自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女岩岩9歲,乞人憎到不得了(emoji)(emoji)‍♀️,駁咀、自我中心、目無尊長、對工人姐姐呼呼喝喝、功課hea做...一二年班果陣都唔係咁架,而家三年班成日話唔識唔肯做,日日比補習呀sir罸企好似冇感覺咁(emoji)(emoji)‍♀️日日返學帶漏野,從來唔覺得學業係佢責任,上次駁咀:話考試咋嘛有乜大不了,比我掌爆佢個咀,但佢係聰明,默書好快搞掂,最死佢唔肯用(emoji)(emoji)⋯⋯我可以點?一哭二鬧三上吊都用晒啦(emoji)我真係好擔心再大啲點教......

大宅

winnietwyhk 發表於 21-3-29 23:58
我個女岩岩9歲,乞人憎到不得了(emoji)(emoji)‍♀️,駁咀、自我中心、目無尊長、對工人姐姐呼呼喝喝、功 ...

我女以前還你女早反叛期,小二已經常駁嘴,有自己主見.

男爵府

我個女岩岩9歲,乞人憎到不得了(emoji)(emoji)‍♀️,駁咀、自我中心、目無尊長、對工人姐姐呼呼喝喝、功 ...

我個女8歲半,屋企身份大家姐,讀三年班,情況又係同你差唔多
又係對工人姐姐態度差,比人覺得佢想點就點,點解要聽你講野感覺
以前小一小二佢好自律唔洗跟佢功課,佢咩都自己攪得掂但呢兩個月急速退步,班主任投訴佢無交功課,又欠勁多改正,書又帶唔齊。不過默書逼佢溫又係可以好快識哂仲默到好成績番黎。但到左評估佢就同我講,評估姐唔計成績表嫁,老師話可以唔洗溫,咁都講得出口,我又攪佢功課唔惦所以外判補習社跟佢,希望可以改善佢學習態度。但待人處事態度十分差,我同佢講野十問九唔應,有時嬲到我叫佢自己掌嘴,但打完駡完又係咁真係唔知點做,青春期都唔知點算

男爵府

lakesilver 發表於 21-3-30 00:20
我女以前還你女早反叛期,小二已經常駁嘴,有自己主見.

其實一直把口都衰又唔輸得,不過直至現在更加唔怕人對家人冇禮貌,學校唔係咁架喎

男爵府

wa614 發表於 21-3-30 00:25
我個女8歲半,屋企身份大家姐,讀三年班,情況又係同你差唔多
又係對工人姐姐態度差,比人覺得佢想點就點 ...

就係咁先死,補習老師都話佢聰明唔想嘥左佢,但佢有聰明又唔用係讀書上你話死唔死....而家日日比人罰,我都唔知點解佢可以咁厚面皮可能你同我小朋友一樣,放左成年假所以退晒步啦,我女仲好似丁蟹咁,只有佢啱,呀sir罰佢係呀sir有問題

男爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-30 00:31
就係咁先死,補習老師都話佢聰明唔想嘥左佢,但佢有聰明又唔用係讀書上你話死唔死....而家日日比人罰,我 ...

老師都話我女係聰明,叫我好好栽培佢唔好再比佢心散落去。我夠想佢生性自律,問題係佢個人都好似變哂咁...希望放埋復活節假,正式面授上堂又補習可以跟得貼d..

男爵府

wa614 發表於 21-3-30 00:40
老師都話我女係聰明,叫我好好栽培佢唔好再比佢心散落去。我夠想佢生性自律,問題係佢個人都好似變哂咁... ...

我個女復課左成個月啦,咪又係咁我比較想搞好佢個操行,上星期先掉晒佢啲書去垃圾桶(垃圾桶係新舖冇野的),呢樣唔果樣唔見唔知點讀書,火都黎埋,加上日日比人投訴,我好攰

已刪除用户

男爵府

藍尾巴 發表於 21-3-30 00:48
態度唔好更唔應該去補習社,除非搵到個可以同佢亦師亦友既同佢同行成長。而且佢表面唔在乎比人罰,可能佢 ...

