夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日佢4點21分打嚟話係西環副食品市場收工,佢做天台維修既,咁我湊住個仔4點半係將軍澳放學
,5點2去觀塘補習,我諗住佢係油塘站接我手我去筲箕灣
早返兼職早收工啦,點知4點49分打俾佢問佢係邊,佢話啱啱先搭到上環站,真係俾佢激死,
點解28分鐘先係工作地點行到地鐵站再多一個站呢?
問佢做咩咁耐,佢話佢4個鐘無飲過水去買嘢飲所以耐咗喎,我夠成日無飲過水啦,又唔見我遲送個仔去補習,之後送完個仔佢打嚟,我咪講咗幾句悔氣說話,
佢居然發我脾氣,話我態度差,我態度差係因為佢啲行為激嬲我,雖然我份工返6點,但我早返工可以早啲收,搞到依家遲咗幾個字放工,屋企裝修又係,我同佢同一時間剷牆,唔知點解我可以做多佢咁多,一問佢點解做咁小,佢又發癲話自己6點幾起身,返9收4,返到嚟仲要做邊有力,
根本佢可以7點半起身去返工唔會遲,成日係廁所唔知搞乜,7點半先出到門口,
大佬我哋全職媽媽夠無得休息啦,個仔起身一齊起,
起完又要煮嘢俾佢食,送佢返學,中間又準備嘢無時間休息,接完放學又要準備晚餐,夜晚同個仔一齊瞓又瞓唔好一晚醒十幾次,我剷一幅牆佢先剷得半幅,仲要剷到夜晚10點,真心覺得我老公好廢,同佢相處好辛苦,好難溝通。

男爵府

kathywong831 發表於 21-11-22 19:08
今日佢4點21分打嚟話係西環副食品市場收工,佢做天台維修既,咁我湊住個仔4點半係將軍澳放學
,5點2去觀塘 ...

好chur喎你!28分鐘都要計住,如果我老公同我講呢啲嘢,我實反枱!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿太, 希望你在1/F 的用字語氣只是在這兒用。果位是你先生, 不是你阿仔。你話你同你先生相處辛苦, 我是外人, 看完你1/F 的post, 我覺得你也不是易相處。

happylife28    發表於 21-11-23 18:10
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

回覆樓主:

你老公做天台維修係辛苦工,你做全職媽媽都辛苦但起碼口渴可以即刻有水飲,攰可以坐底抖下,但佢唔得,做夫妻要互相體諒,睇你文字佢身份好卑微,感覺係屋企冇存在價值,屋企裝修工夫總會完成一日,慢慢做無謂傷感情!

茶類愛好者    發表於 21-11-23 03:18

別墅

你老公做嘢係慢d,始終返工都會攰,我覺得可以接受。但你態度就好差,反而,我覺得好難接受。兩公婆要互相體諒下啦!補習遲到,唔會冇書讀個喎。裝修慢d,唔會死人個喎,唔洗下下話個老公嘅!

大宅

你諗住佢會喺油塘站湊走個仔去觀塘,跟住你自己去筲箕灣,呢件事你到底有冇同佢夾過?定純粹當佢係你個下屬咁命令佢去做?
你對時間咁敏感,28分鐘你都數到,應該計劃吓自己同家人啲作息,唔好迫自己一日之內做咁多嘢,唔好要個仔由將軍澳去觀塘補習咁on9,個仔都會攰㗎。

aidan08    發表於 22-2-20 14:41
beebee67890    發表於 21-11-23 15:22

伯爵府

回覆 kathywong831 的帖子

唔好意思我想講,如果我係你老公,下次or 永遠講6点收工,起碼4:21-6:00有得抖下氣,收四点幾應該無3.3直落做到收工,你人地可能大家工友吹多兩句,時間都無咗啦。如果第時你請工人,都真係不得了,要用個Timer 計住要用幾多時間去買送,去超市嗰d

之於剷牆既,唔急既咪得閒做d, 唔想做咪俾錢請人做,解決到既,就唔洗自己咁辛苦。

睇完你個post, 自己都要自我反醒下。
凡事兩面睇,試下站係對方嗰面諗下。

有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

侯爵府

回覆樓主:

你係屋企做野辛苦極都係普通野,你先生做既野係勞動工作,你完全唔體諒,仲少少野怪責,比著我,真係唔會忍到你,你個題應該改為「有冇人唔識體諒老公….」

男爵府

樓主~唔體諒人嗰個係你囉

洋房

阿太,唔好話男人幫返男人。我個ex就係正正用你呢一種唔體諒別人嘅態度嚟對人,所以我忍唔到ex同我個繼女對我嘅態度而別無他選下離開呢一頭家。慘在阿B只有幾個月大,但我實在太委屈,再落去我只會更負面,最後我唯一可以做嘅就係離開

洋房

回覆 free2020 的帖子

我可唔可以借用你呢一句;「有冇人唔識體諒老公….」嚟出我下一個Post,因為我好辛苦、好委屈,想喺度呻我啲怨氣出嚟

侯爵府

釋懷 發表於 21-11-23 01:51

我可唔可以借用你呢一句;「有冇人唔識體諒老公….」嚟出我下一個Post,因為我好辛 ...

當然歡迎

洋房

謝謝,我真係就嚟爆

大宅

kathywong831 發表於 21-11-22 19:08
,5點2去觀塘 ...

“佢做天台維修” => 日曬雨淋,老虎乸非你莫熟!你可能改一改個主題叫「有冇人好似我咁,當老公係自己嘅伸延,可以洗老公做嘢方法同自己一模一樣?」

你眼中心中只有個仔,無老公,成日覺得自已辛苦,不停喺度想掂控制個老公一齊幫手照顧個仔和其他嘢!

我見到你老公在時間上好合理,你態度極差,非常難相處!其實應該係你老公出post 申老婆唔體諒就真…你小心自己一手破壞呢段婚姻!

珍珠宮

好慘!我聽到佢幾個鐘無飲到水覺得心痛wor!,其實將軍澳去官塘都好快,唔會要佢山長水遠黎接個仔去補習。我會叫佢去餐廳坐低飲杯野食個下午茶!

茶類愛好者    發表於 21-11-23 03:24

水晶宮

Chur 到佢盡就係為咗你可以早幾個字返工放工?!

大宅

,5點2去觀塘 ...

其實西區食品市場,行去地鐵站真係有D距離,買埋野半個中差唔多

大宅

回覆樓主:

西區副食品市場同上環站真係遠。
少少野都計住,你會好辛苦。
換轉角度諗,都唔想老公計較你嘅少事。
利申我係行得快,識路。

子爵府

又21分、又49分,唔使睇下文我都嚇到呆咗,你哋係兩公婆,你老公唔使打卡呱?
人好容易只睇到人哋嘅唔好,睇到自己嘅好
試吓站係對方立場諗野,你咁樣做,只會摧毀自己嘅婚姻

子爵府

媽媽明白你好辛苦,好多媽媽都係meat target 嘅人,因為知道時間一甩左,就好似骨排效應咁,不過,建議你行程唔好排太密,人生充滿住意外,如果你係使命必達嘅人,就會好辛苦,因為除左你自己,其他野你係控制唔到,一達唔到目標,就會引發你嘅情緒,你可以試下搵間近D補習社,又或者預左老公會遲,唔好逼咁緊,反而多D同對方講辛苦晒,買個水樽俾佢裝水飲

首頁

尾頁

跳至