自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

請問怎樣把:
59.90 €

變為"59,90€" <<< 小數位前係"逗號"

我試過" Find & Replace" 但就無咗"€".

請高人指教!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

無沒有高人識?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

虎到金來勳章

我都try左唔得, 等高手教路.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

emt1314 發表於 21-8-16 13:13
請問怎樣把:

變為"59,90€"

Right click mouse 㨂 儲存格格式

la_source    發表於 21-8-18 14:44

複式洋房

A B C
59.9 € 59.9€
25.9 € 25.9€

Column A format 做text
Column B copy €
Column C =A2&B2

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emt1314 發表於 21-8-16 13:13
請問怎樣把:

變為"59,90€"

係唔係 25.90 € 用FIND AND REPLACE 奱 59.90 €?

我用左2003 同 2013 版EXCEL 都冇發生唔見 € 既問題喎。

咁係 FORMAT CELLS 入面 NUMBERS/ CUSTOM

#0.00"€"

就得了。

珍珠宮

c.vieri 發表於 21-8-18 14:35
Right click mouse 㨂 儲存格格式

謝謝回應;

59,90€ <<< 係要變成"逗號"
因為歐羅同大家相反, 小數位前係"逗號".

珍珠宮

十一哥 發表於 21-8-18 14:28
我都try左唔得, 等高手教路.

Try咗, 都感謝你

珍珠宮

emt1314 發表於 21-8-18 14:17
無沒有高人識?

你望多次你條問題,想把啲咩?

珍珠宮

Kiko仔 發表於 21-8-18 14:39
係唔係 25.90 € 用FIND AND REPLACE 奱 59.90 €?

我用左2003 同 2013 版EXCEL 都冇發生唔見 € 既問題 ...

謝謝回應; 係我表達得唔好,

珍珠宮

終極熊貓 發表於 21-8-18 16:17
你望多次你條問題,想把啲咩?

謝謝回應; 係我表達得唔好, 我想....

珍珠宮

kpkstyle 發表於 21-8-18 14:38
A B C
59.9 € 59.9€
25.9 € 25.9€

試咗

59,959,9€
<<<< 但無咗個"0"

我係想要" 59,90 " <<< 係逗號, 而唔係"."

因為好大量, 不能用人手改, 好容易出錯.

謝謝你的幫忙

珍珠宮

emt1314 發表於 21-8-18 16:48
試咗

file
options
advance
use system separators

子爵府

emt1314 發表於 21-8-18 16:48
試咗
咁大過3個位會唔會有 ","隔開?

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emt1314 發表於 21-8-18 16:18
謝謝回應; 係我表達得唔好,

59,90€

如果你唔介意成個 file 都係行逗號的話,可以係file, option, advanced 取消Use system separators. 自己改成 小數點為COMMA。 但成個 FILE 都只能行逗號。 好處係D數依然比EXCEL 讀成數值可以用黎計數。

但如果想有D 用點,有D 用逗號的話,咁就唯有將本身係用小數點既數字變成用逗號既文字,如果怕到時改左D 數之後會亂會唔啱,可以係隔離開一行,用FORMULA SUBSTITUTE 既方法 硬改成用逗號既文字,但改成逗號後EXCEL 就只能把其當成文字,就不能計數了。

(假設DATA 由A1 開始) FORMULA 係 =SUBSTITUTE(TEXT(A1,"#,##0.00€"),".",",")

如果前面既分號都要改我暫時諗條FORMULA 係咁咋,不過再簡化就要花時間諗下點改。等高手出手

=SUBSTITUTE(MID(TEXT(A1,"#,##0.00€"),1,LEN(TEXT(A1,"#,##0.00€"))-4),",",".")&SUBSTITUTE(RIGHT(TEXT(A1,"#,##0.00€"),4),".",",")

男爵府

babytt2 發表於 21-8-18 17:00
file
options
advance

正確方法

公爵府

satanail 發表於 21-8-18 17:07
咁大過3個位會唔會有 ","隔開?

有,正正相反,用“.” ,EUR係咁:
EUR 59.650,75

禁止訪問

公爵府

2023年兔年勳章

S_family 發表於 21-8-18 17:29
有,正正相反,用“.” ,EUR係咁:
EUR 59.650,75

啲歐洲人定嘅格式都麻煩過人。佢哋嘅祖先係咪火星移民嚟地球?

emt1314    發表於 21-8-19 11:46

珍珠宮

szetop 發表於 21-8-18 17:36
儲存格式有冇得改?

改唔到, 小數位前都係"."

首頁

尾頁

跳至