey 於 09-6-1 18:51 發表

因為係我去睇C+時d姑娘比我填form架! 佢地比左3張form我, 1張美讚臣, 1張雅培, 1張雀巢, 佢地同我講話填左之後每間都會送3罐奶粉比我架 真係好正!

複式洋房

我都join左啵....點解無奶粉既....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-6-1 18:48 發表
jelly-pudding & ada,

唔記得食鈣片, 係較易抽筋的... BB呢個時期骨骼發展得好快, 儘量記得食啊!

陀大女時, 我都係有一輪間中唔記得食鈣片, 都試過抽筋, 等我食返正常, 就無事啦!'

每日定時, 無咁易忘記食的!

y ...

我聽日想瞓晏d,所以叫工人帶亞女去pg,呢2日都攰攰地,尋晚去marriot食buffet,不過所有生嘢都冇食! 最貴食咗幾件花膠和塊牛扒...
我抖吓先唔去swim嘞. 我叫c6 wed放假陪我swim,不過我估佢睬我都傻~
我thursday去產檢呀.

大宅

畀面勳章

原帖由 lovecarey 於 09-6-1 18:51 發表

Me2.....

珍珠宮

原帖由 lovecarey 於 09-6-1 19:00 發表
我想問下咁多位...

"思詩樂 嬰兒濕潔淨棉" 只含嚴格淨化的純水,絕無化學品和添加劑, 好似幾好...

思詩樂 嬰兒濕潔淨棉唔係用來抹pat pat ar.....用來清潔口腔.....抹pat pat的濕紙巾我會用huggies, 乾棉先會用思詩樂

珍珠宮

美讚臣我都係only有奶粉袋, 因為我係健康院or醫院門口填表

而有d sis有好多gift既原因係因為佢地係c+診所填表, 有醫生chop先有咁多gift

珍珠宮

jj,

就係依家小b間唔中都會打c-egg, 岩岩先打完咋

大宅

原帖由 雨晴B 於 09-6-1 20:37 發表
美讚臣我都係only有奶粉袋, 因為我係健康院or醫院門口填表

而有d sis有好多gift既原因係因為佢地係c+診所填表, 有醫生chop先有咁多gift

其實我係健康院門口都填過表ga, 仲有對手物仔即時送比我... 只係我填完先記得係C+度填過 mouth:

複式洋房

About 奶泵, Medala Swing 二手價, 你哋買幾錢?

I like Symphony (韻律型 rental $790/mth) more than Lactina (樂天型 rental $500/mth) but the former one is more expensive. That's why I am also considering Swing (selling px $1620)

I will deliver my baby at PWH so I wont have a chance to try (at private hospital)!!!!

According to the leaflet of Medela, 消毒方法 is "Heat it up and allow to boil for 3 minutes". 不建議使用蒸氣消毒煲消毒配件。

別墅

咁抹pat pat 應該用濕紙巾 or 乾棉??

thx~~

原帖由 雨晴B 於 09-6-1 20:35 發表

思詩樂 嬰兒濕潔淨棉唔係用來抹pat pat ar.....用來清潔口腔.....抹pat pat的濕紙巾我會用huggies, 乾棉先會用思詩樂

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 kitwongbb 於 09-6-1 21:17 發表
About 奶泵, Medala Swing 二手價, 你哋買幾錢?

I like Symphony (韻律型 rental $790/mth) more than Lactina (樂天型 rental $500/mth) but the former one is more expensive. That's why I am also considering ...

其實我覺得Symphony和Lactina差不多,不過Symphony is more compact (use less space) & looks better, while Lactina is more heavy I guess it's because is an older version. You can go to 尚健 and compare the real thing.

I don't remember I steamed the breastshields (喇叭) coz it wasn't that dirty, I only washed it and rinse under hot water. I didn't steam the tubes at all, if you want to wash it, the saleslady told me to wash tubes in warm water and let it dry while the pump is turned on for a few mins.
But I did steamed the valves and membranes and they didn't deform in shape.
Personally, I think the "swing" model is quite nice to have, but I have no choice coz my "mini electric plus" were given to me from a relative who didn't use it at all, so I got to save some $.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lovecarey 於 09-6-1 21:35 發表
咁抹pat pat 應該用濕紙巾 or 乾棉??

thx~~

乾棉濕水抹patpat最好(又平d),如果懶也可用濕紙巾,出街用.

首頁

尾頁

跳至