自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

小朋友10歲,牙齒有輕微倒及。
求分享好嘅牙科專科醫生🙏🏻🙏🏻🙏🏻
同你大家知唔知劉潤華/楊日昌醫生好唔好??

伯爵府

好奇一問,恆齒未出晒,可以箍嘅咩?

珍珠宮

好媽媽勳章

meinatmn 發表於 21-2-28 19:23

可以,有d人覺得一次過箍晒抵d啫。不過倒及可能早d處理好d, 我女都八/九歲就搞咗

別墅

回覆 blackypurin 的帖子

牙齒唔齊,好多都等換完牙先整,我仔係倒及,所以早處理較好,可唔可以講下你睇邊個醫生?收費?點整?整咗幾耐?

大宅

你地係自己觀察係倒及牙定牙醫診斷?我覺得我個女有d似倒及牙,但係之前睇牙醫佢又冇話倒及牙

珍珠宮

好媽媽勳章

Mandy_6211 發表於 21-2-28 19:30

牙齒唔齊,好多都等換完牙先整,我仔係倒及,所以早處理較好,可唔可以講下你睇 ...

我女係好古怪,係一邊倒及一邊正常,所以只係箍上排牙,只係箍咗大半年就整好,不過都好貴呀,我都唔記得exactly幾多,好似係三萬up

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

早D去搵矯齒醫生之後唔使剝牙去箍既機會大D,去2家矯齒問下専業意見然後再決定去邊家,其實一般矯齒都唔差。

別墅

回覆 kitty_daniel 的帖子

我係自己睇到,之後去牙科保健問,話係輕微倒及,再自己出去睇趙x波牙醫,佢建議我搵牙科專科做好d

大宅

Mandy_6211 發表於 21-2-28 22:22
回覆 kitty_daniel 的帖子

我係自己睇到,之後去牙科保健問,話係輕微倒及,再自己出去睇趙x波牙醫,佢建 ...

Thanks

別墅

我見箍牙好多都係3萬-5萬,唔計拔牙。不過想搵個好嘅,洗咗錢搞定都好d,聽講有d貼錢買難受

wcpcelia    發表於 21-3-1 11:20

別墅

回覆 yuyueng 的帖子

好的,謝謝回覆

子爵府

Mandy_6211 發表於 21-2-28 19:21
求分享好嘅牙科專科醫生🙏🏻🙏🏻🙏&#12 ...

我女女有一隻門牙倒及,牙科保健叫我同小朋友自己出去睇牙醫處理。
牙醫叫女女做托,帶半年,推返倒及咗嗰一隻門牙出嚟。

男爵府

Mandy_6211 發表於 21-2-28 22:25

我見箍牙好多都係3萬-5萬,唔計拔牙。不過想搵個好嘅,洗咗錢搞定都好d,聽講有d ...

我囡倒及,爆牙 +上下牙齒不能完全咬合
7月開始箍 而家倒及明顯已改善 其他還在處理中 e生冇話要拔牙

珍珠宮

meinatmn 發表於 21-2-28 19:23

某部分啦,我個牙醫建議換晒牙先返去

大宅

我個女同上面jm囡囡差不多情況,再加擠迫齒和上顎輕微細了,睇咗3個專科,做了3套牙模和照了2次X光, 其中2位牙醫都建議先箍上排牙, 到換晒恆齒先上下左右各剝一隻牙, 全部箍一次,但有一個牙醫告訴我e4隻牙箍完有少許橫飛哨牙(側看),忍幾年,之後箍返齊,而第三個就係bk 嘅jm post睇到,佢做法係加擴張器+箍上排牙,係箍齊返,擴張器亦幫助阿囡上顎生返闊d,多d位生牙,希望剝少d牙,同減低生歪的機會,現在上了擴張器2個月,箍咗1個月,上排牙已經無及住下面隻牙,如果係上顎發育問題而倒及最好12歲前做擴張上顎,你有問題如我知都可以答你, 因為我嗰時搵牙醫都感到好無助

大宅

仲有,有d牙醫要個幾月先有期,我上年九月开始同女睇,排下等下都攪到一月先開始,因我女巳經十一,所以好心急, 俾埋jm條link你睇
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19703842

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Mandy_6211 發表於 21-2-28 22:25

我見箍牙好多都係3萬-5萬,唔計拔牙。不過想搵個好嘅,洗咗錢搞定都好d,聽講有d ...

矯齒科起碼5萬以上,已經係幾年前既價,我仔4年前箍3M傳統陶瓷面連retainer 就要6萬3。

別墅

回覆 hugaboo 的帖子

多謝你詳細嘅分享,睇完你個post了解多咗。

別墅

回覆 yuyueng 的帖子

去得專科都唔會平,只係怕遇到唔好嘅,洗咗錢無結果。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔都係十歲剛剛一月開始箍牙都是倒級
箍緊
三萬

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