婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

前年做了手術,切除了一個比子宮還要大的肌瘤!點知一年後復發,有一個2.5 cm子宮肌瘤,上美國網站爬文, 發現斷食可以令子宮肌瘤縮小,於是開始試168斷食,唔食早餐,後來加埋生酮飲食,即係盡量少食澱粉質和糖,9個月後再去醫生照,竟然發現子宮肌瘤不見了!醫生都問我做過啲咩嚟!

男爵府

多謝你的分享, 可以講詳細D嗎

不吃粥粉面飯和戒糖? 只吃蔬果和肉類? 就會消失? 若是可以要馬上實行, 唔知對大粒的肌瘤可以縮細D呢

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

可否分享多點資訊,我也是不想開刀想縮細至收經。

大宅

lee1398 發表於 21-11-29 17:53
多謝你的分享, 可以講詳細D嗎

不吃粥粉面飯和戒糖? 只吃蔬果和肉類? 就會消失? 若是可以要馬 ...

是的!午餐和晚餐主要吃大量蔬菜和適量肉類,我也會吃大量油脂(果仁、MCT油、牛油果、牛油)週末我都會出街吃飯,都是避開澱粉質,不過很不容易!飲茶的話,我主要吃鳳爪、排骨、金錢肚、鮮竹卷、豬手等,另外全戒甜品,水果只吃紅莓和士多啤梨

我覺得斷食對縮細子宮肌瘤有幫助,你有決心的話,可以試吓循序漸進,有時可試一日食一餐,但係真係都要好有決心!偶然我都會用少量quota 食下啲心愛的澱粉和甜品。

大宅

GillianLam 發表於 21-12-1 02:05
可否分享多點資訊,我也是不想開刀想縮細至收經。

我都希望係咁!真係要在飲食方面下苦功!但係又咁講,如果你唔係好為食嘅話,其實唔係好難!我時常都覺得很飽,從不覺得肚餓!又可以減重,不過我食好多油脂,所以都唔係瘦咗好多,一年來只是瘦了五至六磅左右!但係我本身唔算肥,所以唔想減到太瘦!

本來我想長期吃中藥縮細子宮肌瘤,但係我個中醫師消失咗一段時間,後來就決定試吓從飲食方面着手!要多謝我中醫師!

男爵府

llb 發表於 21-12-1 08:10
是的!午餐和晚餐主要吃大量蔬菜和適量肉類,我也會吃大量油脂(果仁、MCT油、牛油果、牛油)週末我都會出 ...

謝謝你告知, 鳳爪你都食? 不是話肌瘤不可以吃雞? 可能你細粒容易搞, 我大粒真係要好長時間實行先見效, 不過我會努力去試, 中醫我都睇緊, 但冇咩效咁, 個瘤冇大也冇細到, 為咗不想做手術真係
見好多人做咗手術都要生返, 真係不太想做, 要搞好個身體不易生嘢先

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

lee1398 發表於 21-12-1 16:01
謝謝你告知, 鳳爪你都食? 不是話肌瘤不可以吃雞? 可能你細粒容易搞, 我大粒真係要好長時間實行先見效, 不 ...

你肌瘤好大?醫生建議我全個子宮切除免除後患。其實你粒瘤冇大到也是好事。

大宅

lee1398 發表於 21-12-1 16:01
謝謝你告知, 鳳爪你都食? 不是話肌瘤不可以吃雞? 可能你細粒容易搞, 我大粒真係要好長時間實行先見效, 不 ...

其實食物雌激素影響並不是最大,而是你自己身體製造的雌激素!所以如果唔係食過量,影響好輕微!我近排又睇到,原來有一隻叫DIM嘅supplement,可以幫助平衡身體雌激素,你可以試吓食!

