自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

啱啱睇完28house,,美聯同中原,見到樓價全部都升左10%有多

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

的而且確係貴咗,越睇越貴,銀行估價都越來越高。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

opclk99 發表於 21-5-9 03:57
有晒FIG 未來十年八年DEMAND大過SUPPLY,成日話每日150只有窮人,
報導話每日150至小1/4人以上來港四年內買樓 ...

還有外地移入本港的華人,這些人大都是有錢人,詳程可看看早兩期的信報月刊 ---新香港人(高天佑)。

外地華人大都相信國安法能帶給香港政治穩定的將來,還有大灣區高速增長的機會。相對外地排華的問题,使香港成為外地華人返回中國的其中一個選項。

侯爵府

太得閒 發表於 21-5-9 02:36
啱啱睇完28house,,美聯同中原,見到樓價全部都升左10%有多

講到口水都乾,全世界量化寬鬆,由2009年起計樓價升(可以理解為金錢的購買力下降)了十多年.
去年香港樓價沒有升,即是跑輸大市,外國升得好勁,今年香港是追落後。
看下圖聯邦儲備局資產負債表的規模,真是觸目驚心,簡單來講,美國自去年放水至今的規模已經大過之前4次QE的總和,10 trillion 中文是什麼我都唔識講,反正就是2008年的十倍.

錢的購買力加速下降,全球樓價好難跌

wcpcelia    發表於 21-5-10 10:19
alice0606    發表於 21-5-9 12:17

水晶宮

bks2014 發表於 21-5-9 07:18
講到口水都乾,全世界量化寬鬆,由2009年起計樓價升(可以理解為金錢的購買力下降)了十多年.
去年香港樓價 ...

老公本來想賣層2房收租樓,因為無樓睇,一直賣唔出,即應該繼續放租,唔好賣。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我睇我屋苑估價,由年初到現在,估價升左10%,差不多去返未有疫情的高位。

香港有輸入專才計劃,亦有生意人來港。

我屋苑唔係熱門區份,但慢慢都多左講普通話的人進駐。

公爵府

回覆樓主:

仲好講,又成日話好多人會賣樓移民,點知等極都未跌

伯爵府

回覆樓主:

年初去睇樓,校網舊屋苑,通常一兩個月就成交到,跟估價,幾犀利

珍珠宮

有部分係有價冇市
要睇咩地段和咩樓

侯爵府

2024年龍年勳章

water-lily 發表於 21-5-9 08:38
仲好講,又成日話好多人會賣樓移民,點知等極都未跌

咪係, 嗰200幻肯賣樓走人就好!

伯爵府

回覆樓主:

依家仲未通關,樓價已咁,通關後又另一高峰!

所以等樓價跌嘅人,真係呢世都得個等字!

珍珠宮

太得閒 發表於 21-5-9 02:36

我層樓一年升一百

珍珠宮

未返到早幾年最貴果時。

侯爵府

MariaTsui 發表於 21-5-9 08:15
老公本來想賣層2房收租樓,因為無樓睇,一直賣唔出,即應該繼續放租,唔好賣。
...

八卦問下,原本你老公賣了收租的二房樓後,揸住幾百萬有什麼投資計劃?定係做定期存款?
以你的情形,有自住及收租樓各一間,在目前全世界瘋狂QE環境下,你去問任何一個地產中介/按揭律師/銀行貸款部職員,9成9都會教你將收租樓細樓換大樓,以對抗購買力貶值。
1)如果自住樓是聯名,先去做甩名手續
2)把二房收租樓賣了
3)這樣夫妻其中一方是沒有任何物業,可以用首置身份去買三房,節省很多税
利申:我不屬上面三種職業

男爵府

回覆樓主:

所以我唔信香港經濟差/失業率高,根本香港地大把有錢人。

公爵府

牛年勳章

ken6555 發表於 21-5-9 11:03
所以我唔信香港經濟差/失業率高,根本香港地大把有錢人。

我都係咁話!
身邊有人又話被迫轉半職收入減半,當大家都擔心佢全家嘅經濟情況嘅時候,轉個頭就出咗架車!

水晶宮

bks2014 發表於 21-5-9 11:01
八卦問下,原本你老公賣了收租的二房樓後,揸住幾百萬有什麼投資計劃?定係做定期存款?
以你的情形,有自住 ...

老公賣樓是純粹驚樓價跌,他經歷過97樓價大跌一半,可能有陰影,其實我不想賣,雖然2房單位在屋苑來說,不是優質盤,但可以留給孩子,基本上,我同意私樓會越來越少,因為地少,政府有地都會興建公營房屋,不想孩子為了居住問題,而放棄自己的理想,可能天意,因為有租客不能安排睇樓,又無相片提供,結果一直賣唔出,剛剛check左估價,又升左,如果樓價再升,就不會賣啦!

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-5-9 11:08
我都係咁話!
身邊有人又話被迫轉半職收入減半,當大家都擔心佢全家嘅經濟情況嘅時候,轉個頭就出咗架車!:igi ...

因為大把香港人返工唔係為錢
係為滿足感、社會地位、為避老爺奶奶、各種各樣既理由都有
我做人幾十年
近年最深刻嘅事
係聽有人話返工唔係為果少少錢
係為有張糧單可以俾銀行
借到錢,有資金炒股、炒樓
香港人太叻
疫情岩岩起,已經大把人識搵路炒口罩
根本大家好多路數
失業又有乜怕
今時今日,有咩人係冇副業、秘撈、兼職丫?

大宅

wmkcnw 發表於 21-5-9 08:17
我睇我屋苑估價,由年初到現在,估價升左10%,差不多去返未有疫情的高位。

香港有輸入專才計劃,亦有生意 ...

我住個區真係聽到好多普通人
就係外國小朋友 (我諗佢哋都係讀國際學校)
都可以用普通話溝通
我真係覺得入左大灣區一部分

首頁
12345...6

尾頁

跳至