自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

我阿公以前做生意,早期已經買了幾層樓分別給他的仔女,所以我阿姨不需要儲錢供樓,我阿姨姨丈之後樓換樓,退休前的幾十年兩個都是從事教育工作,未做過其他工作,在學校算是高級的職員,一個月加埋賺超過十萬,生活穩定。他們很喜歡享受,自己去旅行,買貴野,食貴野,身光頸靚,我阿姨唔搭巴士,當姨丈唔得閒揸車載佢,佢搭的士,他們幾十年直到而家都是請工人。我小時候,經常都見佢地分享去不同國家的照片 (不過我當時奇怪為何他們旅行都沒有帶他們的兒子,即是我表弟,我都唔知點解)。十幾年前,他們退休,有一筆可觀的退休金,聽我阿媽講,接近八百幾,九百萬左右,但佢地很喜歡花錢,旅行,而且炒股票,但炒窿哂,而家因為沒錢要將自己層樓做老人按揭。另一方面,他們的兒子(我表弟),雖然都係醒目勤力的人,但際遇不好,大學畢業後,工作平平,收入不太高,但他也盡量給家用,最近因疫情被公司裁員,而家做緊散工,三十幾歲人,沒有父幹,沒有積蓄,沒有樓。
可能大家會話,父母自己錢自己洗,沒有留給自己兒女是天經地義,如果兒女自己有本事,不需要父母的一分一毫。但我自己希望儲到一筆錢,將來給我個女,我真的不想自己個女將來生活困苦,純粹自己的想法,我覺得如果我自己辛苦些少,換來我個女將來生活有基礎,不需要捱得辛苦,我覺得值得,不是自己偉大,我只不過不忍心自己個女生活困苦。

goldpiglet    發表於 21-11-13 00:03

侯爵府

畀面勳章

係你阿姨姨丈本身問題,佢地係另類家長

男爵府

newme 發表於 21-10-7 01:17
我阿公以前做生意,早期已經買了幾層樓分別給他的仔女,所以我阿姨不需要儲錢供樓,我阿姨姨丈之後樓換樓, ...
我同意,如果自己有能力,我會幫輕下仔女,就算比唔起首期,都比嚿錢佢。如果係搵唔多開資大,做月光族咁就冇辯法。

大宅

回覆樓主:

真係覺得完全冇問題,作為父母供書教學養到咁大已經係完成責任。老實講呢個世界只有少數人真係懷才不遇,咁大個人應該係自己搞掂。事實上好多人都大安旨意諗住靠屋企

la_source    發表於 21-10-7 10:56

侯爵府

回覆樓主:

個仔唔窮, 有屋住生活應該唔差
父母自已攪得掂養老就得

goodsnooky    發表於 21-10-7 06:09

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你姨同姨丈唔識理財,有咁好條件,其實可以一邊享樂,一邊留d 比個仔啦。

珍珠宮

吾可以話佢父母只顧自己,起碼供書教學都俾足你表弟,不過正常一般父母都會盡量自己慳,寧願俾多 d子女,但作為子女自己前途/錢途最終都係靠自己,吾應該諗住靠父母。

翡翠宮

cici1800 發表於 21-10-7 01:42

x2

珍珠宮

回覆 newme 的帖子

我唔希望自己三個仔將來捱窮,但另一方面我唔會話俾佢地聽可以永遠依靠爸爸來生活,我賺返黎就由我決定點洗,留番一定積蓄養老,經濟上唔洗靠佢地。如果佢地要創業,就要自己諗辦法揾到本金先好做,因為佢地成年後,我謝絕「伸手牌」!

大宅

唔知自己屋企人有冇錢,我剩係知我冇做野既時候屋企人都堅持要收我家用,而我深信佢哋應該係唔等錢開飯

家家有本難念的經,我唔寄望亦唔需要屋企人俾錢我,唔好成日提錢就夠

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我阿公以前做生意,早期已經買了幾層樓分別給他的仔女,所以我阿姨不需要儲錢供樓,我阿姨姨丈之後樓換樓, ...
你亞媽係咪都有分到其中ㄧ層樓?
你ㄧ家應該都生活無憂,
層樓第日又會唔會留畀你?

伯爵府

父母死後都留資產比個仔
襯個仔後生磨練下冇問題喎

男爵府

虎到金來勳章

cici1800 發表於 21-10-7 01:42

同意,正常父母經濟有能力一定會幚子女
只能登你表弟冇奈

水晶宮

我都不知點回應。我父母重男輕女,都類似咁。佢哋有啲錢但益仔不益女。如果佢個個仔女都不益,我條氣順點。

Anyway,我自己就盡量不好成為子女負擔先,行有余力幫少少,尤其是樓方面。其他就子女努力了。始終我都有自己負擔。

子爵府

比我就盡量幫自己仔女。
我係有錢都慳自己個種。

但我都有朋友係豪自己慳仔女。個個人睇法不同。

供書教學係作為父母最基本。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

好變態,咁佢哋當初點解要生你表弟出嚟?

水晶宮

teddy923 發表於 21-10-7 06:16
唔知自己屋企人有冇錢,我剩係知我冇做野既時候屋企人都堅持要收我家用,而我深信佢哋應該係唔等錢開飯

家 ...

我以前婚後生左bb,因為供樓養仔,只是提出減500元家用,都比爸媽留難。有大概半年日子因公司裁員,我改為兼職半日,我都要照比家月,不可減。

水晶宮

我愛Corina 發表於 21-10-7 03:37
你姨同姨丈唔識理財,有咁好條件,其實可以一邊享樂,一邊留d 比個仔啦。

絕對同意。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

個仔本身先天條件已經好過好多人啦,父母有高薪職業,屋企有車有樓有工人,相信佢細個時都係過中產家庭既生活。而家佢好似冇咩錢,係佢本身搵錢能力低姐,如果佢搵到份月入3,4萬既,應該會舒服好多。

子爵府

難離難捨 發表於 21-10-7 02:19
真係覺得完全冇問題,作為父母供書教學養到咁大已經係完成責任。老實講呢個世界只有少數人真係懷才不遇,咁 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至