婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為工人完約,5再續。但我有2個仔,返學時間撞左,我分身5到 同時接2個。所以吾要工人就有li個難處。我就同奶奶講。奶奶話(5g我鐘5鐘意要佢幫,就5會出聲,你出到聲,大家一個人,會幫手接)。然後有日同姑仔傾工人,因為我同工人相處5到,5需要請工人,d野我自己做返。我話呀媽即我奶奶話幫手湊放學。姑仔話5係lo,呀媽5想煩,所以先續工人半年 搞店細仔放學問題。

大宅

Kumi33 發表於 21-6-16 01:23
因為工人完約,5再續。但我有2個仔,返學時間撞左,我分身5到 同時接2個。所以吾要工人就有li個難處。我就 ...

我當下理解係奶奶根本5想幫手,所以叫工人續半年。可以安頓細仔放學問題。
今日姑仔話我是非,話佢講呀媽5想煩,所以叫工人續。。話我搬弄是非 話奶奶5想幫,所以先叫工人續。。話我思想有問題。。根本5同ga野。
究竟真係我理解錯。
5想問老公朋友,我覺得佢哋因為識我可能會偏幫我。
所以想問問大家意見

男爵府

依家兩個版本都係由你表達,都睇唔到個分別

大宅

uckukuku 發表於 21-6-16 12:48
依家兩個版本都係由你表達,都睇唔到個分別

原文一樣。。
姑仔話奶奶5想煩。所以叫工人續。。
我理解即係5想幫接,5想幫手湊,所以叫工人續。。

然後姑仔話我是非 曲解佢意思。從來無話奶奶5想幫手湊。然後話5想煩同5想湊2回事。。因為我話奶奶如果5想湊,可以講 我再諗辦法。搵其他人接 。再5係可以飛的 趕時間咁 同學校傾 遲5分鐘接

男爵府

Kumi33 發表於 21-6-16 13:14
原文一樣。。
姑仔話奶奶5想煩。所以叫工人續。。
我理解即係5想幫接,5想幫手湊,所以叫工人續。。

一係做,一係唔做。背後原因唔需要知亦唔想知。咁大個人玩埋啲咬文嚼字實在好無聊....

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你蝕章在你「講」你想法。 你下次學精一點, quote 佢字眼。 等佢收聲。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

我個理解係...

99唔係唔想幫, 但日日接送, 好麻煩, 所以唔想麻煩又或者做不來, 所以續工人半年。

咁個姐姐係邊個請的? 係你續定你99續? 如果係你請的, 你未用你的方法攪好細仔放學, 就可以不用續姐姐? 如果係99請, 她願意續未由佢。

珍珠宮

奶奶係唔想煩,但係你開到聲有需要幫,奶奶都會幫手接送

而你就覺得奶奶講句「唔想煩」就等於唔想幫手接送

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

姑仔話你是非, 你同其他人講99唔想幫手湊? 莫講話你可能誤會咗姑仔意思, 就算係真, 你99同姑仔都唔會想認自己咁樣諗/講. 若果你對其他人咁樣講, 你的確變咗講是非.

男爵府

回覆樓主:

两母女咁特別,唔幫咪唔煩囉,不過現在係咩意思都唔重要因為佢地都係話你錯,你99同姑仔講又唔係是非咩,下次自己屋企有咩問題自己搞掂

大宅

kwhkwh 發表於 21-6-16 13:40
你蝕章在你「講」你想法。 你下次學精一點, quote 佢字眼。 等佢收聲。

佢字眼就係奶奶5想煩,所以續工人。。原句係咁

大宅

tigerchaichai 發表於 21-6-16 14:00
我個理解係...

