自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔今年中一,以為中一可以放手,等佢自己嚟,結果冇心讀書,乜嘢都好似唔關心,又懶,成績好差

我明白靑春期難攪,佢成日同我老公成日頂嘴,老公要求又高,成日家嘈屋閉⋯⋯

我老公閙又鬧過,我不停大道理,好似冇乜效,我成日仲要調停,好辛苦⋯⋯

我究竟應該點做?

伯爵府

回覆樓主:

我細仔中二都係咁, 成日出咗去打波夜媽媽番 我唔知佢讀咩

好在我大仔番咗香港, 佢成日督住細佬讀書

opclk99    發表於 21-5-3 03:17

公爵府

Ahbemama 發表於 21-5-2 23:13
我個仔今年中一,以為中一可以放手,等佢自己嚟,結果冇心讀書,乜嘢都好似唔關心,又懶,成績好差:sickmil ...

我中一女也是,

成pat屎咁,

食訓疴

電話

子爵府

bbyou 發表於 21-5-2 23:51
我中一女也是,

成pat屎咁,

好正, 一語道中我嘅心聲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個仔今年中一,以為中一可以放手,等佢自己嚟,結果冇心讀書,乜嘢都好似唔關心,又懶,成績好差:sickmil ...

我個仔都係, 小學時我乜都唔駛理. 升中後以為佢攪得掂, 初初得而家唔得, 連佢都好似放棄咁, 唔打機就好似冇野好做咁. 舊年我鬧過, 而家出軟功, 多d 鼓勵佢去讀書.

唯一好彩係佢有駁咀駁舌, 仲可以同佢玩.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

回覆 Ahbemama 的帖子

佢有冇其他興趣?俾佢上下啲興趣班,唔好學壞

珍珠宮

小小建議:
佢有冇喜歡嘅遊戲、figures、音樂之類?你自己對呢啲topics熟嗎?
可以嘗試同小朋友一齊打遊戲,有時叫佢教吓,當親子活動。聽歌都係,有時自己喜歡嘅歌會同佢分享,然後問佢有冇好介紹。
堅持運動量,咩都好,游水、籃球、足球、羽毛球... 必須放足電。
至於功課,盡量陪伴、提供幫助。我自己就唔追求高分,只希望佢可以有個人進步,所以唔會同其他家長討論分數、免自己忍唔住講錯嘢比較成績。

水晶宮

回覆樓主:

佢無遠景,冇諗過幾年後做咩 ,點解要讀書唔知為咩

問佢想要將來咩生活,而且係幾年之後就要面對,唔讀書佢就係大人要出嚟做野,自力更生,要承擔屋企的責任,屋企唔會再比錢佢

子爵府

2024年龍年勳章

茶木 發表於 21-5-2 23:35
我細仔中二都係咁, 成日出咗去打波夜媽媽番 我唔知佢讀咩

好在我大仔番咗香港, 佢成日督住細 ...

打波,做運動都係好嘅~
我嗰個中二中意玩手機比較難搞~所幸仲唔係完全講唔聽嗰隻~惟有希望佢自己開竅~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

上到中學,都算大個,其實當同仔女好似朋友咁相處會比較易溝通,否則日哦夜哦,講道理只會覺得好煩。
我大仔剛中一,小學我一直跟貼,升中後我半放手,測驗佢自己安排温書,考試我會陪下,成績算幾好。日常生活同佢傾動漫打機,無聊事都講一餐..所以好多話題講,道理都係生活中滲下比佢。

水晶宮

回覆 茶木 的帖子

你大仔好乖,肯督住細佬讀書,真係無得頂!

伯爵府

我嗰個得9歲,已經無心向學
成日同爸爸鬧交,我都覺得好煩

伯爵府

虎到金來勳章

大家遇到一樣問題, 我個仲要搵社工介入幫手解決添我十分認同投共所好, 去增加大家既話題,
同理心都好重要, 等佢感受到你係明白佢感受既.
現在只能做的是忍,忍,忍, 希望儘快捱過呢段青春兼階段

男爵府

每日放學,同佢 一齊執垃圾, 一定要執到某個數量, 可以換到錢, 如果唔係唔返屋企 ( 1個月後, 就見 後果 有效)

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Angelice-BeBe 發表於 21-5-3 07:05
上到中學,都算大個,其實當同仔女好似朋友咁相處會比較易溝通,否則日哦夜哦,講道理只會覺得好煩。
我大 ...

我同你一樣做法 我仔中二
成績反而比小學好
由小學年年級50-60 現在級10名之內
我都係半放手 學業上我會提點但佢自己安排
有時會討論下人生問題 經常同佢講
每個人都要為自己人生負責任
佢都有志願做電腦工程師

佢打機我吾會阻佢 叫佢自己衡量邊樣重要
佢都會適可而止 不過佢果種打機係寫程式嗰種
有時放長假佢可以寫足大半日
又因為我無阻止佢寫 佢原來自學左好多課外知識
學校見佢考試寫個情式寫得好 推薦佢去比賽
仲叫佢寫個情式比出年中一同學仔

當然佢都會頂咀 吾過份我由佢
太過份我老公出聲佢都會收斂下

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

有啲人中學時期會係咁,讀完個中學先發力,成績唔係重要,最緊要唔好學壞,唔好破壞親子關係,人生係佢自己,自己行為自己負責

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女都係咁,學習唔跟,連洗面護膚都唔做,已經爆緊瘡 佢仲想阿媽每晚同佢洗面 突然好要愛咁
想認識多啲屯門友

伯爵府

唉,一樣,我仔,F1果陣仲好地地,級100內,一個疫情加上F2後成績一落千丈,跌出精英班不突止仲跌到159/200,連班主任都話佢唔係能力唔得而係個人懶散,嬲到我哋震,我老公嬲到話如果今次成績唔進步返就暑假同佢轉間唔駛錢嘅b3學校讀(依家讀緊b1直資),叫我仔既然無心機讀書就求其考完個dse 出嚟揾工做,唔再供佢(之前諗住送佢去外國讀大學),寧願留返d錢我兩老退休好過喎

珍珠宮

至緊要唔好學壞, 平安健康

佢上到高中會開始發力, 我大仔都係咁, F1-F3真係無眼睇, F4開始生性左
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至