自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下我係公司做左十年,上個月15號遞信辭左職,late day會係2月14日(年初3).
上年淨下15.5日大假。 有同上司溝通唔清假補錢。
咁2021年做左1個半月,係咪會照計大假(大概1.8日)?

咁公司係咪出糧出到14日,再加所有大假(17.3日)?

更新: 多謝各位的意見
想在此分享一下我最後攞到嘅工資
2月份嘅糧: HR 用12個月糧除365日,計左14日比我
上年大假15.5日: HR 用12個月糧再除365日, 計15.5日比我
2021大假1.8日:HR堅持唔比我,所以我直接打去問我呀姐, 佢肯比我

2月份嘅糧 用365日黎計,其實少左好多.
因為HR咁計, 所以直接問呀姐比今年嘅大假去補返條數

明白HR 無計錯,只係覺得做左十年嘅公司真係好刻薄

大宅

牛年勳章

nat_wai 發表於 21-2-5 08:46
想問下我係公司做左十年,上個月15號遞信辭左職,late day會係2月14日(年初3).
上年淨下15.5日大假。 有同 ...

你一月份人工,公司應該已經出糧了!
咁你嘅last working day is 14/2,所以公司應要付2月份的14 日(from 1-14/2)薪金給你!
另外上年entitled Annual leave -15.5日
如你一年有14日AL -14x (31+14)/365
今年AL will be 1.726 days
Total entitled AL will be 15.5+ 1.726 = 17.226 days

Sky

子爵府

回覆 nat_wai 的帖子

點解HR要諗辦法扣你啲假?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

HOPEFORBB 發表於 21-2-5 11:20

同問x 2

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-2-5 11:20

HR話我今年未做夠3個月,所以2021年無假。 上年啲假佢想當唔知唔比錢...

大宅

stagea 發表於 21-2-5 11:27
同問x 2

HR話我今年未做夠3個月,所以2021年無假。 上年啲假佢想當唔知唔比錢...

大宅

happy0928 發表於 21-2-5 11:09
你一月份人工,公司應該已經出糧了!
咁你嘅last working day is 14/2,所以公司應要付2月份的14 日(from ...

咁我個計發應該正確。

但HR話我今年未做夠3個月,所以2021年無假唔會比錢...

子爵府

你個HR都極不專業,普通勞工法例都未識,佢真係唔計俾你,你咪同佢講"勞工處見囉"

佢點可以話當唔知,痴痴地

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

nat_wai 發表於 21-2-5 11:31

正常要簽收,先影底,講佢知唔啱數,你唔簽都得既

大宅

牛年勳章

你同HR 講,「你份合約是連續性合約的!點解要由今年先開始計,我已經問咗勞工處。」
Sky

大宅

收票時,係佢面前即場打去勞工處問下大假係咪佢咁計

大宅

勞工法例真係咁架
2021年無假(未夠3個月)
不過2020年啲假要俾足錢你

大宅

牛年勳章

咁你應該返到年二十九(10/2)對嗎?
Sky

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

nat_wai 發表於 21-2-5 11:32
咁我個計發應該正確。

但HR話我今年未做夠3個月,所以2021年無假唔會比錢...

下? 係米真架? 你不是做了10件嗎?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

象牙宮

公司能少給....就少給。
hr 回报老閭。又得一功。

勞工處問下。
病假, 年假都會少給。
海鮮價。有上有落。

勞工處必說算吧。甘少錢, 算吧。
當工人告你時, 勞工處必說少少錢....你給工人吧。

勞工處只幫工人/ 我地雇主。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Sakura16 發表於 21-2-5 13:00

勞工法例真係咁架

未夠3個月無假係指新入職未夠3個月,而樓主做咗超過年,所以唔係咁計,而係要按比例計返

Kuromi1127    發表於 21-2-5 14:17
疫情期間,JM們加油

伯爵府

都要計假喎,因為你唔系新入職

男爵府

咁都講得出,點做hr 啊?你睇下佢點出糧先,唔岩就同佢講,再唔係就搵勞工處幫手,放心,勞工處會同顧主傾,一定追得返的

公爵府

回覆樓主:

del

大宅

牛年勳章

我次次也是按比例計算俾人

首頁

尾頁

跳至