99唔係唔想幫, 但日日接送, 好麻煩, 所以唔想麻煩又或者做不來, 所以續工人半年。

99請。話請工人黎幫輕我。。
但可能我5係僱主。。我覺得工人好有問題 想5要 自己搞店返。。寧願辛苦d 好過睇工人黑面無禮貌

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-6-16 14:24
奶奶係唔想煩,但係你開到聲有需要幫,奶奶都會幫手接送

而你就覺得奶奶講句「唔想煩」就等於唔想幫手接送 ...

奶奶話。。佢無。。
姑仔話的確係咁
奶奶話只係有工人幫手。佢自然5會幫la 。

大宅

Yee_ng 發表於 21-6-16 18:47
两母女咁特別,唔幫咪唔煩囉,不過現在係咩意思都唔重要因為佢地都係話你錯,你99同姑仔講又唔係是非咩,下 ...

我當住姑仔面前問奶奶。。
因為琴晚傾炒工人。。
如果奶奶你5想幫手接其實可以出聲,我ok架。我5需要因為接小朋友而留低工人 我再諗辦法
佢話5係。話2個係佢孫黎。

大宅

tantanmama 發表於 21-6-16 15:03
姑仔話你是非, 你同其他人講99唔想幫手湊? 莫講話你可能誤會咗姑仔意思, 就算係真, 你99同姑仔都唔會想認自 ...

我問過老公。。乜奶奶真係會咁講咩。
佢話應該5會。呀媽好錫佢2個。。
係琴晚傾工人。。我直接去問奶奶。。
我比較直。。有野直問。。
但姑仔話我扭曲佢意思。。5想煩,5想幫係2回事

男爵府

Kumi33 發表於 21-6-16 20:02
係琴晚傾工人。。我直接去問奶奶。 ...

咁其實又真係 唔想煩 同唔幫係2回事喎 有時真係唔應該過度揣測嘅 唔想有誤會味講清楚 你提出咗 人哋又解釋返比你知係你扭曲佢意思

就好似一個簡單例子 有時父母會覺得小朋友好煩 咩都要幫 但當小朋友開到口都會幫一樣 如果咁情況 小朋友話父母係唔想幫佢哋 做父母會開心嗎

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Kumi33 發表於 21-6-16 20:02
係琴晚傾工人。。我直接去問奶奶。 ...

你問得太直接,變咗喺99面前篤姑仔講99是非。你唔應該提姑仔講過乜,只需要問99冇咗工人搞唔搞得掂?要佢接個孫會唔會太煩?你話擔心99會太勞累太辛苦,自己覺得唔好意思,詢問下99意見,咁99會覺得舒服D, 又唔會得罪姑仔。

大宅

ppiikkoo 發表於 21-6-16 20:47
咁其實又真係 唔想煩 同唔幫係2回事喎 有時真係唔應該過度揣測嘅 唔想有誤會味講清楚 你提出咗 人哋又解釋 ...

都係ga。。
但小朋友提出,我會直講因為媽咪有野忙緊,我做緊野,或者5幫你係想你自己學識。。5會同小朋友5開心,只係覺得佢好煩(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-6-16 13:40

同意。

大宅

tantanmama 發表於 21-6-16 21:36
你問得太直接,變咗喺99面前篤姑仔講99是非。你唔應該提姑仔講過乜,只需要問99冇咗工人搞唔搞得掂?要佢 ...

你講ga。係佢答我會接之前已經講過1少d。我係問因為要接係一至5。直至上小學。即係半年。5係1日2日,因為同哥哥撞時間。哥哥小一應該放3點幾 因為疫情 返得半日。所以都長時間,奶奶你會5會攰。會5會5ok。。
不過無你問得咁禮貌。。
99 係吾需要工人 我哋同住 佢係訓教先係屋企 其他時間大多係另一間屋。。平日夜晚8點到第二朝7點係同我同屋。。星期日就全日係屋企。

不過老公就話佢妹性格係咁。叫我5好執着太多。5洗理佢。叫我退一步 比工人做埋li半年完咗約去。然後就5會係度。

首頁

尾頁

跳至