婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

Bb隨時可以出世啦,本來一早想搵陪月,但媽媽經常接觸陪月就好堅持叫我唔好請,佢可以請一個月假黎幫我坐月,我老公又會請一個月假,所以無請到陪月。

我弟弟份工因為好難搵人頂替,年中無休。

前些日子返家食飯時,媽媽無啦啦話請左成個月假幫我坐月,問弟弟需唔需要佢頂下,佢放幾日假。

我聽到十分難受,即刻搵其他野整分散自己注意力,一走出門口就喊唔停,到今日我都釋懷唔到。唔知係咪因為從小都係重男輕女關係還是懷孕關係,我係咪過分敏感?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

難受係邊到?

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

12167788 發表於 20-12-16 00:38
Bb隨時可以出世啦,本來一早想搵陪月,但媽媽經常接觸陪月就好堅持叫我唔好請,佢可以請一個月假黎幫我坐月 ...

試吓出去找陪月

子爵府

我愛Corina 發表於 20-12-16 06:34
難受係邊到?

應該係亞媽最初話請左成個月假陪坐月,
突然間又話頂細佬幾日,即陪唔到佢坐月
(幾日)。

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

太敏感吧...
呀媽故特登請成個月假, 老公又請成個月假, 咁見細佬份工年中無休, 呀媽有幾日去幫細佬頂下, 都唔係咩過分野?? 唔明有咩難受...

Charsss    發表於 20-12-21 01:22

男爵府

Bb隨時可以出世啦,本來一早想搵陪月,但媽媽經常接觸陪月就好堅持叫我唔好請,佢可以請一個月假黎幫我坐月 ...

明白你難受媽媽本身話幫你坐月,突然可能唔見左幾日少左個人照顧自己,咁起碼仲有老公。
好多華人家庭都重男輕女,自己調節心態,否則到老你都未能息懷。
將目光放係媽媽絕大部份時間都照顧你同BB, 學習欣賞同感恩,放過自己,我地控制唔到別人既心用同等既愛來愛我地。

Charsss    發表於 20-12-21 01:22

別墅

換個角度,如果你媽唔肯請假陪你坐月,但就請假俾個囝休息,你心理是否好過D

男爵府

牛年勳章

回覆 12167788 的帖子

好明白你感受,唔好叫你媽幫你坐月拉。會有好多說話聽。親身經歷。

民房

你估我唔到 發表於 20-12-16 10:04
太敏感吧...
呀媽故特登請成個月假, 老公又請成個月假, 咁見細佬份工年中無休, 呀媽有幾日去幫細佬頂下, 都 ...

我老公唔識煮野嫁,連煲飯都唔識,最多應該可以幫手換片掃風執頭執尾咁。
其實我都懷疑自己係咪太敏感太霸道

民房

kaman0617 發表於 20-12-16 10:25
明白你難受媽媽本身話幫你坐月,突然可能唔見左幾日少左個人照顧自己,咁起碼仲有老公。
好多華人家庭都重 ...

係,多謝你開導,自小家庭好重男輕女,所以我好似好敏感,有d神經質。

民房

Chloe199401 發表於 20-12-16 11:41

好明白你感受,唔好叫你媽幫你坐月拉。會有好多說話聽。親身經歷。

但我就到預產期啦,陪月又無時間搵啦

子爵府

可能懷孕影響荷爾蒙,又或者平日大大小小的事令你今次對你媽媽的舉動咁大反應,其實你同你細佬都係你媽的子女,佢關顧你,都可以關顧你細佬

即使你請陪月,陪月都會放假,你都會有要自己一個湊B的時間,所以唔需要太介懷

珍珠宮

樓主放心, 到你生左, 你自然識湊

男爵府

kaman0617 發表於 20-12-16 10:25
好多華人家庭都重 ...

如果唔係樓主要坐月 係手指罅漏幾日俾細佬,細佬一直都無得休息添,淨係呢件事真係睇唔到有幾重男輕女,樓主仲有老公都請咗成個月假,又唔係完全無人照顧

Charsss    發表於 20-12-21 01:23
Jw0703    發表於 20-12-16 14:23

民房

HOPEFORBB 發表於 20-12-16 12:13

可能懷孕影響荷爾蒙,又或者平日大大小小的事令你今次對你媽媽的舉動咁大反應,其實 ...

你講得好岩,多謝你比多個角度我睇野

民房

uckukuku 發表於 20-12-16 13:18
如果唔係樓主要坐月 係手指罅漏幾日俾細佬,細佬一直都無得休息添,淨係呢件事真係睇唔到有幾重男輕女,樓 ...

我媽真係非常重男輕女,由細到大都係咁,例如我細佬要咩玩具食咩全部有求必應,甚至舊玩具唔肯比我玩,我媽都唔會出聲,永遠係要讓細佬,食飯從來無夾過送比我,但會一路夾比細佬,細個已經好難受,好似寄人籬下咁,家務全部都係我做曬。係近年大家關係先緩和返,但我每次返娘家一樣要幫手做好多野,好似我就黎生咁,一樣要幫佢地換床單被套,執屋,缺咩都係我買。

男爵府

12167788 發表於 20-12-16 14:10
我媽真係非常重男輕女,由細到大都係咁,例如我細佬要咩玩具食咩全部有求必應,甚至舊玩具唔肯比我玩,我 ...

佢始終都為咗你請咗一個月假,都準備花好多時間去照顧你,唸嘢正面啲啦~ 你老公都係,當然唔好期望佢地有陪月咁專業咁叻,但係大家一齊面對生活巨變,肯餵奶換片抱下BB,俾你有時間安心抖啖氣已經差好遠,唔好開口埋口話佢唔識,多啲讚賞大家都開心~~ 媽媽你也不用太緊張,生咗出嚟就識湊是真的,俾啲信心自己

子爵府

12167788 發表於 20-12-16 14:10
我媽真係非常重男輕女,由細到大都係咁,例如我細佬要咩玩具食咩全部有求必應,甚至舊玩具唔肯比我玩,我 ...

一直係咁你都唔出聲,人哋咪覺得一個願挨一個願打,冇得講!
心裏面覺得唔忿氣,就應該 作出反抗!
我家都係重男輕女,雖然我係最細一個,由細到大我都覺得唔公平!

民房

uckukuku 發表於 20-12-16 14:36
佢始終都為咗你請咗一個月假,都準備花好多時間去照顧你,唸嘢正面啲啦~ 你老公都係,當然唔好期望佢地有 ...

多謝曬你,多謝曬大家開解,心情開朗返曬,唔洗一個人鑽牛角尖流眼淚啦

民房

wingyaumama 發表於 20-12-16 17:49
一直係咁你都唔出聲,人哋咪覺得一個願挨一個願打,冇得講!
心裏面覺得唔忿氣,就應該 作出反抗!
我家都 ...

以前細個唔知咩叫重男輕女,淨係覺得唔公平,明明細佬打我,媽媽都要叫我讓佢。出街淨係拖佢,我跟尾行,久而久之成個人真係無咩自信好自卑,出黎工作性格都好懦弱,唔識得爭取自己權益。
不過好感恩我老公好好,咩節日都會送禮比我媽媽,講一翻窩心ge說話,改善左我同媽媽關係。
細佬係我婚後都改變左好多,生性左成熟左。家庭氣氛,關係算係幾好。

首頁

尾頁

跳至