自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

呢件事係我識咗超過廿年,舊同事兼好友親口講我聽。佢份人性格中意講笑,有秘密寧願唔講,但唔會講大話,所以我相信佢所講 !

利申:我本人唔迷信,但入屋會叫人、入廟會拜神!

大約未夠十年前,我朋友親口同我講,話有一次佢有個前輩朋友去世,喺港島區某大殯儀館設靈。咁佢話約埋一班好友,下午就去到該殯儀館靈堂,先三鞠躬及上香後,再待去世者家人敬禮,一班人坐埋一邊,喺現場坐咗一陣聊天 !

之後佢哋再聽見堂官,突然大聲叫:『有客到,一鞠躬...二鞠躬...三鞠躬...家屬謝禮!』。但果下全個靈堂,包裝我朋友一班人、其他到場致意人士,及去世者家屬都表現極之愕然 !!!

在場人士擰轉頭睇,竟然並無任何來賓到場,見到堂官表現當堂好愕然及苛驚訝 ! 現場其他殯儀館職員見狀,立即通知其他職員同事前來協助,其中一人急急拎來一對紅色筷子,用紅色筷子夾出事堂官左手中指,其他人合力將出事堂官,抬離現場並眾人一直唸唸有詞 !

之後搵另一位堂官代替,並解釋該位出事堂官,之前有感冒唔舒服,服咗藥開工,所以有少少頭暈眼花,叫現場各位唔好誤會及怕,不停講唔好意思添! 【完】

#唔知大家相唔相信,及有冇聽過或遇過類似事?

子爵府

smart_lam 發表於 20-10-13 15:03
呢件事係我識咗超過廿年,舊同事兼好友親口講我聽。佢份人性格中意講笑,有秘密寧願唔講,但唔會講大話,所 ...

有事都話無事架啦,唔通話靈堂有鬼咩 所以我會相信

水晶宮

D職員唔駛咁大反應嘛?我意思此地無銀
入得呢d場所,其實都預左,差在撞唔撞得應啫

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

就算見到都唔駛夾手指咁誇下話。
見到啫,又唔係鬼上身。
做得呢行應該經常見到,下下成班衝過黎夾佢手指,隻手指都好傷下。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

個度有靈界朋友唔出奇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

呢件事係我識咗超過廿年,舊同事兼好友親口講我聽。佢份人性格中意講笑,有秘密寧願唔講,但唔會講大話,所 ...

有次朝早去大殮準備出殯時,見到有個細路仔係走廊度行,到有陽光照到入黎既地方,個細路自動消失,隔離仲有個著住嗰間制服既職員定堂官跟住

複式洋房

哇,咁咪好采有人識點趕隻x走,否則實出事

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

信,嗰度有唔出奇,不過堂官咁都分唔到就好奇怪

伯爵府

五年前我媽同我細佬守夜通宵,佢地堅持,職員講明晚上會鎖門出左去無人開門
我媽半夜(三四點)係雜物房休息聽到有一男女行左入黎討論佈置

男爵府

豬吉 發表於 20-10-13 16:05
五年前我媽同我細佬守夜通宵,佢地堅持,職員講明晚上會鎖門出左去無人開門
我媽半夜(三四點)係雜物房休 ...

依家確係極少人堅持守夜

wcpcelia    發表於 20-10-14 10:19

大宅

seaman1982 發表於 20-10-13 15:28
就算見到都唔駛夾手指咁誇下話。
見到啫,又唔係鬼上身。
做得呢行應該經常見到,下下成班衝過黎夾佢手指, ...

有道理

子爵府

豬吉 發表於 20-10-13 16:05
我媽半夜(三四點)係雜物房休 ...

哎呀,咁你媽咪同細佬驚唔驚呀?有冇睇到個身影,抑或淨係聽到聲?

伯爵府

princessally 發表於 20-10-13 17:45
哎呀,咁你媽咪同細佬驚唔驚呀?有冇睇到個身影,抑或淨係聽到聲?
...

我媽唔驚細佬瞓左,佢不嬲唔太怕鬼
有聲only因我媽在換衫間房仔內唔會衝出去睇

男爵府

smart_lam 發表於 20-10-13 17:24
依家確係極少人堅持守夜

住得遠~來回浪費時間0600am要開始上香~~守夜可以keep住燒野~~

大宅

pomanlife 發表於 20-10-13 15:38
信,嗰度有唔出奇,不過堂官咁都分唔到就好奇怪

堂倌分吾清吾出奇,d朋友仔有時只係靜靜地企埋一邊,睇你哋做近乜,而堂倌忙近冇正面留意好正常

大宅

佢地應該遇好多

大宅

catvicky 發表於 20-10-13 18:24
住得遠~來回浪費時間0600am要開始上香~~守夜可以keep住燒野~~

唔興喇宜家

水晶宮

Bileemum 發表於 20-10-13 18:48
唔興喇宜家

租隔離酒店
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

Bileemum 發表於 20-10-13 18:48
唔興喇宜家

係唔興, 不過當刻有家人住得遠又辟,又唔想比貴的士錢...(老人家一句:我都係陪多佢最後一夜啫⋯⋯)唔關時興與否,只為心理和方便之法!

hsbc005    發表於 20-10-14 18:40
Bileemum    發表於 20-10-13 19:19

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至