係,我有啲覺得佢鬥氣,係補習社度話唔識,但返到屋企係冇野架喎,好似呀sir話唔識串英文數目字1-100,我罸佢一晚串5個比我,但佢竟然串到20個,我都覺得佢同呀sir玩野,但我唔想唔補,唔想比佢覺得佢得逞,唔合作我就會讓步

水晶宮

早來早過!人生必經階段!加油
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

mickeywinnie3 發表於 21-3-30 00:54
早來早過!人生必經階段!加油

我都好希望佢早日做番正常人,最怕佢變種咋,而家啲小朋友太醒真係要同佢鬥智鬥力

男爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-30 00:45
我個女復課左成個月啦,咪又係咁我比較想搞好佢個操行,上星期先掉晒佢啲書去垃圾桶(垃圾桶係新舖冇 ...

簡直同路中人..上星期又唔見工作紙又唔書又唔知作業放邊,叫佢搵野好似發夢咁,炆到我真係想大大巴車佢,講個書名叫佢搵出嚟好似唔知咩黎咁,更加把鬼火有時仲要講大話,真係教到好灰

男爵府

wa614 發表於 21-3-30 00:57
簡直同路中人..上星期又唔見工作紙又唔書又唔知作業放邊,叫佢搵野好似發夢咁,炆到我真係想大大巴車佢, ...

係呀識講大話我個衰女叻到星期一考常識,早兩日同我講唔見左作業,搞到我成日好似癲婆咁周圍問家長功課、有冇呢本呢本佢唔要面啫我都仲要架,唔幫佢又唔係...幫佢又鑊鑊依賴

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我個女又係咁,小三,我都好煩惱

大宅

winnietwyhk 發表於 21-3-30 00:28
其實一直把口都衰又唔輸得,不過直至現在更加唔怕人對家人冇禮貌,學校唔係咁架喎
...

我女學校老師都唔聽,老師話她都唔一定理,除非她覺得有理由,可說服她.所以傳統學校應不太合我女,但太鬆學校又怕佢越來越放肆,不過我女讀書就不用我擔心,但也是一個問題,她以為自己好醒.

大宅

回覆樓主:

我都有位同年既小朋友,暫時都仲好乖,唔會駁嘴,係功課有甩漏,又係唔願溫書,但叫到都佢做! 我覺得佢地已經到了反叛期,打鬧已經起唔到作用,最好就係陪伴,有時間既,陪佢做功課,溫書,而在只有用愛黎維持,佢地仲細, 而家仲可以錫下,再大d就離家出走仲大獲,所以陪佢一起面對功課唔識,一起面對冇帶齊書被老師罰既唔開心,一起面對懶惰黎既結果留班(要話佢知冇得同好同學一起升班)! 而唔係將自己置身事外去鬧佢地,我聽講過小朋友反叛係荷爾蒙既影響,係成長必經階段,千萬唔好係而家既時候一手推佢地去朋友嗰邊,因為後果就係永遠朋友最正確,家人永遠係衰人既感覺!

男爵府

raytem 發表於 21-3-30 01:18
我都有位同年既小朋友,暫時都仲好乖,唔會駁嘴,係功課有甩漏,又係唔願溫書,但叫到都佢做! 我覺得佢地 ...

我唔係冇試過有商有量架,但佢好似未明仲得吋進呎鬧番我轉頭,我都想好似朋友咁相處,但似乎係佢分唔到邊個先係長輩反而打完一鑊佢就開始有少少忌我,唔敢咁放肆我都唔想打打鬧鬧架,不過呢隻女太古惑,稍一鬆懈佢就埋位

男爵府

lakesilver 發表於 21-3-30 01:18

我女學校老師都唔聽,老師話她都唔一定理,除非她覺得有 ...

你一定要夠佢快囉,我隻女都係,把口好勁,轉得又快,我都唔夠佢講

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你以前縱慣佢?如果佢細個時你地唔指導佢,佢真係唔會理你咁多,我仔8歲都仲聽話,因為佢知道我發惡佢就大鑊,小朋友好識點踩你底線,你一味幫佢佢跟本唔care, 佢唔識咩係責任,我仔如果唔見本書或者簿佢搵唔到要我幫手,我會打佢手或者pat因為係佢自己負責既野,等佢有番自己負責既任務。

子爵府

我個係7歲果時已經開始

首頁

尾頁

跳至