自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我奶奶話初1 全日要喺男家,唔可以去其他地方拜年,呢一點我明白,初2 輪到女家,但原來奶奶指嘅女家係佢外家,一樣係一去就全日,唔可以去其他地方拜年,初3 先可以返我屋企同我父母拜年,正常嗎? 到底係我唔識傳統,定係佢呃我,我認知嘅初2 去女家係指我屋企

大宅

虎到金來勳章

初二係娘家,所以你奶奶自己返娘家係啱嘅,咁你亦都係返自己娘家,唔需要跟佢一齊去,不過講係咁講,奶奶大晒架

la_source    發表於 22-1-21 10:43
ada0707    發表於 22-1-21 10:38

珍珠宮

回覆樓主:

你同奶奶講初三赤口
憑乜唔比新抱初二回娘家?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢都几霸到!

伯爵府

初二係返自己娘家,你大膽的話,就佢有佢返,你有你返...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係第一年,唔好做壞個頭!

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

哇 睇標題我都以為初一係你老公家 初二係你家...
初一要全日我覺得冇問題,初二我都會去我奶奶外家,但只會半日,夜晚會返自己既娘家食飯!

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我初一早上會訂定位同老爺奶奶姑奶姑仔全家人飲茶,再去奶奶度坐到傍晚,夜晚返阿娘度食飯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

太平公主 發表於 22-1-20 20:52
我奶奶話初1 全日要喺男家,唔可以去其他地方拜年,呢一點我明白,初2 輪到女家,但原來奶奶指嘅女家係佢外 ...

初二係外家,你既外家,關佢咩事
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

初一早上男家 晚上女家

琥珀宮

你初二返外家,即係個仔會跟埋你去,咁佢梗係要你跟埋去佢外家la,證明管得住你,威威!

男爵府

cy101 發表於 22-1-20 20:55
如果係第一年,唔好做壞個頭!

今年唔係第一年啦,已經俾佢呃咗兩年我老公又話由細到大年年都係初二上佢公公婆婆屋企,佢哋成大班親戚都係初二上去,我哋唔去唔係咁好喎,變咗冇同啲姨媽姑姐拜年佢哋個個都係晏晝上到去就開兩枱,打牌吹水到夜晚食飯

侯爵府

我唔係好跟傳統
初一會返哂2家
lunch 我家
dinner 老公家

對唔住講句,你奶奶都幾霸道, 點解要全日留在男家, 又要跟佢去佢外家, 仲唔比你返自己外家

你老公有咩意見

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

家家安排都唔同,最緊要係大家互相尊重、遷就。
我細個嗰陣初一一定係我婆婆屋企全日,初二就去嫲嫲屋企全日,因為當年我嫲嫲要就我大伯娘(嫲嫲個大新抱)初一返去自己娘家,我哋差不多30人就轉晒初二返阿嫲度,呢個初二團拜傳統維持左二十幾30年,直到兩老離世

水晶宮

米子媽媽 發表於 22-1-20 20:53
初二係娘家,所以你奶奶自己返娘家係啱嘅,咁你亦都係返自己娘家,唔需要跟佢一齊去,不過講係咁講,奶奶大 ...

我不會比奶奶大晒囉。

二邊長老,一邊一日或半日,視乎情況。年年過年,又要拜年又要去廟,都沒好好休息下,辛苦過返工。

珍珠宮

減齡達人勳章

初二,係返你娘家,唔係奶奶娘家!不過,你係咪新婚後第一年過新年,如果係呢,你就要小心處理。
因為如果你初二,跟奶奶返佢娘家全日,初三先返你自己娘家,以後,每年都會一樣,如果你之後先出聲,你奶奶一定黑你面,仲會話年年都係咁做。
你可以一人讓一步,早上陪佢返佢娘家,晚上就返自己娘家,但要講定,唔好到時先出聲

公爵府

2023年兔年勳章

四處都有瘟疫,初ㄧ、二、三 留係自己家

侯爵府

太平公主 發表於 22-1-20 20:52
我奶奶話初1 全日要喺男家,唔可以去其他地方拜年,呢一點我明白,初2 輪到女家,但原來奶奶指嘅女家係佢外 ...

咁霸道既人都有
我就唔會理佢乜家,初一番男家無所謂,初二就一定番自己娘家。
雖然我初一係只番娘家,唔洗去男家,但聽到都覺得自私,冇問下個新抱意願,咩叫唔可以 如果佢唔好采,係我做佢新抱,我第一句實問佢傻的嗎?
再多聲氣,初一都番埋娘家,其實我好多年都係夾到就夾,夾唔到就同c6各有各番,唔洗煩。都唔知邊個發明新年要拜年,多鬼餘

水晶宮

lakgarden 發表於 22-1-20 21:07
我唔係好跟傳統
初一會返哂2家
lunch 我家

呢個詞語用得好好,冇錯,就係「霸道」奶奶,先搞到家嘈屋閉。搞到新抱好受氣。

首頁
12345...7

尾頁

跳至