自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位媽咪 想問下你哋意見
我本身一直自己教開個仔功課同溫習考試
佢今年二年級 平均分78 ,小一時平均分65
我想幫佢提升成績 應該帶佢去補專科好定功課班好?因為佢做野好慢 粗心大意
我老公話去功課班 因為功課做得好,自然考試就識做
但我覺得專科班會集中係佢弱項 會好啲
請問你哋有咩意見呢?謝謝大家

子爵府

回覆樓主:

趁初少打好個底 ,我會揀專科補習社,可以熟悉不同學校的考試題型,如在學校附近開的甚至有機會留起貴校過往試卷,多操練可增強臨場應變力。

男爵府

wtcys 發表於 21-3-20 01:47
趁初少打好個底 ,我會揀專科補習社,可以熟悉不同學校的考試題型,如在學校附近開的甚至有機會留起貴校過 ...

附近有一間專補我地學校既學生
咁樣幫助會大啲?
即係你都贊成專科班好過功課班?
謝謝你

男爵府

回覆 followgod 的帖子

雖然嗰間補習社專補你仔學校嘅學生都唔一定效果好好我仔學校附近同樣有幾間咁樣嘅補習社
小一有幾個同學去補
一班有咁多學生,有時小朋友做功課做唔切,佢哋會俾小朋友抄答案
溫英文默書係叫小朋友不斷咁抄個生字
當然唔可以代表所有補習社都係咁,或者你問吓有冇家長用緊嗰間補習社

大宅

你自己教到功課緊係報專科班啦,我仔讀過幾間功課班都係功課求其做,回家我仲要執手尾,我覺得功課班等同托管班咁咋,你要提升一定係揀專科班啦,專科班係做工作紙的,同埋師生比例少好多

複式洋房

回覆樓主:

我就覺得小學 仲要得小二,功課班OK
真係有一科半科特別弱先專科
搞得掂d功課咁上會好, 第日呈分先按需要再補專科
(小學嗰陣補過:做功課+有練習有卷=都係功課輔導班)
補習社做曬啲功課連溫習,返到屋企可以挽,同埋冇咁傷老母感情
唔會喺屋企hea做 玩電話,搞到好夜都未做完

伯爵府

專科班會好d,功課班只係應付每日既功課,功課既作用只係反映到佢能否學到課堂所教既野,如果學唔到又點做好功課呢?做唔好功課既結果係多改正,即係更多功課無限loop....

如果小朋友能夠自律完成功課真係冇需要去功課班,反而專科班係鞏固基礎,學以致用,有提升分數及功課質素的好處

男爵府

要提高成績, 應該揀專科
功輔班只係輔導功課, 如果只係想揾人督促做功課, 就揀功輔班

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中二
補習都係補幾科專科
功課自己攪得掂就無謂浪費時間
所以佢只補三科。英文 英數 科學
不過哥哥好好 其他科有吾識會照教

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

用戶要求終止服務

牛年勳章

平日已經有媽媽幫手跟功課,要提升成績,會去專科補習,最好搵小班,會跟進到小朋友進度,大班比較適合能力高已經掌握學習,想操卷嘅同學。亦可以考慮搵上門專科補習老師。
未經許可,請勿轉載

複式洋房

回覆樓主:

如果平時媽媽教功課,仔仔肯合作,過程順利嘅,就唔好去功課班。但平時做功課,媽媽教到好勞氣,仔仔又拖拖拉拉做到好夜,就去功課班攪好啲做功課嘅習慣先,都可以有朋輩影響。但媽媽都要跟功課,知道進度,講真功課班都成日教錯。
如果明顯有某科弱,尤其係主科,就可以去專科班操下卷,睇多啲唔同嘅題目,掌握答題技巧。唔好比弱科拖住。

大宅

回覆樓主:

專科班可以提升成绩。功課基本嘢,專心上堂應該可應付,父母跟進也不會太難。除非父母好忙無時間。

翡翠宮

牛年勳章

恕我直言,平均分6x-7x分都幾低(suppose 60分合格),應該平日功課好多basic嘢都未學得穩,咁不如針對功課先。
如果只係一兩科好低分拉低晒平均分,咁既情況會揀專科補。

子爵府

followgod 發表於 21-3-20 01:52
咁樣幫助會大啲?

如果你可輔助功課就最好,不能的話請個大學生私補跟下,同意有jm講功課班會直比答案,這難以知道你孩子問題。另外,你可打聽貴校學生多去哪裏補習,導師較清楚考題模式,有利操卷及掌握時間。

珍珠宮

followgod 發表於 21-3-20 01:52
咁樣幫助會大啲?

除非佢功課成日唔識做,否則會選專科班,不過要有心理準備,專科班都會有功課操練,如果樓主仔仔做功課很慢的話,就要在這方面加以改善,否則會更辛苦。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

followgod 發表於 21-3-20 01:10

如果自己可教,我會選專科,自己教功課,因為功課班一個老師對多位學生,學既野不多,真係主要教功課,專科會教深入d, 每課要注意或難題。

子爵府

followgod 發表於 21-3-20 01:10

要提高成績,一定要揀專科,選擇佢比較弱嗰科去補,加油

珍珠宮

恕我直言
仔女由小一開始,身邊一部分的同學,放學去功輔班,通常都係成績最差嘅去,到呢班小朋友升小六,成績依然最差
仔女都話,同學去功輔班都係抄功課多(當然唔排除有好嘅功輔班)
另外有啲同學仔中上成績,某啲科弱,自己開聲要補專科,通常成績都有進步
至於band1頭的同學,從來唔會去任何功輔班或者補習

總結:做一切的嘢,要小朋友自發自願,才有效果

公爵府

專科班,先可以提高學科成績的分數!
但係都要睇老師什麼質素?是否有料 ?

珍珠宮

回覆樓主:

你首先要搞清楚個仔嘅問題係乜嘢。慢係發夢定唔識做? 發夢嘅話去到功課班都係屣氣,結果就係好似樓上咁話,補習社臨放學俾答案佢抄為求有貨交畀你, 咁完全幫唔到件事。係唔識嘅話,就貴啲搵一對一,起碼 make sure 佢明先。 至於甩漏,呢個真係長久戰。初小時我要我仔抄書,咩科都無所謂,總之佢有 1 次啱晒(連標點) 俾我就可以收工。抄得多係見到有顯著進步,又可以當溫書,起碼閱讀理解/供詞填充搬字過紙嗰啲冇畀人扣咁多分先。 但老實講,佢而家小四呢個問題都未斷尾, 間唔中都依然會畀人喺呢 d 位扣一兩分

首頁

尾頁

跳至