自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔熟稅務,但有相關經驗也希望可以俾意見。

而家自住地方唔夠住,想搬,考慮過買同租之後,我自己個人傾向做雙租。老公買租都okay。

適逢老公公司有計劃可以幫員工直接喺薪金直接扣減租金部分,表面減人工但實際上令員工慳稅(因為薪酬少左,交嘅稅少左) 。

補充資料:

簽租約係我地自己,公司唔會幫我地簽租約,我地只需要提供租約俾公司,証明幾錢租金。

想知道咁做,我地會唔會被稅局追稅。

公爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

租金直接扣減收入總額,薪俸稅比少好多,租約印花稅有限。

子爵府

babe13E 發表於 21-4-24 14:11

而家自住地方唔夠住,想搬,考慮過買同租之後,我自己個人傾向 ...

但係以後有乜事計老底就好蝕

伯爵府

Strawberrys 發表於 21-4-24 14:37
租金直接扣減收入總額,薪俸稅比少好多,租約印花稅有限。

唔好意思!我問漏左我個問題,我想問呢個情況會否被稅局追稅。

公爵府

而家自住地方唔夠住,想搬,考慮過買同租之後,我自己個人傾向 ...

公司有咁安排減少薪俸稅
但做相租你要比物業稅(全年租金的15%)
當然可用個人入息課稅或可再慳啲

換樓基本上無得扣薪金
只有扣息

但邊樣最慳錢
就自己計過先知

伯爵府

werty 發表於 21-4-24 14:40
但係以後有乜事計老底就好蝕

例如呢﹖我暫時諗唔到有咩情況。

公爵府

babe13E 發表於 21-4-24 14:40
唔好意思!我問漏左我個問題,我想問呢個情況會否被稅局追稅。

唔會
如你公司講到明嗰個係Housing

有公司係出某%糧個名叫housing
你唔洗租 直接cash 當糧比你
你租樓 只需同公司申報係租樓用
佢年尾糧單會分開報
雖然都係叫housing 你都係收咁多錢
但你可以報稅呢part 係公司比你的housing
報稅表有項你係要報
但分開報

子爵府

無問題
我好多客都甘做

公司做返份amendment contract
提供住所
Lease agreement 用您老公名簽 要stamp
記得Keep 返每月receipt 比公司做record

IRD 網亦有相關稅務資料例子

伯爵府

Ol0314 發表於 21-4-24 14:42
公司有咁安排減少薪俸稅
但做相租你要比物業稅(全年租金的15%)
當然可用個人入息課稅或可再慳啲

買樓都要比大舊印花稅。
我預左租金收入要交稅,但買樓嘅錢可以自己投資,回報肯定多過自己補貼租樓嘅錢。但如果公司提供嘅計劃係可行,而我地又冇責任上身的話,咁當然會加快我嘅租樓步伐。

伯爵府

Ol0314 發表於 21-4-24 14:45
唔會

哦!明白!原來可以咁。唔該晒。

子爵府

Ol0314 發表於 21-4-24 14:45
唔會

你唔租 到時稅局查上黎
公司證明唔到有properly control
公司比您果舊cash 係有機會 100% taxable

伯爵府

tommyxsarah 發表於 21-4-24 14:47
無問題
我好多客都甘做

太好喇!最緊要冇手尾跟。
哈哈,咁我可以專心搵租盤。
叫我老公自己上稅局個網study下。

伯爵府

tommyxsarah 發表於 21-4-24 14:50
你唔租 到時稅局查上黎
公司比您果舊cash 係有機會 100% taxable :quie ...

如果考慮用呢個plan就一定租,如果唔係,搞咁多嘢簡直嘥精神時間。但呢個plan會加快我嘅租樓步伐。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

其實樓換樓抵過做雙租人,
除非你自住樓樓價低過新屋好多

公爵府

tommyxsarah 發表於 21-4-24 14:50
你唔租 到時稅局查上黎
公司比您果舊cash 係有機會 100% taxable :quie ...

以我所知 無租樓的係當薪金一部份報稅
所以 租樓 係呢方面更有so

珊瑚宮

你先生公司呢種福利叫rent refund 或rental reimbursement, 好多公司都有,只要你跟足公司規定做去租樓,同提交有stamp 既租約,etc,就冇咩問題,同你本身有冇物業出租係冇關係;你租樓比人,收租收入係點計稅,你自己要考慮同計算……
至於可以扣評薪俸稅收入既rental reimbursement, 有一點好重要你要知道,就係稅局會因你先生僱主有提供呢樣福利,會係佢(扣減租金後)總評稅收入到度加10%rental value, 簡單講係…如果你先生收入高,但租層平樓,租金唔多,咁佢有機會仲交多咗薪俸稅 ,你哋要計清楚先

稅局網頁有講呢類由僱主提供既housing benefits 係點計稅,你可以睇吓

珊瑚宮

回覆樓主:

記住……租樓租金扣稅唔一定有so, 如果當你人工同租金比例有大差距時!

伯爵府

bing-jing 發表於 21-4-24 21:14

你先生公司呢種福利叫rent refund 或rental reimbursemen ...

吓!?(扣減租金後)總評稅收入會加10%rental value?唉!咁真係要計清楚有冇真係慳左稅先。

多謝提醒!

珊瑚宮

babe13E 發表於 21-4-25 01:36
吓!?(扣減租金後)總評稅收入會加10%rental value?唉!咁真係要計清楚有冇真係慳左稅先。

多謝提醒 ...

上網打 ird rental value 已經可揾到

其實係extreme case至會要比多稅,我只係想提醒大家,有so唔係絕對的

我有d 國內嚟既同事,佢哋夠膽租d好平既屋,本身人工又高,所以claim rental 反而要交多d稅

伯爵府

bing-jing 發表於 21-4-25 01:56
上網打 ird rental value 已經可揾到

其實係extreme case至會要比多稅,我只係想提醒大家,有so唔係絕對 ...

明白!昨晚已經計算過,扣減租金後嘅薪金如果加10%再計稅,仍然可以慳到稅,只係慳少左。多謝提醒。

首頁

尾頁

跳至