自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

胰臟生了個好細的水囊,十分擔心,在政府跟進緊,想找個好的胰臟專科醫生找second opinion,有人介紹話林志明醫生好,有冇人知仲有冇其他介紹呢?

大宅

蘭開夏道 發表於 21-9-13 19:20
家人胰臟生了個好細的水囊,十分擔心,在政府跟進緊,想找個好的胰臟專科醫生找second opinion,有人介紹話 ...

請問你家人水囊有幾細size,我都有但政府話吾使太擔心,叫我一年後再照CT!見你咁講我係咪要搵私家專科睇呢?真心請教
或者pm我

男爵府

回覆 LOVEIVAN 的帖子

0.9mm,醫生話其實好多人都有,要check清楚喺咪清徹只有水,如只喺水通常喺良性。妳曾經有冇試過胰臟炎?家人有胰臟問題history嗎?近日有冇暴瘦?身體有冇不適?我見醫生問呢啲問題。你的有多少cm?水囊在胰臟那位置?如何發現呢?

子爵府

醫術高明-廖子良!你可以諮詢下感覺下

公爵府

ccss115 發表於 21-9-14 07:19
醫術高明-廖子良!你可以諮詢下感覺下

有心理準備,佢收費貴

男爵府

回覆 ccss115 的帖子

都聽人話佢勁所以聯絡過佢有冇做EUS,佢話冇,姑娘態度又串,見過評語話佢超貴態度不好,所以放棄了。

子爵府

熱血金章

我老公前年無意中身體檢查都發現咗胰臟有個水瘤,跟住好緊張入咗私家醫院check,主診醫生介紹咗個顧問醫生,以前係政府外科做到好權威嘅,佢好有經驗,名叫莫碧添,你可以上網搵吓資料睇吓佢咩收費。

希望幫到你

男爵府

鍾太2009 發表於 21-10-30 00:19
我老公前年無意中身體檢查都發現咗胰臟有個水瘤,跟住好緊張入咗私家醫院check,主診醫生介紹咗個顧問醫生 ...

謝謝妳的回覆!
請問你先生的水囊是如何發現?有病徵嗎?水囊在胰臟那個位置呢?頭,中,尾?水囊當時是幾cm呢?
他心情會否好擔心呢?有否再做其他檢查或手術或治療呢,現在如常生活和工作嗎?唔好意思呀問咁多,因冇乜人有胰臟水囊的問題,冇問同路人可問 謝謝你!

大宅

可以明天幫你問問同事,有需要pm我

大宅

廖XX醫生,幫我媽咪做切除胰臟尾及胆臟嘅手術,手術高明,非常順利,康復快,但由初次問疹至手術後覆疹全程受氣,老人家七十幾要做手術,當然會好擔心好緊張,問多兩句,醫生就顯得吾奈煩表示件事好簡單你唔使問咁多我會同你搞掂佢。住院其間,十點、十一點左右巡房,問一兩句佢一邊答一邊走前後吾夠兩分鐘。
佢醫務中心啲姑娘,寸。

可能有人問,咁唔高興點解唔搵第二個醫生,事實上佢係肝膽胰科嘅權威,我媽咪年紀大,有糖尿又有高血壓,所以我同屋企人氣頂都搵佢幫媽咪做手術。
Lilypie 5th Birthday Ticker

子爵府

回覆 aylau 的帖子

非常認同!佢試過凌晨二點去巡房,有兩次試過喺醫院等做檢查改咗時間又唔通知又試過已經喺醫院等緊做檢查,診所姑娘打嚟通知記得入院,唉冇眼睇

不過有咁諗,凌晨兩點過去廚房證明佢真係好貴忙

大宅

蘭開夏道 發表於 21-9-13 19:20
胰臟生了個好細的水囊,十分擔心,在政府跟進緊,想找個好的胰臟專科醫生找second opinion,有人介紹話林志 ...

請問你有咩病徵?當初係點發現?

男爵府

aylau 發表於 21-10-31 07:23
廖XX醫生,幫我媽咪做切除胰臟尾及胆臟嘅手術,手術高明,非常順利,康復快,但由初次問疹至手術後覆疹全程 ...

用咗幾錢?同埋你媽都是胰臟水囊嗎?當時水囊幾大?有惡性物質嗎?
而家妳媽安好嗎?手術後生活飲食,生活素質正常嗎?

男爵府

lamlamdad2009 發表於 21-10-31 08:11
請問你有咩病徵?當初係點發現?

冇病徵,做恆常上腹超聲波時檢查時意外地發現。

男爵府

廖XX醫生,幫我媽咪做切除胰臟尾及胆臟嘅手術,手術高明,非常順利,康復快,但由初次問疹至手術後覆疹全程 ...

雖然是醫術叻,但其實醫生有否關心病人,態度,照顧病人的心理素質都好緊要,病人及家屬巳經擔心又驚,仲要承受埋醫生啲態度,問多句都怕,真喺

珊瑚宮

你講得冇錯 有料嘅人係唔會同你講咁多嘢 你信得過佢俾佢做就唔應該有咁多疑問(我意思係醫生覺得係咁)

大宅

蘭開夏道 發表於 21-10-31 08:58

用咗幾錢?同埋你媽都是胰臟水囊嗎?當時水囊幾大?有惡 ...

佢胰臟尾部,有兩束約2cm嘅水泡,醫生話屬於癌症前期症狀。
手術於2020年9月於養和做(廖醫生指定醫院),住咗10日出院二十九萬。水泡化驗結果係良性。手術後定期覆診,約半年後醫生就話傷口已經完全埋好。
媽咪一向有糖尿病,出院後飲食維持清淡。咁大年紀做完手術體力係差咗,總算大步攬過。

大宅

蘭開夏道 發表於 21-10-31 09:05
雖然是醫術叻,但其實醫生有否關心病人,態度,照顧病人的心理素質都好緊要,病人及家屬巳經擔心又驚,仲 ...

我覺得佢完全唔care囉

男爵府

aylau 發表於 21-10-31 13:00
我覺得佢完全唔care囉

妳媽媽好叻,祝伯母身體安康!

子爵府

熱血金章

aylau 發表於 21-10-31 12:58
佢胰臟尾部,有兩束約2cm嘅水泡,醫生話屬於癌症前期症狀。
手術於2020年9月於養和做(廖醫生指定醫院), ...

請問你媽媽個手術有無切埋其他器官?如膽、胃、十二指腸?
因為我老公發現胰臟有水泡,入浸會,資訊過專科莫醫生,如果水泡大到某一個尺寸一定要做手術割走佢避免癌症病變既可能。但個手術都幾可怕,由胰臟牽連好多器官所以好似話好大機會一併割走。

首頁

尾頁

跳至