自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王x宏 美籍紐約出生,著名音樂學院博士

嫲嫲 清華大學經濟系畢業,著有《會計學原理》、《英漢漢英會計學辭典》

外婆 名牌師範學院歷史系博士

祖父 王復國是晚清漢人置辦招商的大臣

王爸 台大醫學系

王媽 政治大學畢業

王舅公 台大歷史系、芝加哥大學博士,亦是中央研究院院士

王舅舅 匹茲堡大學企業管理碩士,企業家,也是現任中華音樂人交流協會會長及臺北流行音樂中心董事

王哥 芝加哥大學博士

王嫂 布朗大學的學士和芝加哥大學的碩士

王哥嫂 依家係哈佛醫學院返工

王弟 同 王弟媳 都係 麻省理工學院畢業

王表哥表嫂都係 哈佛畢業

一家學霸,長年在海外留學生活,而且財力雄厚……

雖然我一早知名校可以過濾學渣,但過濾不了人渣……

但睇返王同王爸嘅行為同回應,好似睇緊粵語殘片d劇情咁! 照道理,讀咁多書,書香世家出生而且係外國留學生活咁耐,成家點解都咁迂腐! 而且人品好差,讀書應明理呀……

子爵府

唔知真唔真

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

正正就係自視過高,自以為是。

alice0606    發表於 21-12-20 14:54

珍珠宮

而且王哥高中階段一次全美聯考中獲得第一,因而受到美國前總統老布希的接見和來信,還曾到美國總統面前演講,王弟16歲跳級保送麻省理工學院

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

讀書既人只係埋係書堆,學校工作範圍入面,自傲

仲邊有時間會望出出面世界發生緊咩事
或者大個兩個叫好彩啲,唔使係台灣俾兩老昅實,如不其餘兩個新抱都辛苦
龍鳳媽

珍珠宮

虎到金來勳章

茶類愛好者 發表於 21-12-20 07:28

嫲嫲 清華大學畢業,著有「會計學原理」

嘩,全家都好過學歷

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

知書不識禮。
王渣回應,不講道理,錯字連編,日期格式也錯,中學生水準也不如。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

照咁睇,佢只係想基於優生學搵李小姐借肚生子傳宗接代

依家好似話王家想只係想要細仔,大女二女撫養權唔想要唔想理,好老土呀,五十年代劇情

alice0606    發表於 21-12-20 14:55

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-12-20 07:53

依家好似話王家想只係想要細仔,大女二女撫養權唔想 ...

跟本就系搵人幫手生仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

catlover1026 發表於 21-12-20 07:30
唔知真唔真

我開始懷疑!
佢哋一家造假方面,確係學霸!宇宙至強!

公爵府

成家都痴線。

珍珠宮

男家全家都係菁英中菁英,睇黎好大背景同人脈

琥珀宮

茶類愛好者 發表於 21-12-20 07:53

依家好似話王家想只係想要細仔,大女二女撫養權唔想 ...

其實只要證明到王通姦,撫養權應該都歸女方,而且女嘅又唔係養唔係仔女 ,佢自己自身條件都好好
再次證明讀書叻唔一定明白道理,明道知禮先係人嘅根本

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

全家都咁勁 但人品就

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

嫲嫲 清華大學畢業,著有《會計學原理》、《英漢漢英會計學 ...

蠢個字:衰孤寒

琥珀宮

polliebb 發表於 21-12-20 07:46
嘩,全家都好過學歷

李靚蕾都係學霸,王一家只想搵個基因良好又思想單純嘅女人生仔,但而家係生完要仔唔要乸,賤到冇人有

alice0606    發表於 21-12-20 14:56

水晶宮

讀死書囉。得罪講句,喺華人/亞洲人社會,讀書叻靠死操爛背返嚟就得。而且呢d愈係高級嘅知識分子,就愈要面子,子女唔可以丟假,所以佢哋幾兄弟細個壓力應該好大。從李所寫嘅嘢睇,王根本就係內心好壓抑嘅人,佢父母太control freak!

茶類愛好者    發表於 21-12-20 08:44
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

Onlok 發表於 21-12-20 08:24
蠢個字:衰孤寒

絕對係

珍珠宮

mandy952 發表於 21-12-20 08:23
其實只要證明到王通姦,撫養權應該都歸女方,而且女嘅又唔係養唔係仔女 ,佢自己自身條件都好好
...

照道理係咁,但以男家家勢........如果動用資源起黎好難講

我依家開始明白點解李小姐咁高調連日發千字文,要俾大家知道佢處境,佢一個人搞唔掂喎......

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

嫲嫲 清華大學畢業,著有《會計學原理》、《英漢漢英會計學 ...

生活響講求名利嘅生活圈子,就算讀幾多書都會被蒙蔽,因為保住名聲同利益太太太重要啦! 記得以前有篇訪問,女主角係香港一間著名私家醫院院長嘅前妻,佢話當佢發現佢個老公院長出軌之後,佢要離婚,個奶奶竟然係搵佢傾,如果佢當冇事發生,保住老公個聲譽,佢可以繼續做濶太,繼續享受優質嘅生活,而唔需要離婚,即係叫佢扮恩愛,扮幸福,然後個老公繼續沙沙滾喎,你話知書識禮嘅人可以幾恐怖呢!

茶類愛好者    發表於 21-12-20 08:45

首頁

尾頁

跳至