你要視乎對你生活上嘅影響和年紀才決定做唔做手術,如果肌瘤太大,又年青的話,我覺得做咗會好啲!如有需要,我可以介紹幫我做微創手術嘅醫生給你,佢超好!我介紹咗比好多朋友,個個都讚口不絕!我策略都係做完手術後希望唔使再做第二次手術到收經為止!我覺得,斷食可以縮細已有的腫瘤,而生酮飲食可以防止復發

男爵府

llb 發表於 21-12-1 18:35
其實食物雌激素影響並不是最大,而是你自己身體製造的雌激素!所以如果唔係食過量,影響好輕微!我近排又 ...

大呀但冇M痛,冇血多,就係咩事都冇所以不想做手術,只係有肚腩仔,睇咗中醫几個月和完全戒口都係咁,都唔知點

麻煩你pm個醫生給我做準備,謝謝
我都要試吓你嘅方法,試半年有冇效果呢

男爵府

GillianLam 發表於 21-12-1 16:40
你肌瘤好大?醫生建議我全個子宮切除免除後患。其實你粒瘤冇大到也是好事。
...

大呀但冇影響日常生活所以不想做
你睇多兩個醫生問下是否要成個切,你有冇睇中醫呀?一齊試吓樓主嘅方法,可能得,不過要忍到口(我係為食貓,暫時都忍到)

大宅

lee1398 發表於 21-12-1 21:59
大呀但冇M痛,冇血多,就係咩事都冇所以不想做手術,只係有肚腩仔,睇咗中醫几個月和完全戒口都係咁,都唔 ...

已pm你醫生資料!

咁你就真係要試吓改變飲食幫唔幫到你先啦!記得要循序漸進,我有朋友一開始就一日食一餐,第二日就同我講要放棄了!

記得還要減少進食次數,餐數越小就越好,兩餐之間唔好再食嘢!

大宅

lee1398 發表於 21-12-1 21:59
大呀但冇M痛,冇血多,就係咩事都冇所以不想做手術,只係有肚腩仔,睇咗中醫几個月和完全戒口都係咁,都唔 ...

坊間有很多關於168斷食和生酮飲食嘅資訊,你可以看看,找到一個適合你自己生活節奏和配合到你生活模式嘅飲食方法很重要,你想清楚才開始實行,另外,身體需要適應期,頭兩三日必定會覺得很肚餓,之後會好好多!我隨意搵到以下兩個網站,你可以參考吓!

https://www.womenshealthmag.com/tw/food-nutrition/diet/gmp33466097/168-intermittent-fasting/

https://www.elle.com/tw/beauty/health/g35078874/8-diet-list/

子爵府

llb 發表於 21-12-1 18:35
其實食物雌激素影響並不是最大,而是你自己身體製造的雌激素!所以如果唔係食過量,影響好輕微!我近排又 ...

可以介紹醫生給我嗎?Tks

大宅

pat89 發表於 21-12-2 01:29
可以介紹醫生給我嗎?Tks

可以!不如我公開講,可以幫到更多人!

李達財婦科醫生

香港中環遮打道10號太子大廈1501室中區醫務所
Tel: 25212567

佢醫術精湛、微創高手、有醫德,由病人利益出發,我當年個肌瘤好大,位置又好奇怪,喺子宮後面,我問過好幾位名醫,佢哋都話叫我開刀做,係得李醫生一睇就話有信心用微創做!而且做得好好,手術完咗一點都不痛,復原得好快!我之後介紹咗好多個朋友去做,佢哋都讚不絕口,有位要切除整個子宮,唔單止可以用微創做,手術後第三日就可以返工!

男爵府

llb 發表於 21-12-1 22:24
已pm你醫生資料!

咁你就真係要試吓改變飲食幫唔幫到你先啦!記得要循序漸進,我有朋友一開始就一日食一 ...

多謝樓主耐心指教, 16個鐘不吃嘢冇問題, 但我好瘦, 吃足三餐(早餐只是推遲幾個鐘吃) 唔知得唔得? 不吃零食和戒糖, 咁是否可以呢?

