自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=416953376382886&id=109366587141568&anchor_composer=false&ref=bookmarks

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

贊成但實行唔到

水晶宮

kitbebe 發表於 20-12-16 11:38
贊成但實行唔到

所以冼師傅都話一早已知林鄭一定唔會實行全民檢測,林鄭根本唔想去做,一直拖。。。

水晶宮

回覆樓主:

換係cy係特首,好多嘢效果會好唔同,香港半年前可能已經同大陸通關了 香港真是比林鄭害得好慘

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔該,請求,麻煩,特首聽下人意見啦

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

E家幾十種檢測方法,來來回回,沒完沒了,可不忍痛,封城7日,嚟一次全民檢測,成個武漢咁大都做得到,點解香港做唔到?

水晶宮

回覆樓主:

林鄭有推過架,實際有幾多人去做?有幾多人係whatapp 宣傳唔好去做?中央會攞佢地的dna, 私人資料!又宣傳去做的是多蠢的人!就連工會的醫護都上電視講唔建議人去做

有比資源,有比資訊,都搞到差過大陸何解?因為有唔齊心的市民!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

算啦, 佢唔會聽㗎啦, 自己小心為上啦, 靠呢政府防疫真係自求多福..

相信呢個鋪好快又俾人搬入時政

水晶宮

spikenard 發表於 20-12-16 12:06
林鄭有推過架,實際有幾多人去做?有幾多人係whatapp 宣傳唔好去做?中央會攞佢地的dna, 私人資料!又宣傳 ...

林鄭何來推過全民檢測? 中央當初幫香港用意緊係想全民檢測等香港快點清0,但特首明顯唔想!話自願!後來林鄭自己都講認為全民檢測完全無科學根據!!唔會推行!!!

公爵府

spikenard 發表於 20-12-16 12:06
林鄭有推過架,實際有幾多人去做?有幾多人係whatapp 宣傳唔好去做?中央會攞佢地的dna, 私人資料!又宣傳 ...

當初送中有甘有決心?叫佢唔好扮啦

珍珠宮

有班人驚死

伯爵府

不檢測不可返工,D人仲檢唔檢測呢?
要做總有辦法

水晶宮

alicego62 發表於 20-12-16 12:09
當初送中有甘有決心?叫佢唔好扮啦

佢擺明扮嘢應酬下阿爺咋! 叫人自願性喎,難怪阿爺都唔想見佢!

水晶宮

Mar9b 發表於 20-12-16 12:10
不檢測不可返工,D人仲檢唔檢測呢?
要做總有辦法

對啊,辦法總比困難多,何況阿爺已經幫香港立左國家法,牛鬼蛇神退縮,又有阿爺大力支援,只是搵籍口唔想做

伯爵府

emilylam 發表於 20-12-16 12:13
對啊,辦法總比困難多,何況阿爺已經幫香港立左國家法,牛鬼蛇神退縮,又有阿爺大力支援,只是搵籍口唔想 ...
今次政府抗疫令市民失望

男爵府

回覆樓主:

就算全民檢測都會懷疑成效,係咪一次清0就安全,好似之前都有一排係0但又會有突然有無源頭個案之後又再爆,如果入境無著手,都係有機會爆

水晶宮

2024勳章

香港自身檢測力量做唔到,而家咁少人做都要等幾日才出結果,借助外力的話,又唔係一時三刻可以做到,都要雙方籌備一段時間。
回過頭來看,上次即使全民檢測成功清零,但防疫上的漏洞仍致使:1、尼泊爾病毒傳入,以及,2、發現病例後未能成功追蹤及封屋苑,以致造成今日嘅大傳播
如果解決唔到呢兩個防疫漏洞,全民檢測只係再一次勞民傷財

水晶宮

2024勳章

一次全民檢測係無法清零嘅,今日新聞話有港人往內地,在關口和隔離點檢測係陰性,但10日後再檢測就確診。
即係話,一次檢測係唔夠準確,咁是否需要二次檢測?
當然經過一次全民檢測後,潛在患者已經極少,但問題係點樣發現及阻止該傳播鏈?後續措施跟唔上,照樣會繼續大爆發

水晶宮

Yee_ng 發表於 20-12-16 12:14
就算全民檢測都會懷疑成效,係咪一次清0就安全,好似之前都有一排係0但又會有突然有無源頭個案之後又再爆, ...

除了清0外,最重要是外防輸入,香港政府明顯防疫漏洞太多,令病毒不停流入社區,跳舞群組只是一個導火線

水晶宮

czl115 發表於 20-12-16 12:33
一次全民檢測係無法清零嘅,今日新聞話有港人往內地,在關口和隔離點檢測係陰性,但10日後再檢測就確診。
...

後續措施跟唔上,遲早又爆過 要兩者配合的

首頁

尾頁

跳至