自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最近呢兩天不停暈眩,訓低起身都有天旋地轉感覺,睇醫生只係比咗止暈药,但上網睇過懷疑自己有耳石症,有冇 JM 試過?請問有沒有醫生推介?謝謝 !

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 11:33
最近呢兩天不停暈眩,訓低起身都有天旋地轉感覺,睇醫生只係比咗止暈药,但上網睇過懷疑自己有耳石症,有 ...

我幾年前都試過,開頭睇家庭醫生中醫都醫唔到。睇左耳鼻喉科醫生診段為耳石証,做左2次復位治療就冇事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chichiban 發表於 21-4-20 13:36
我幾年前都試過,開頭睇家庭醫生中醫都醫唔到。睇左耳鼻喉科醫生診段為耳石証,做左2次復位治療就冇事。
...

謝謝回覆,我諗都要睇專科先得。

珍珠宮

最近呢兩天不停暈眩,訓低起身都有天旋地轉感覺,睇醫生只係比咗止暈药,但上網睇過懷疑自己有耳石症,有 ...

要睇專科醫生,我睇過中環嘅黄令婉幾好,檢查好細心。

大宅

如果懷疑耳石移位, 最好搵可以幫做復位治療嘅醫生, 有啲醫生唔會做這個治療, 到時去到都係畀止暈藥, 打電話去問咗先。 除咗醫生物理治療師都可以做耳石復位。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 19:07

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我老公上星期見暈,2日都唔好,走去睇耳鼻喉專科,醫生話佢耳石移位+耳水不平衡,做左耳石復位治療+食耳水不平衡,而家好返哂

珍珠宮

好唔舒服卜咗個耳鼻喉專科,剛睇完都係話我耳石移位,但只係比重口啲止暈藥,乜都冇做 就收成千蚊

珍珠宮

littleangelyy 發表於 21-4-20 18:59
我老公上星期見暈,2日都唔好,走去睇耳鼻喉專科,醫生話佢耳石移位+耳水不平衡,做左耳石復位治療+食耳水 ...

請問係咪即時响診所幫佢做,你先生暈緊都可以做?請問貴唔贵?

我剛才有追問醫生駛唔駛做治療,佢話我暈緊唔好做

珍珠宮

虎到金來勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 19:04
好唔舒服卜咗個耳鼻喉專科,剛睇完都係話我耳石移位,但只係比重口啲止暈藥,乜都冇做 就收成千蚊 ...

我幾年前一去睇耳鼻喉,佢即時同我復位,之後就無晒事啦

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 19:30

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 19:04
好唔舒服卜咗個耳鼻喉專科,剛睇完都係話我耳石移位,但只係比重口啲止暈藥,乜都冇做 就收成千蚊 ...

我跌親撞到個頭,引起耳石移位,專科醫生開止暈藥比我,無做復位,幾個月後好返,醫生會判定幾時做復位。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 19:30
未經許可,請勿轉載

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公早排又係咁,睇過幾次醫生都係止暈藥,維他命B等,唔得。

見bk有人介紹youtube片做運動,做第一次就好左好多喇,佢一共做左三次就好返晒。

我揾揾,post上黎吖,希望你都得。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 20:05
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 21-4-20 19:58
我老公早排又係咁,睇過幾次醫生都係止暈藥,維他命B等,唔得。

見bk有人介紹youtube片做運動,做第一次就 ...

https://youtu.be/uw-kYJtTUi8
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我試過。去睇耳鼻喉科做復位治療。一次搅掂。佐敦袁興耀医生。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 20:08

用戶要求終止服務

牛年勳章

heihonmum 發表於 21-4-20 20:06
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我試過。去睇耳鼻喉科做復位治療。一次搅掂。佐敦袁興耀医生。 ...

唔好意思,我見到呢位醫生名,勾起我好唔開心嘅回憶,佢曾經非禮我,當時我係病人,佢檢查嘅時候撩我個鼻,喺我好唔舒服一刻非禮我,姑娘突然唔見咗。每次諗返件事都好唔開心,好後悔當時無報警!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 20:33
未經許可,請勿轉載

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-20 19:06
請問係咪即時响診所幫佢做,你先生暈緊都可以做?請問貴唔贵?

我剛才有追問醫生駛唔駛做治療,佢話我暈 ...

我試過暈緊做,做完即刻唔暈

男爵府

回覆 大笨鐘 的帖子

會不會是誤会。袁医生年纪唔細,全程都有姑娘跟着。

用戶要求終止服務

牛年勳章

heihonmum 發表於 21-4-20 20:23
回覆 大笨鐘 的帖子

會不會是誤会。袁医生年纪唔細,全程都有姑娘跟着。

唔會,一定係刻意,唔係只係觸摸到,診症嘅時候姑娘喺度,突然一刻唔見咗,呢件事係我第一次講出嚟,樓主係個好人,我唔想佢遇到同一經歷。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-20 20:34
未經許可,請勿轉載

子爵府

Chichiban 發表於 21-4-20 13:36
...
咩叫復位治療? 要做幾多次?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

見醫生時仲有暈,醫生幫佢檢查後就做復位治療,做完已即時無咁暈,食埋止暈 +耳水不平衡藥, 3日已好返哂。
診費+復位治療+藥費 =1千4百幾

侯爵府

我之前都有呢種暈,食西藥唔得㗎去睇中醫啦,我食咗幾日中藥成年都冇暈過了。

首頁

尾頁

跳至