大宅

lee1398 發表於 21-12-2 10:39
多謝樓主耐心指教, 16個鐘不吃嘢冇問題, 但我好瘦, 吃足三餐(早餐只是推遲幾個鐘吃) 唔知得唔得? 不吃零 ...

可以的!其實很隨意!最緊要能夠配合你自己的生活習慣和自身情況!如果你日後習慣了適應了,想加強力度,可以試吓每日食少一至兩餐!我會揀最忙、冇時間食飯、或者當日要食大餐嘅時候做,咁會容易好多!雖然我每日只食兩餐,但係我每餐都會食到很飽很飽!所以唔會瘦好多!

但係我想問,你平時喜歡吃澱粉質和甜點嗎?你話你很瘦,有沒有中央肥胖?如果你本身都不好甜,又沒有肥胖問題的話,可能你要食DIM supplement ,平衡雌激素代謝先可以幫到你。我之前條腰相對地粗,斷食後可以解決這問題!

男爵府

llb 發表於 21-12-2 10:55
可以的!其實很隨意!最緊要能夠配合你自己的生活習慣和自身情況!如果你日後習慣了適應了,想加強力度, ...

早餐我唔食都得, 只係我太瘦 (不想咁瘦想肥少少) 所以想遲幾個鐘吃埋, 我以前好中意吃嘢, 口不停, 零食和水果係咁食, 食到飽先開心, 飯每日兩碗, 甜點有得吃就吃, 冇得吃也不會心思思, 但水果吃好多, 果糖都好甜, 要戒.

我冇點肥, 可能我差不多每日都有少少運動, 加上戒口差不多一年, 含雌激素的嘢都不吃, 瘦咗好多咁囉.

請問 DIM supplement 係邊度買? 有冇圖分享下, 謝謝

大宅

lee1398 發表於 21-12-2 12:02
早餐我唔食都得, 只係我太瘦 (不想咁瘦想肥少少) 所以想遲幾個鐘吃埋, 我以前好中意吃嘢, 口不停, 零食和 ...

咁你不妨試吓斷食,可能對你會有幫助!我同你一樣,又係每餐食到好飽,而家飯後轉吃果仁,我現在diet 都可以吃飽,不過要同一時間食,切忌少食多餐!

DIM 我在iHerb買!依隻由真蔬菜(十字花)提煉出來

大宅

llb 發表於 21-12-3 13:53
咁你不妨試吓斷食,可能對你會有幫助!我同你一樣,又係每餐食到好飽,而家飯後轉吃果仁,我現在diet 都可 ...

咁請問你有冇聽過芥蘭素,work 唔work? 同埋請問你如果真係肚餓會揀乜嘢做零食,因為除咗nuts, 好似麵包蛋糕餅乾又唔得,好似冇野可以食咁,thank you

大宅

jjbb7 發表於 21-12-3 15:18
咁請問你有冇聽過芥蘭素,work 唔work? 同埋請問你如果真係肚餓會揀乜嘢做零食,因為除咗nuts, 好似麵包蛋 ...

芥蘭素大部分成份會轉化成DIM, 其餘成份的作用未有很多研究報告,但DIM 比芥蘭素穩定,因為不用轉化,所以現在較推介食DIM

我覺得依個diet 最主要幫我減食,因為有很多種類嘅食物唔食得,所以根本唔使諗!唔使心思思!首先心態上要變一變,食飽唔肚餓就已經很好了,唔好成日諗住食零食,一來冇嘢食,二來要減少進食次數,首先我正餐要食大量菜和適量的蛋+肉,但係食完正餐未係好飽嘅時候,我都係主要食果仁:花生、腰果、夏威夷果仁、碧根果、南瓜子,同埋紫菜,果仁其實好飽肚,食少少已經好飽了,唔會再想食其他野!

首頁
12345...6

尾頁

跳至